Czesław Niemen

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Backside
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Backside »

Trochę tak... ale ja uważam, że to może wyjść filmowi na dobre ;). Bo nie będzie patetycznym dokumentem o wielkiej sławie, dragach i smutnej śmierci. Z tego powodu bardzo fajna była "8 Mila" z Eminemen (nawet mojemu ojcu się podobała, chociaż go raper ani ziębi, ani grzeje) - bo skończyła się u wrót do wielkiej kariery, opowiadała historię nieznaną.

Zresztą o znanych muzykach w ogóle kręci się dużo różnych filmów, żeby było dużo różnych ujęć kariery. Raz dokument, raz paradokument, "gadające głowy", fragmenty koncertów, raz fabularny od takiej strony, raz od innej ;). O Niemenie też już przecież był nakręcony film, ten ze słynnymi "maluchami z SBB"... kto wie, może w przyszłości się doczekamy również i fabularnego ;)
Awatar użytkownika
rockowy
japońska edycja z bonusami
Kontakt:

Post autor: rockowy »

Ja jeszcze "Snu o Warszawie" nie widziałem, ale jeśli będzie na takim poziomie jak "Sie macie ludzie" o Riedlu (zrobiony BEZ udziału muzyków Dżemu) to jestem spokojny.

Jeśli ktoś jeszcze nie widział "Sie macie ludzie" to serdecznie polecam - ogląda się doskonale, a opowieści technicznych zespołu... :)
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Post autor: Inkwizytor »

Pamiętam jak oglądałem "Sie macie..." z ojcem to od opowieści Pudla obaj płakaliśmy ze śmiechu .... :lol: to trzeba posłuchać.... facet jest obłędny....
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Awatar użytkownika
Quasarsphere
epka kompaktowa

Post autor: Quasarsphere »

W rockserwisie jest zapowiedź wznowienia czerwonego albumu.
http://www.rockserwis.pl/serwis.do?menu ... cat=12&l=1
Ciekawe jak będzie z brzmieniem tego wydania. Wersja z boxu od początku mocno mnie rozczarowała.
Awatar użytkownika
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

Jeśli będzie brzmiał tak jak nowa reedycja "Enigmatica", to zapowiada się grubo. Niemenówna w tej kwestii robi naprawdę niezłą robotę.
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Maciek
box

Post autor: Maciek »

Tarkus pisze:Niemenówna
Myślałem, że wszystkie córki Niemena już są ochajtane. Wprawdzie jedna z nich podobno z Turkiem, ale to chyba też się liczy.;)
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Ochajtane nieochajtane - Niemenówna jest Niemenówna :)
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Maciek
box

Post autor: Maciek »

Najważniejsze, że wreszcie sprawa ruszyła. Oby udało się też w miarę szybko wznowić płyty zachodnie, bo cały czas wytrwale bronię się przed zakupem piratów
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Awatar użytkownika
Quasarsphere
epka kompaktowa

Dobrze byłoby gdyby oprócz płyt zachodnich wydanoby niepublikowany dotychczas koncert Grupy Niemen z trasy koncertowej w Europie.
Awatar użytkownika
Domin189
pocztówka dźwiękowa
Kontakt:

Post autor: Domin189 »

@Quasarsphere, masz na myśli jakiś konkretny koncert? ;-)

Byłoby wspaniale, gdyby ukazały się chociaż po dwa koncerty z każdego okresu twórczości Niemena, począwszy od Niemen Enigmatic, przez Grupę Niemen, Niemen Aerolit i N.AE.

Materiału na "progresywne" DVD też jest pod dostatkiem! Wystarczy dokonać renowacji teledysków z płyty "Enigmatic", porządnie wydać koncert z Finlandii, Sopot '74, fragmenty z "Przed nami Bombaj" czy program z Niemenem w Polskich Nagraniach (sesja nagraniowa "Idee fixe"), poprzeplatać to wywiadami i Polską Kroniką Filmową - ot, gotowy produkt ;-)

...ale nie będę miał nikomu za złe, jeśli kolejne wznowienia albumów Niemena będą miały postać boksów od Roberta Frippa 8)
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Awatar użytkownika
Gacek

Post autor: Gacek »

Nie wierzę czyżby nareszcie coś drgnęło? :shock:
Robię miejsce na półkach.
Awatar użytkownika
Domin189
pocztówka dźwiękowa
Kontakt:

NIEMEN (1976)

Post autor: Domin189 »

Cudem odnaleziony film dokumentalny poświęcony Niemenowi w reż. Krzysztofa Rogulskiego ("NIEMEN", 1976) robi furorę w internecie:

http://www.youtube.com/watch?v=aRnCeiOZZC4

Obszerne fragmenty zostały pokazane w dokumencie Krzysztofa Magowskiego, "Sen o Warszawie". Część ujęć kręcono podczas XIV KFPP w Opolu. Niemen wystąpił ze swoim recitalem nad ranem, widownia zdaje się być już nieco zmęczona... ;-)

Co ciekawe, dwa koncerty z tego festiwalu ukazały się już na CD - SBB "Live in Opole 1976. A Late Night Recital" oraz Marek Grechuta "Koncerty: Opole 1976".
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

"Czerwony album" już w empikach, 49,90, 30 stron książeczki, świetne zdjęcia, edycja "remastered and RESTORED" czyli zapewne przywrócono albumowi stan sprzed niemenowych cięć z poprzednich edycji CD. Wydanie wspaniałe - rozkładany na trzy digipak z grubej tektury, płyty w osobnych kopertach, czerwień okładki intensywna, a ze zdjęć wygrywa to z Czesławem i żeńskim chórkiem. Niemen ma na nim minę sytego misia w składzie miodu i wygląda, jakby nie mógł się zdecydować, którą z dziewczyn wziąć na noc ;)
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Quasarsphere
epka kompaktowa

Dobrze że nie kupiłem jednak nowej reedycji czarnego albumu. W wysokich tonach lubi posmażyć w prawym kanale. To raczej nie jest wina mojego sprzętu tylko nagrania.
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

U mnie brzmi bez zarzutu, więc może jednak sprzęt?
Na Discogsach
ODPOWIEDZ