I to jest perła.Leptir pisze:Ale tu jest ogień!
https://www.youtube.com/watch?v=JXNnMkp ... somvV-FAVs
Czesław Niemen
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
- Heartbreaker
- longplay
Potwierdzam, tak było! Rozmawiałem z panem Egonem Güntherem przez telefon - jak na swój wiek (miał wówczas ponad 90 lat!) pamiętał całkiem sporo szczegółów. Niestety, taśma z resztą koncertu zaginęła podczas którejś z przeprowadzek. Podkreślić należy, iż to był jego prywatny egzemplarz, a instytucja, której przekazał swoje zbiory, nie skatalogowała niczego takiego...Backside pisze:Kolega Domin próbował dotrzeć do reszty. Reżyser nagrał cały koncert, ale niestety taśmy gdzieś przepadły.
Przejdźmy jednak do nieco weselszych wieści:
- według informacji zawartych na stronie empik.com na 18.09.2020 przewidziana jest premiera wznowienia LP "Idée fixe" Co ciekawe, reedycja obejmuje komplet nagrań, czyli dwie duże czarne płyty i jedną małą. Dodatkowym smaczkiem jest fakt, iż krążki będą... koloroweDeformator w październiku 2018 pisze:Ktoś coś może wie, usłyszał, przeczytał na temat reedycji LP Idee Fixe?
Cena w przedsprzedaży wynosi 160,99zł. Ciekawe, czy w ślad za muzyką z albumów "Niemen Aerolit" i "Katharsis", nagrania z "Idée fixe" trafią do serwisów streamingowych. Tak czy inaczej, to naprawdę niezła wiadomość!nieznany autor na stronie empik.com pisze:Limitowana, kolorowa reedycja legendarnego albumu Czesława Niemena „Idée fixe” jest wiernym odwzorowaniem albumu wydanego w 1978 roku. Wydawnictwo składa się z trzech płyt – dwóch LP oraz singla – to ponad 100 minut muzyki (!), wewnątrz znajduje się oryginalna wkładka z tekstami wierszy Norwida.
„Idée fixe” to album koncepcyjny, który rozszerza eksperymentalny nurt w twórczości Czesława Niemena. Na dwóch płytach długogrających po raz pierwszy Niemen wykorzystuje teksty wyłącznie jednego poety – Norwida. Na dołączony do albumu singlu zarejestrowano fragmenty muzyki do spektaklu Juliusza Słowackiego „Sen srebrny Salomei”. Po solowym „Katharsis” Niemen wrócił do współpracy z innymi muzykami i chociaż w jego twórczości nadal dominuje elektronika, to towarzyszy jej żywa sekcja rytmiczna a znakomitym gościem jest Zbigniew Namysłowski.
„Idée fixe” skrzy się od wielości pomysłów, brzmień i barw. Jest to dzieło niełatwe, ale znakomite.
Komplet tych wyjątkowych winyli wytłoczyliśmy w gramaturze 180 a o jego brzmienie zadbał Kamil Karolak.
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Wszystkich zainteresowanych brzmieniem najnowszej reedycji "Idee fixe" zachęcam do odsłuchu audycji "Wieczór płytowy" (PR2, 18.10.2020). Prowadzący odtworzyli na antenie komplet nagrań (dwa longplaye i singiel), dorzucając na koniec wybrane utwory z albumu "Postscriptum". Na marginesie - warto zwrócić uwagę na pochodzącą z tej płyty instrumentalną kompozycję pt. "Żyć przeciw wojnie", która muzycznie zdaje się korespondować z "Moją ojczyzną" i "Białymi górami" Wracając jednak do meritum - remastering jest w moim odczuciu nierówny, ale może to być kwestia jakości materiału wejściowego. Nie mogę się oderwać od "Twarzą do Słońca", które zyskało głębię i potężnego, energetycznego kopa! Przeciętnie wypada "Pieśń Wernyhory" wytłoczona na singlu, ale za to wreszcie da się słuchać "Larwy" i "Idącej kupić talerz pani M.". Ciekaw jestem opinii innych użytkowników!
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Green Tree Records wydali niektóre płyty na CD bez licencji? Oj, nieładnie.
https://discord.gg/62Hy5mpnPk
Muzyczny serwer Discord, nigdy tu nie wchodźcie, najgorszy serwer na świecie.
Jakoś tak nie wypada. Oczywiście dobrze, że wydali te fenomenalne koncerty, bo wypadły wybitnie. On Stage 1970/1972 pokazują Niemena w absolutnie najwyższej formie. Wykonanie "Człowiek Jam Niewdzięczny" jest co prawda dwa razy krótsze, ale po stokroć lepsze.
Jak się trochę wgłębiłem w sprawę to w sumie jest częściowo prawda... Nie będzie nowych wydań, archiwalnych nagrań koncertowych, jak to Krzysztof Kononowicz mówił, nie będzie niczego. Wdowa po Niemenie żąda ogromnych sum za byle co.
- Inkwizytor
- limitowana edycja z bonusową płytą
Jestem w kontakcie z człowiekiem o ogromnej wiedzy na temat Niemena - ba... mam nawet kilka bezcennych bootlegów z SBB czy późniejsze z Laboratorium i Aerolit - wdowa po Niemenie to jedna strona medalu - druga sama często ogromna niechęć Czesława do swoich nagrań koncertowych - nie mógł sobie czy kolegom darować ( jak Zappa ) błędu czy braku komunikacji na scenie i duchowego nie nadawania na tych samych falach. Jak z 80 lub dłuższych pierwotnie Potencjometrów zniknęła połowa dźwięków. Dzięki niewysłowionej dobroci i szczodrości w/w Wireq`a - mam bootleg gdzie Potencjometry są w pełniejszej odsłonie. To coś zupełnie innego. Niemen utyskiwał, że mało kto z młodych instrumentalistów rozumiał jego intencje, dokąd zmierza i by wręcz odgadywali i wyprzedzali jego życzenia. Blisko ideału był ponoć Piotr Dziemski - sama Małgorzata w notce Potencjometrów wskazuje jak był nim zachwycony mąż i planował projekty wyłącznie w duecie. Muzykom SBB "zarzucał" przesadne efekciarstwo i miliony nut - byle tylko je zagrać. Był kapkę jak Zappa - słyszał coś w głowie ale był rozdrażniony gdy nie słyszał tego od innych. Nie da się wykluczyć, że w katalogu nagrań live z lat 70 jest ogromna wyrwa i sporo można by wydać. Potencjometry są takim live i "nie-live" jednocześnie - mnóstwo ingerencji i cięcia nożyczkami mistrza.
...Nobody expects the Spanish inquisition !
O kurdebele... Masz te bootlegi na CD czy jak? Jest jakaś szansa, aby je usłyszeć?
Radio Norwid nadaje
Niemenowskich interpretacji poezji Norwida, w tym kilku nagrań radiowych znanych dotąd nielicznym kolekcjonerom można wysłuchać w nowym kanale streamingowym Polskiego Radia => RADIO NORWID
Można tam też usłyszeć zespół De Press Andrzeja Dziubka z płyty "Gromy i pyłki", Stanisława Soykę wykonującego "Moją ojczyznę" do muzyki Niemena, Stana Borysa śpiewającego i recytującego poezje Norwida, Wandę Warską śpiewającą wiersze z muzyką Kurylewicza, Natalię Sikorę i Piotra Proniuka, Piotra Szczepanika, Daniela Olbrychskiego oraz wielu innych wykonawców z kręgu piosenki literackiej, chóralnej, rockowej i jazzowej.
Więcej na stronie Polskiego Radia
PS Pozdrowienia dla Wireq'a
Można tam też usłyszeć zespół De Press Andrzeja Dziubka z płyty "Gromy i pyłki", Stanisława Soykę wykonującego "Moją ojczyznę" do muzyki Niemena, Stana Borysa śpiewającego i recytującego poezje Norwida, Wandę Warską śpiewającą wiersze z muzyką Kurylewicza, Natalię Sikorę i Piotra Proniuka, Piotra Szczepanika, Daniela Olbrychskiego oraz wielu innych wykonawców z kręgu piosenki literackiej, chóralnej, rockowej i jazzowej.
Więcej na stronie Polskiego Radia
PS Pozdrowienia dla Wireq'a
Inter arma silent Musae