Czesław Niemen
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
- Inkwizytor
- limitowana edycja z bonusową płytą
Dzięki przekażę . Mam je na CDR - dla zainteresowanych mogę ewentualnie wrzucić na serwer - ale by nikt nie wstrzymywał oddechu - brzmią bootlegowo - niekiedy jak transmisja radiowa - żadne remastery ale nie jest tragicznie - każdy ma swoje ucho. Były przekazywane jedynie "po cichu" swoim zaufanym - każdy robił swoje kopie.
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Mój znajomy z grodu Kraka donosi, że "Idee fixe" ukaże się w postaci 2CD 14 lutego 2022. Tym sposobem drugi raz przerwana zostanie chronologia wznawianych albumów (pierwszy przypadek to składanka "The Best of Niemen") - w ciągu wydawniczym brakuje "Niemen Aerolit" oraz "Katharsis" w formie CD.
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Krótki film dokumentalny o Niemenie Marka Piwowskiego. Ciekaw jestem co szanowni Forumowicze o tym sądzą.
https://ninateka.pl/vod/dokument/sukces ... TbwumxJSW0
https://ninateka.pl/vod/dokument/sukces ... TbwumxJSW0
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Administrator facebookowego fanpage'a Polskich Nagrań pisze:"Data 14.02 była błędna. Planujemy takie wydanie, jednak jeszcze nie wiemy kiedy będzie mogło się ukazać."
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Czyżby wielkanocny cud? Właśnie ukazał się winyl, którego okładka sygnowana jest logo CGD, czyli włoskiej wytwórni Compagnia Generale del Disco, której katalog zdaje się być obecnie w rękach Atlantic... tak czy inaczej sprawa jest warta nagłośnienia
[/img]
[/img]
Ależ on miał wtedy stylówę!
https://discord.gg/62Hy5mpnPk
Muzyczny serwer Discord, nigdy tu nie wchodźcie, najgorszy serwer na świecie.
Muzyczny serwer Discord, nigdy tu nie wchodźcie, najgorszy serwer na świecie.
Re: Czesław Niemen
https://magazynperkusista.pl/artykuly/m ... 7B4MBibMiA
Odkryłem świetny tekst poświęcony Piotrowi Dziemskiemu (bębny, Aerolit). Może już tu go ktoś wklejał...
Okazało się, że niedaleko grobu rodziców mojej mamy leży nie tylko Skiba (ten niemal tuż obok) ale i Dziemski. Muszę koniecznie pójść zapalić teraz świeczki im obu.
Odkryłem świetny tekst poświęcony Piotrowi Dziemskiemu (bębny, Aerolit). Może już tu go ktoś wklejał...
Okazało się, że niedaleko grobu rodziców mojej mamy leży nie tylko Skiba (ten niemal tuż obok) ale i Dziemski. Muszę koniecznie pójść zapalić teraz świeczki im obu.
- Heartbreaker
- longplay
Jak trafić na grób Dziemskiego? U Skiby jestem co roku, to i do Piotra bym zachodził.
Szkoda jak cholera Piotra. Wybitny perkusista. Jego brat Jerzy, który grał u Niemena na basie, długie lata przychodził ćwiczyć do mojej siłowni. Zawsze wystukiwał melodyjki na stojaku na hantle.
Jakiś czas temu przeniósł się do innej, ale zawsze widujemy się na imprezach bluesowych i jazzowych.
Szkoda jak cholera Piotra. Wybitny perkusista. Jego brat Jerzy, który grał u Niemena na basie, długie lata przychodził ćwiczyć do mojej siłowni. Zawsze wystukiwał melodyjki na stojaku na hantle.
Jakiś czas temu przeniósł się do innej, ale zawsze widujemy się na imprezach bluesowych i jazzowych.
Tu masz opis:
https://bialystokrocha.grobonet.com/gro ... =0&cinki=0
Zaraz przy wejściu, brama na rogu Konstytucji 3 Maja i Działkowej. Sektor VA rząd 8, grób 31. Skiba leży przy bramie dolnej.
https://bialystokrocha.grobonet.com/gro ... =0&cinki=0
Zaraz przy wejściu, brama na rogu Konstytucji 3 Maja i Działkowej. Sektor VA rząd 8, grób 31. Skiba leży przy bramie dolnej.
- Heartbreaker
- longplay
Ok. Dzięki.
Pewnie ten film widziałeś, ale wkleję historię związaną z Niemenem i Dziemskimi: https://youtu.be/5gGu6xnFJyM?t=2269
Pewnie ten film widziałeś, ale wkleję historię związaną z Niemenem i Dziemskimi: https://youtu.be/5gGu6xnFJyM?t=2269
Chyba niedawno widziałem. Była to zdaje się o nim mowa. Albo i nie bo to chyba było o latach późniejszych niż te. Trzeba obejrzeć zatem.
Odpowiadam w odpowiednim temacie, bo Inkwizytor ma rację, że robimy biedę Grupie Biednych meandrując nieustannie. Nie ulega wątpliwości, że Niemen w pewnym momencie się zagubił artystycznie - różne przyczyny się na złożyły. Niewątpliwie jego talent przekraczał granicę muzyki popularnej (nawet szeroko rozumianej). Dostrzegł to np. Wajda powierzając mu głos Chochoła w "Weselu" (z fantastycznym artystycznie efektem). Albo niemenowska interpretacja "Pieśni wojów Bolesława" - który wykonawca- zarówno z kręgu z muzyki popularnej jak i akademickiej (poważnej) - potrafiłby tak zinterpretować tekst sprzed 900 lat (to nic że przełożony wieki później z łaciny i być może spreparowany przez Galla). Wg mnie naturalną rozwoju dla tak niezwykłego artysty, który jednak przestał czuć rockowe trendy (już w drugiej połowie lat 70), była muzyka filmowa i teatralna. Niemen niby próbował to robić - współpracował z Hanuszkiewiczem, napisał muzykę do "Rodziny Leśniewskich", ale to jednak raczej nie spełnił się w tym nurcie. Szkoda.Rock progresywny to nie jest sztuka akademicka, to jest ciągle sfera rozrywki, ambitnej, ale jednak pozostającej w sferze kultury popularnej, Norwid zaś nie zalicza się do tego typu twórczości. Gdyby Niemen nagrał jedną lub dwie płyty z tego typu tekstami, byłoby to bardzo twórcze, rozwojowe, ale on potem ,,popłynął" na tym niemal przez całą dekadę, stając się groteskowym wykonawcą na wzór Keitha Emersona, który z uporem maniaka siłował się z dziełami mistrzów muzyki poważnej na arenach sportowych. Po czasie po prostu widać, że to się nie sprawdziło i razi.
- Inkwizytor
- limitowana edycja z bonusową płytą
Jak już wspomniałem - zostałem poniekąd "słusznie ukarany" i nie mogę się wypowiadać na niwie "grupy trzech gwiazdek" - lecz bardzo przypadła mi do gustu wymiana słownej artylerii - w temacie trzech grup - właśnie o to chodzi, ma być pasja, emocje, gniew, testosteron, zaangażowanie - jak mawiali współtwórcy filmowej awangardy studenckiej rewolty lat 68 czy 69 - "... śmiało zróbcie coś z tym, zaprotestujcie, pobijcie kierownika sali kinowej, podpalcie kilka wydawnictw płytowych czy ugrzecznionych licencjonowanych pisemek muzycznych...." . Kiedyś na śp. forum bandu "trzech literek" p. Artur podzielał ten zapał i pochwalał "męskie różnienie się między sobą" - bez opluwania - ale też bez słodzenia sobie - ma być ostro, z zębem.... by każdy miał do końca okazję wypowiedzieć się i wyrzucić co ma na wątrobie - tłumienie tego nie jest zdrowe i nie prowadzi do niczego konstruktywnego. Mam wiele szacunku dla Okechukwu - w dalszym ciągu "lider rozpowszechniania idei i twórczości The Enid" - skoro Jego doprowadzają do szału niektóre frazy Mateja - mogę dołączyć się - że mnie z kolei wpieniają pomysły śp. Osieckiej - te wszystkie "drobnomieszczańskie, burżuazyjne teksty" - "... córy drepczą pazury, żony piłują szpony, feta proletariatu, żeglarzu żeglujże po morzu-rzu-rzu...." - to mogła wymyślić pieszczoszka systemu od dzieciństwa obsługiwana przez gosposię i której może dobrze zrobiłby etat "proletariuszki" na linii produkcyjnej - by lepiej wiedzieć gdzie jest źródło problemów rzeczywistych ludzi....". Wiem aż nadto dobrze - że śp. Osiecka nie śpiewała o problemach i rozterkach mojej generacji (82) i miała nas gdzieś - nie liczyła na pełne zrozumienie. Miała talent dopasowywania się do wykonawcy - widocznie ten poziom i pisanina były przyfastrygowane do tego co mogła zaoferować Maryla Rodowicz. Może ten sam schemat zaistniał w przypadku Mateja i "grupy trzech gwiazdek" ?.
...Nobody expects the Spanish inquisition !