Wielka Gra 2023
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Wielka Gra 2023
Każdy z nich coś nagrał z Robertem Wyattem.
Przyznaję się, że nie wiem czy każdy z nich nagrywał coś z Wyattem. Ale tak, chodzi o osobę, nie tej płci.
Związki są różnorodne. W przypadku Huntera i Ferry'ego tej samej natury.
Związki są różnorodne. W przypadku Huntera i Ferry'ego tej samej natury.
- alternativepop
- remaster
- Kontakt:
Też nie. Związek z Hunterem i Ferrym jest natury plastycznej.
A z pozostałymi panami bardziej osobisty choć nie zawsze bezpośredni. Trop Lucy Birley ma pewien sens.
To może taka podpowiedź: Na angielskiej Wikipedii przy haśle poświęconym pewnemu albumowi, wskazane jest powiązanie trzech wspomnianych osób.
Sugeruję sprawdzić okładki płyt (to jest to drugie powiazanie).
Nie. Inna Pani. Trzeba przeanalizować okładki grup z którymi kojarzeni są Ferry i Hunter.
Tak. To właśnie ta szukana osoba. PUNKT!
Kari-Ann, żona Chrisa Jaggera, brata Micka, przez chwilę dziewczyna Syda Brretta (w 1968 roku) pojawia się na okładkach płyt Roxy Music (Ferry) I Mott The Hoople (Hunter).
48 p. - B.J.;
38 p. - alternativepop;
30 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
11 p. - WOJTEKK, Freefall, esforty;
7 p. - Hajduk;
6 p. - Heartbreaker;
5 p. - Białystok;
4 p. - Leptir, Piotr;
2 p. - Duch 1532, K o n i u, Bednaar;
1 p. - Clive Codringher.
Kari-Ann, żona Chrisa Jaggera, brata Micka, przez chwilę dziewczyna Syda Brretta (w 1968 roku) pojawia się na okładkach płyt Roxy Music (Ferry) I Mott The Hoople (Hunter).
48 p. - B.J.;
38 p. - alternativepop;
30 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
11 p. - WOJTEKK, Freefall, esforty;
7 p. - Hajduk;
6 p. - Heartbreaker;
5 p. - Białystok;
4 p. - Leptir, Piotr;
2 p. - Duch 1532, K o n i u, Bednaar;
1 p. - Clive Codringher.
Dziękuję 
Dwa (konkretne) albumy A i B mają bardzo podobne tytuły. W warstwie brzmieniowej chyba nawet identyczne (tu musiałby się wypowiedzieć anglista), jednak każdy z nich jest zapisany inaczej. Wyczytałem, że w języku angielskim takie zjawisko nazywa się eggcorn, brakuje mi w tej chwili adekwatnego określenia w języku polskim, ale prawdopodobnie każdy z nas zna historię, w której ktoś źle usłyszał/zinterpretował np. tekst z piosenek (Gondolierzy znad Wisły vs Gondol Jerzy znad Wisły). Takich par z pewnością znajdziemy sporo, jednak mi chodzi o dwie konkretne płyty.
A - początek lat 90., zespół o którym chyba nikt nie wypowiada się negatywnie (ja takiej uwagi nie słyszałem nigdy), a już na pewno nie w kontekście tej płyty, dla wielu najdojrzalszej i bardzo ważnej.
B - przedział 2010-2015, nagrana przez zespół, o którym na forum prawdopodobnie też nikt nie wypowiedział się krytycznie, chyba że w kontekście: lubię, ale Y (czytaj: wcześniejszy/starszy zespół lidera) nagrywał jeszcze lepsze płyty. W tytule B mamy na początku "The", którego brakuje w tytule A.
Proszę o podanie tytułów A i B.

Dwa (konkretne) albumy A i B mają bardzo podobne tytuły. W warstwie brzmieniowej chyba nawet identyczne (tu musiałby się wypowiedzieć anglista), jednak każdy z nich jest zapisany inaczej. Wyczytałem, że w języku angielskim takie zjawisko nazywa się eggcorn, brakuje mi w tej chwili adekwatnego określenia w języku polskim, ale prawdopodobnie każdy z nas zna historię, w której ktoś źle usłyszał/zinterpretował np. tekst z piosenek (Gondolierzy znad Wisły vs Gondol Jerzy znad Wisły). Takich par z pewnością znajdziemy sporo, jednak mi chodzi o dwie konkretne płyty.
A - początek lat 90., zespół o którym chyba nikt nie wypowiada się negatywnie (ja takiej uwagi nie słyszałem nigdy), a już na pewno nie w kontekście tej płyty, dla wielu najdojrzalszej i bardzo ważnej.
B - przedział 2010-2015, nagrana przez zespół, o którym na forum prawdopodobnie też nikt nie wypowiedział się krytycznie, chyba że w kontekście: lubię, ale Y (czytaj: wcześniejszy/starszy zespół lidera) nagrywał jeszcze lepsze płyty. W tytule B mamy na początku "The", którego brakuje w tytule A.
Proszę o podanie tytułów A i B.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
A - zespół debiutował na początku lat 80. i już niestety nie istnieje.
B - zespół debiutował na początku XXI wieku, ostatnią (póki co?) płytę wydał w ubiegłym roku.
B - zespół debiutował na początku XXI wieku, ostatnią (póki co?) płytę wydał w ubiegłym roku.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Bardzo mi się podoba ta zagadka (wreszcie nie obrazkowo-okładkowa, bo w tych jestem beznadziejny) i czuję, że bym ją mógł zgadnąć, ale potrzebuję trochę czasu... ciekawe czy do wieczora ktoś mnie ubiegnie? 

jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
zostaną jeszcze morze i wiatr
- alternativepop
- remaster
- Kontakt:
Znalazłem przykład, według mnie, spełniający opisane kryteria.
Talk Talk - Laughing Stock
Wovenhand - The Laughing Stalk
Talk Talk - Laughing Stock
Wovenhand - The Laughing Stalk