Przy muzyce o futbolu

Off topic.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Re: Przy muzyce o futbolu

Post autor: WOJTEKK »

Tak, ale tam są obozy kondycyjne w ciepłych krajach. :)
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

Tam to trzeba uzupełniać płyny :!:
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Płyny trzeba uzupełniać zawsze.

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

...i wszędzie. Np. na Bali.
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Nie tylko. Na zebraniach PZPN też, szczególnie wyjazdowych

Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Monstrualny Talerz pisze: 20.11.2023, 08:20
B.J. pisze: 19.11.2023, 23:18 ...Kluczowe zdają się być myśl, organizacja i kasa.
Tej ostatnie chyba nie brakuje?
Niestety ale nie mogę się zgodzić z ww. wypowiedzią ani jako rodzic syna, który przez 9 lat trenował zawodowo, ani jako wnikliwy obserwator tematu.

Boom na szkółki prywatne wynikał z kilku czynników, przemian gospodarczych, wzrostu popularności futbolu (LM, CR7, Leo, Lewy), których podstawowym celem jest znalezienie zajęcia przez byłych piłkarzy, najlepiej gdy jest też tam nazwisko znane w kraju albo chociaż w regione.

Produkty tych szkółek masowo znajdują potem zatrudnienie w ligach okręgowych, czwartej i sporadycznie w trzeciej (to już jest poważne granie). Szkolą tam trenerzy z podstawową wiedzą, dorabiając do innych zajęć. Do tego dochodzi okres zimowy, gdzie treningi odbywają się na sztucznych nawierzchniach lub na halach!, co odbija się potem na wyszkoleniu.

W kraju jest tylko kilka prawdziwych Akademii, gdzie szkolenie nosi cechy profesjonalizmu (nr 1 raczej Lech potem Legia), kilka bardzo dobrych za nimi i kilka które nadrabiają dystans.

No ale nie będę dalej przynudzał, a miałbym co pisać... :wink:
Awatar użytkownika
Białystok
box

B.J. pisze: 20.11.2023, 10:30 ...i wszędzie. Np. na Bali.
Czesi w weekend w niedalekim Katowic - Ołomuńcu :)
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Monstrualny Talerz »

Nie, to jest właśnie bardzo ciekawe. Czyli pkt 2 organizacja, pakuje się dużo pieniędzy i czasu w szkółki, z których istnienia niewiele wynika - a mogłoby. Przecież zdecydowanie większość działa pod egidą PZPN albo musi uzyskiwać te wszystkie certyfikaty, licencje i inne pierdoły. Mecze, nawet jakiejś tam 19 ligi chłopców 8 latków też teoretycznie w tych pzpnowskich strukturach są organizowane.
Awatar użytkownika
Bednaar
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Bednaar »

Monstrualny Talerz pisze: 20.11.2023, 08:20 Zupełnie mnie piłka nie interesuje, ale od strony socjologicznej jest to dość ciekawe zjawisko.
Mnie piłka nożna interesuje w stopniu bardzo umiarkowanym (właściwie ograniczam się tylko do ME i MŚ), ale od strony socjologicznej zastanawia mnie, czemu - biorąc pod uwagę ostatnie sukcesy - zamiast skupiać się na wspaniałej grze naszych siatkarzy, wciąż większość Polaków uparcie wybiera piłkę nożną? Oglądałem pamiętny finał Mistrzostw Europy siatkówki Polska - Włochy i stwierdzam, że dawno nie przeżyłem tak mocnych emocji oglądając jakąkolwiek transmisję sportową. Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem dużo ciekawsza gra, niż piłka nożna. Dla porównania niedawny mecz Polska - Czechy włączyłem przy stanie 1:1 (wcześniej nie miałem czasu), ale po kilku minutach stwierdziłem, że nie chce mi się tego oglądać.
vertical_invader
Awatar użytkownika
Białystok
box

Bednaar pisze: 20.11.2023, 13:08
Monstrualny Talerz pisze: 20.11.2023, 08:20 Zupełnie mnie piłka nie interesuje, ale od strony socjologicznej jest to dość ciekawe zjawisko.
Mnie piłka nożna interesuje w stopniu bardzo umiarkowanym (właściwie ograniczam się tylko do ME i MŚ), ale od strony socjologicznej zastanawia mnie, czemu - biorąc pod uwagę ostatnie sukcesy - zamiast skupiać się na wspaniałej grze naszych siatkarzy, wciąż większość Polaków uparcie wybiera piłkę nożną?

Bo dla nas to free jazz :wink:
Awatar użytkownika
Białystok
box

Monstrualny Talerz pisze: 20.11.2023, 12:31 Nie, to jest właśnie bardzo ciekawe. Czyli pkt 2 organizacja, pakuje się dużo pieniędzy i czasu w szkółki, z których istnienia niewiele wynika - a mogłoby. Przecież zdecydowanie większość działa pod egidą PZPN albo musi uzyskiwać te wszystkie certyfikaty, licencje i inne pierdoły. Mecze, nawet jakiejś tam 19 ligi chłopców 8 latków też teoretycznie w tych pzpnowskich strukturach są organizowane.
W MOSP Białystok kasę łożyłem ja rodzic.

W Jagiellonii Białystok Akademia to wydatek rzędu 10.000.000 rocznie finansowany przez klub.

Certyfkat to tylko papier, szkoli się na całym świecie, zapewne w wielu krajach też są potrzebne papiery a sukcesy odnoszą nieliczni, na MŚ/ME ci sami w LM najbogatsi.
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Monstrualny Talerz »

Bednaar pisze: 20.11.2023, 13:08 zastanawia mnie, czemu - biorąc pod uwagę ostatnie sukcesy - zamiast skupiać się na wspaniałej grze naszych siatkarzy, wciąż większość Polaków uparcie wybiera piłkę nożną?
Cóż i tu się zgadzam. Meczu nie wytrwałbym nawet kilku minut, natomiast siatkówka to 100% emocji.
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Wiesz co, emocje mogą być wszędzie - np. dobrze pokazywany golf jest bardzo interesujący. Znacznie bardziej emocjonujące od siatkówki i piłki nożnej jest rugby, tylko trzeba chociaż trochę zasady skumać. Sama piłka nożna jest grą niskopunktowaną, gdzie możliwość niespodzianki jest znacznie większa niż w rugby, siatkówce, ręcznej - jest najbardziej nieprzewidywalna ze sportów zespołowych. To między innymi stanowi o jej atrakcyjności.

Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Jest kilka przyczyn dla których piłka nożna jest bardziej popularna na świecie niż inne gry zespołowe. O tym, że trudno przewidzieć wynik i nawet teoretycznie mająca słabszy skład drużyna może meczu nie przegrać, a nawet - wygrać, wspomniał już Wojtek. Inną rzeczą jest to, że ma dość proste, łatwo zrozumiałe reguły - dzięki czemu każdy, nawet średnio rozwinięty kibic jest w stanie śledzić to, co się na boisku dzieje. Poza tym piłka nożna ma wyraźnie strategiczny, "wojskowy" charakter - kwestia ustawienia, ataku skrzydłami, środkiem, eliminowania najlepszych zawodników przeciwnika itp. jest kluczowa. Dzięki odpowiedniej strategii i woli walki można pokonać nawet silniejszego rywala. Dlatego też piłka nożna pełni rolę "wojny w czasie pokoju" - jest utożsamiana ze społecznościami - lokalnymi lub narodowymi, staje się elementem tożsamości kibiców. Bywała - i nadal bywa - zamiennikiem całkiem realnych konfliktów.

A co do słabości polskiej piłki nożnej - nie ma tu jednej przyczyny. Jest ich wiele. Na pewno wpływ ma na to środowisko PZPN - tkwiące głęboko w dawnych epokach nie tylko piłkarskich, ale i w ogóle - cywilizacyjnych. Kluczową kwestią (powiązaną też i ze Związkiem) jest szkolenie - brak jakiejś całościowej koncepcji, programu szkoleń i dobrych, oddanych swojej pracy trenerów. Swego czasu w Belgii coś takiego zrobiono, zaproszono wielu trenerów opracowano ogólne zasady szkolenia młodzieży - i efekty przyszły. Nie pomaga też słabość polskiej ligi - a przede wszystkim jej "wsobny" charakter, polski kibic będzie finansował swoje rozgrywki nawet, jak nasze zespoły będą przegrywały z drużynami z Luksemburga czy innych tego rodzaju potęg. Dlatego polskie kluby nie mają żadnej motywacji do rozwoju - dysponują często doskonałymi, drogimi obiektami, ale wiadomo, że niezależnie od tego, jak będą grały - kibice będą ich kochać, a co za tym idzie będzie ich także kochać lokalna władza i lokalny biznes. Do tego dochodzi tradycyjna u nas bylejakość i brak perspektywicznego myślenia - a także element przestępczy, który rządzi kibicowskimi środowiskami w wielu klubach. No i jest, jak jest.

Kończąc już wspomnę tylko o reprezentacji - my naprawdę nie mamy kim w niej grać. Niezłych, na międzynarodowym poziomie, zawodników mamy może z 15. Jeśli któryś z nich jest w gorszej formie czy wypada z gry - to nie ma kim ich zastąpić. Mit o niedocenionych talentach z polskiej ligi czy wśród naszej młodzieży jest... no cóż... mitem.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
Białystok
box

Siłę rodzimych piłkarzy grających w Ekstraklasie najdobitniej pokazuje Ruch Chorzów.
ODPOWIEDZ