Leptir pisze: ↑04.08.2024, 10:43
O widzę, że afera z otwarciem Igrzysk się pięknie na naszym forum rozwinęła - jak zresztą przewidywałem, na szczęście tydzień mnie w kraju nie było. A - wierzcie lub nie - poza polskim grajdołem, ludzie skupiają się głównie na sportowej rywalizacji i jeśli się w ogóle to otwarcie komentuje - to raczej pozytywnie.
Tak, bez przepychanki się niestety nie obyło, postanowiłem jednak nie interweniować dopóki nikt ostro nie przegnie. Wydaje się, że teraz emocje związane z otwarciem i
"Johnem Leninem" 
już opadły, oby na dobre.
Nie wiem, jak jest poza polskim grajdołem, ale w polskojęzycznym Internecie - mam na myśli media (serwisy internetowe) oraz media społecznościowe - do takich osób jak ja, czyli nieśledzących Igrzysk, docierają głównie negatywne wiadomości. I nie chodzi mi już o tę nieszczęsną inaugurację. Wpadki organizatorów, problemy z wioską olimpijską, incydenty dopingowe oraz dyskwalifikacje, kontrowersje związane z płcią, niesportowe zachowania... Przykro się czyta takie informacje. Mam nadzieję, że to w jak największym stopniu efekt szkodliwego przechylenia mediów oraz serwisów internetowych, które skupiają się głównie na negatywach, czym zdobywają większą oglądalność/klikalność, a nie faktyczny obraz Igrzysk.
A, i żeby nie było, że widzę źdźbło w Igrzyskach, a nie dostrzegam belki w futbolu (tak z nawiązaniem do wypowiedzi
w tym poście): chociaż do piłki nożnej mam znacznie większy sentyment, to doskonale zdaję sobie sprawę, jak pewnie wielu miłośników tej dyscypliny, że poziom skomercjalizowania, zaślepienia na osiąganie sukcesów wszelkim kosztem oraz uzależnienia od gigantycznych pieniędzy w piłce przekroczył wszelkie granice. To już nie sport, a machina marketingowo-biznesowa z elementami rywalizacji sportowej. Czasem pooglądam, tylko nie traktuję zbyt poważnie.
Monstrualny Talerz pisze: ↑04.08.2024, 11:46
Ale tak szczerze mówiąc to z medalami chyba na razie słabiutko...
Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda klasyfikacja medalowa i porównałem sobie pozycję Polski (stan na chwilę obecną) z wcześniejszymi IO od roku 1992. Na wykresie prezentuje się tak: