Przy muzyce o sporcie

Off topic.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Gacek
limitowana edycja z bonusową płytą

Re: Przy muzyce o sporcie

Post autor: Gacek »

WOJTEKK pisze: 30.07.2024, 22:32 A propos moralnego śmietnika z wątpliwa symboliką to zapewne chodzi o tą parafrazę Ostatniej Wieczerzy, bo wcześniej nie było nic zbytnio szokującego - to przypominam jedną rzecz - Da Vinci był gejem i tak w ogóle historia zatoczyła koło.🏳️‍🌈
Zapewne nie tylko. To tylko jedna z rzeczy, ta zupełnie oczywista i banalna. Światowe elity to są chorzy i zdegenerowani ludzie którzy już publicznie nie ukrywają się że czczą... nawet nie wiem kogo i co. Złoty cielec? Co to miało być? Nie wiem tylko co to ma wspólnego z olimpiadą.
A Leonardo był wizjonerem, geniuszem, człowiekiem w swojej dziedzinie może nawet na miarę Tesli i wspominanie o nim w kontekście tego w co pakował swojego wacka... czy to poważnie kogokolwiek interesuje? Zapewne tylko takie jednostki które są znane tylko z tego w co pakują swojego wacka i tylko to chcą objawić światu. Nie, historia nie zatoczyła koła. Nie mieszajmy w to Lennona i Da Vinciego, to naprawdę jest za niskich lotów. Nie sprowadzajmy wszystkiego do sztuki bo okaże się że defekowanie na talerz to tez sztuka (celowo nawiązuje do pewnego rodzimego... ruchu?) a to tylko sranie na talerz.
Awatar użytkownika
Freefall
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Freefall »

Gacek pisze: 01.08.2024, 00:07 Zapewne nie tylko. To tylko jedna z rzeczy, ta zupełnie oczywista i banalna. Światowe elity to są chorzy i zdegenerowani ludzie którzy już publicznie nie ukrywają się że czczą... nawet nie wiem kogo i co. Złoty cielec? Co to miało być?
Na szczęście są na świecie światli ludzie, którzy nam to uświadamiają. Jak ja się cieszę, że nadal jestem na tym forum. O ileż byłbym uboższy w wiedzę, gdybym opuścił FD :P .
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

A ja Jesusa ale Imaza :wink:
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Zasłużona porażka Igi Świątek w półfinale.
pratt
kaseta "metalówka"

Post autor: pratt »

Niestety. Już ćwierćfinał zapowiadał schody.
Awatar użytkownika
Freefall

Post autor: Freefall »

Szkoda, bo drugiej takiej szansy na medal olimpijski może już nie mieć, skoro nie dała rady na ulubionych kortach ziemnych?
Ciekawe, czy będziemy mieć jakiś złoty medal. Na razie nie wygląda to za dobrze, niestety...
Awatar użytkownika
Okechukwu

Post autor: Okechukwu »

Będziemy - wierzę w siatkarzy. Co prawda klątwa ćwierćfinału, ale w końcu trzeba ją przełamać.
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

Freefall pisze: 01.08.2024, 14:52 Szkoda, bo drugiej takiej szansy na medal olimpijski może już nie mieć, skoro nie dała rady na ulubionych kortach ziemnych?
Ciekawe, czy będziemy mieć jakiś złoty medal. Na razie nie wygląda to za dobrze, niestety...
jeszcze mecz o trzecie miejsce - może będzie brąz/
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Okechukwu pisze: 01.08.2024, 15:37 Będziemy - wierzę w siatkarzy. Co prawda klątwa ćwierćfinału, ale w końcu trzeba ją przełamać.
Ja nie wierzę - oni po prostu nie umieją w Igrzyska - mistrzostwa świata - spoko, Europy - spoko liga Narodów - spoko, a IO - zawsze w łeb. przyjmijmy to do wiadomości, że się po prostu z tą imprezą nie krzyżują. No. Każdy ma swoje ograniczenia.

Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

O widzę, że afera z otwarciem Igrzysk się pięknie na naszym forum rozwinęła - jak zresztą przewidywałem, na szczęście tydzień mnie w kraju nie było. A - wierzcie lub nie - poza polskim grajdołem, ludzie skupiają się głównie na sportowej rywalizacji i jeśli się w ogóle to otwarcie komentuje - to raczej pozytywnie. Z czym się generalnie zgadzam. Po raz pierwszy od dawna oglądałem otwarcie dużej imprezy sportowej z zaciekawieniem, cały czas coś się działo, zaangażowano przestrzeń miejską, było dużo interesujących wątków historycznych i kulturowych - których rozszyfrowywanie dawało sporo satysfakcji. Było też odważnie i artystycznie - występ Gojiry z postaciami Marii Antoniny ze ściętą głową przejdzie do historii, podobnie jak amazonka na stalowym koniu sunąca po Sekwanie - czy wreszcie finałowy występ Celine Dion. Było też trochę humoru - np. minionki, które podpieprzyły Mona Lisę i leczące wszystko metodą usta w usta.

Niestety komentatorzy zupełnie nie sprostali swojemu zadaniu. Byli nieprzygotowani, gadali głupoty, nie dostrzegali ważnych osób i wątków. Jeszcze mogę zrozumieć, że p. Babiarz nie doczytał na co działał balon, ale nie zauważyć, że występuje Lady GaGa? No to nie jest jakaś niszowa piosenkarka, tylko światowa megagwiazda, o której słyszało nawet dziecko w buszu Nowej Gwinei - ale nasi komentatorzy nie słyszeli.

A wracając do sportu - Iga jednak z medalem. Mimo wszystko liczę też na krążek siatkarzy - choć mam podobne obawy, jak Wojtek. Jeśli pominąć zamierzchłą przeszłość kadry "Kata" Wagnera - to powyżej ćwierćfinału nie wychodziliśmy, ale może tym razem...?
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Ze Słowenią? EEee nie dadzą rady.

Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

No w tym roku parę razy ich pogonili - tylko że tym razem to Igrzyska Olimpijskie... Zobaczymy.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Ale tak szczerze mówiąc to z medalami chyba na razie słabiutko...

Rzeczywiście, jak ktoś to już napisał, Igrzyska sprowadziły się do rozgrywek siatkówki.
Awatar użytkownika
Okechukwu

Post autor: Okechukwu »

Ze mnie taki niedzielny kibic siatkówki, może się nie znam, ale po wczorajszym meczu z Włochami, straciłem dużo z wiary w medal naszych siatkarzy. Strasznie słabo to wyglądało. Inna sprawa, że to jednak nie piłkarze - mimo b. słabej formy mogą indywidualnościami wygrać ze Słowenią. U bukmacherów stale jesteśmy mocnym faworytem ze Słowenią.
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

Leptir pisze: 04.08.2024, 10:43 O widzę, że afera z otwarciem Igrzysk się pięknie na naszym forum rozwinęła - jak zresztą przewidywałem, na szczęście tydzień mnie w kraju nie było. A - wierzcie lub nie - poza polskim grajdołem, ludzie skupiają się głównie na sportowej rywalizacji i jeśli się w ogóle to otwarcie komentuje - to raczej pozytywnie.
Tak, bez przepychanki się niestety nie obyło, postanowiłem jednak nie interweniować dopóki nikt ostro nie przegnie. Wydaje się, że teraz emocje związane z otwarciem i "Johnem Leninem" ;) już opadły, oby na dobre.

Nie wiem, jak jest poza polskim grajdołem, ale w polskojęzycznym Internecie - mam na myśli media (serwisy internetowe) oraz media społecznościowe - do takich osób jak ja, czyli nieśledzących Igrzysk, docierają głównie negatywne wiadomości. I nie chodzi mi już o tę nieszczęsną inaugurację. Wpadki organizatorów, problemy z wioską olimpijską, incydenty dopingowe oraz dyskwalifikacje, kontrowersje związane z płcią, niesportowe zachowania... Przykro się czyta takie informacje. Mam nadzieję, że to w jak największym stopniu efekt szkodliwego przechylenia mediów oraz serwisów internetowych, które skupiają się głównie na negatywach, czym zdobywają większą oglądalność/klikalność, a nie faktyczny obraz Igrzysk.

A, i żeby nie było, że widzę źdźbło w Igrzyskach, a nie dostrzegam belki w futbolu (tak z nawiązaniem do wypowiedzi w tym poście): chociaż do piłki nożnej mam znacznie większy sentyment, to doskonale zdaję sobie sprawę, jak pewnie wielu miłośników tej dyscypliny, że poziom skomercjalizowania, zaślepienia na osiąganie sukcesów wszelkim kosztem oraz uzależnienia od gigantycznych pieniędzy w piłce przekroczył wszelkie granice. To już nie sport, a machina marketingowo-biznesowa z elementami rywalizacji sportowej. Czasem pooglądam, tylko nie traktuję zbyt poważnie.
Monstrualny Talerz pisze: 04.08.2024, 11:46 Ale tak szczerze mówiąc to z medalami chyba na razie słabiutko...
Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda klasyfikacja medalowa i porównałem sobie pozycję Polski (stan na chwilę obecną) z wcześniejszymi IO od roku 1992. Na wykresie prezentuje się tak:

Obrazek
ODPOWIEDZ