Amen .Leptir pisze: Właśnie po to, by uniknąć takich rozważań uważam, że wiara powinna pozostać sprawą prywatną każdego z nas.
Przyłączam się do Życzeń. Spokojnych, zdrowych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt wszystkim Dinozaurom życzę.
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
To był akurat żartzlatan pisze:a ty już czujesz się atakowany
Nie chcę sobie wlewać, ale jestem chyba ostatnią osobą na tym forum, która miałaby się obrazić na kogoś, z byle powodu. Wesołych Świąt zlatanzlatan pisze:Wesołych Świąt i nie obrażaj się, nic złego nie miałem na myśli w stosunku do twojej osoby
Jednakże z pewnością zauważyłeś, że przedmiotem rozważań nie jest "polski Kościół katolicki", tylko wiara chrześcijańska. Stawianie znaku „=” pomiędzy tymi pojęciami trąci manipulacją. Chyba że jest to dla Ciebie wiara w znaczeniu tej poznańskiej, ale wtedy mamy niekompatybilny aparat pojęciowy.Maciek pisze:Błażeju, to otwiera bardzo niebezpieczne wrota dyskusji. Skasowałem nawet przed chwilą długiego posta, któego napisałem w odpowiedzi. W moim odczuciu, ostatnim miejscem, w którym chce się naśladować Chrystusa jest polski Kościół katolicki, nad czym niestety bardzo ubolewam.B.J. pisze:(...) wiara chrześcijańska nie cieszy się powszechną estymą. Pewnie dlatego, że naśladowanie Chrystusa to niesienie krzyża i czynienie dobra (...)
Cofam to co napisałem! Oczywiście, to nie musi mieć z tym związku. Masz rację.Adi pisze:...Yyy, że co proszę ? Napisałem wyraźnie, kto tak uważa...Jakuz pisze:Bo swoim kryzysem wiary
Jakuz pisze:Wydoroślej!
Dziękuję - będę kibicował Nie traktuj tego co napisałem protekcjonalnie, po prostu wystarczy poczytać to forum aby stwierdzić, że tematy polityczne, religijne czy "aborcyjne" są u nas unikane i pomijane - co uważam za wielką wartość tego forum. "Pyskówek" na powyższe tematy mamy naprawdę zbyt wiele wszędzie - po co to nam tutaj?Jakuzie, jestem jeszcze młody, wydorośleję, obiecuję
Oczywiście, masz rację, zgadzam się.Jakuz pisze:Nie traktuj tego co napisałem protekcjonalnie, po prostu wystarczy poczytać to forum aby stwierdzić, że tematy polityczne, religijne czy "aborcyjne" są u nas unikane i pomijane - co uważam za wielką wartość tego forum.
Święte słowa, jeszcze raz przepraszam za to zamieszanie, obiecuję, że to był pierwszy, i ostatni razJakuz pisze:"Pyskówek" na powyższe tematy mamy naprawdę zbyt wiele wszędzie - po co to nam tutaj?
Wybaczam ci, ale tylko dlatego, że kojarzysz mi się z Gentle Giant, które uwielbiam Oczywiście żartowałem, bez przesady, nie uraziłeś mnie, nie wiem czym miałbyś mnie urazićJakuz pisze:Jeśli Cię uraziłem - przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.
Oczywiście, że tak.Jakuz pisze:Natomiast cennym jest pozyskać wiedzę i umieć z niej skorzystać - zgodzisz się?