Kącik audiofilski

Off topic.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
crescent
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Kącik audiofilski

Post autor: crescent »

esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

crescent pisze: 07.10.2024, 11:33 Zastosowałem skrót myślowy. Miałem na myśli kable zasilające, co do których rozpętało się ostatnio "istne szaleństwo" w kręgach audiofilskich...
W sprzęcie tzw. budżetowym (swoją drogą- jak wyznaczyć granicę, pomiędzy tym a kolejnym, już wyższym?) nie wychwytujemy zmian jakościowych prądu. Ale w torach staranniej dobranych, reprodukujących dźwięk, to i owszem.
Zjawisko czystego prądu, to idea nieosiągalna, a obecnie w czasach wiatraków i fotowoltaiki, to nawet mrzonka (impedancje pętli, zwarcia harmoniczne, wzrosty i spadki wartości napięcia).
Ale kable zasilające to jakieś rozwiązanie problemu w 30%. Potrzeba kondycjonerów i to tych chroniących urządzenia jak i poprawiających pracę, a to już 4-6 tyś PLN (bez bujania w obłokach :wink: ). Dla budżetowców śmiech, oni na tej wys. wydatków, myślą, że osiągnęli nirvane w całym torze, ale jak ktoś "wysupłał", circa, po dwie dychy za klocek, a tych trzy (bez głośników :oops: ) to taki wydatek, wydaje się być, kosmetycznym.
Pouczam :oops: aczkolwiek sam, zatrzymałem się na konfekcjonowanym kablu Transparenta za... :oops: :oops: , a przecież gorszego prądu, incydentalnie, ale jednak doświadczam. Wtedy się sprawdza, czy wszystko dobrze podłączone, czy może koleżanka małżonka, w dowód przywiązania :evil: ... maleńki sabotaż...
A czytając, resztę Waszych wypowiedzi, wychodzi że pliki lepsze i żeby zbiory CD wywalać. Winyl nie!!! To lokata kapitału!!
Trzeba było o tym napisać, 30 lat temu.

Niezależnie od tego, czy w "klocki" włożymy 1 tyś, 10 tyś czy 100 tyś, to jeśli nam to wystarcza do satysfakcji, to nic nikomu do tego! (ja to pogrubię)
Tyle żeby nie twierdzić, że lepiej nie można, chociaż to nie zawsze, ruch do kieszeni.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
crescent

esforty pisze: 07.10.2024, 18:28 Zjawisko czystego prądu, to idea nieosiągalna, a obecnie w czasach wiatraków i fotowoltaiki, to nawet mrzonka (impedancje pętli, zwarcia harmoniczne, wzrosty i spadki wartości napięcia).
Ale kable zasilające to jakieś rozwiązanie problemu w 30%.
Ale co niby mają kable zasilające do owych zakłóceń w sieciach energetycznych w kontekście jakości dźwięku? Nagle Ci sybilanty podskoczą, a basy spadną, czy na odwrót? Bajdurzysz Waść.
esforty

Mają!
Napisałem: " poprawiającego" ale myślałem "poprawnego".
Jeśli to Cię wzburzyło to słusznie :oops:
Awatar użytkownika
crescent

No nie żartuj. Żeby cokolwiek poprawić, czy uczynić poprawnym, musiałbyś tymi audiofilskimi klejnotami pociągnąć 100-300-500 metrów do najbliższej stacji trafo. Co Ci w kwestii poprawności, czyli "oczyszczenia" owego złego prądu da ten 1 metr super-duper kabla od sprzętu do gniazdka? Co tam masz za drucik w instalacji, w ścianach całego budynku? Pewnie jakąś chińską miedź albo i aluminium.
esforty

Napisałem, że sam kabel sieciowy to za mało. Trzeba jeszcze pomiędzy gniazdo w ścianie a urządzenia, wpiąć kondycjoner:
https://audio.com.pl/vademecum/faq/audi ... si-poprawe

Aha! Miedź w instalacji wymieniałem w 1998, wtedy to była polska miedź. Z Chin miałem skarpety :wink: ze ściągaczami :wink:
Awatar użytkownika
Bednaar

Post autor: Bednaar »

OK, można :)
Tylko te ceny... chyba jednak wolę zostać przy CD 8)
Jeszcze się odniosę do poniższego:
esforty pisze: 07.10.2024, 18:28
Niezależnie od tego, czy w "klocki" włożymy 1 tyś, 10 tyś czy 100 tyś, to jeśli nam to wystarcza do satysfakcji, to nic nikomu do tego! (ja to pogrubię)
Dokładnie tak. Na innym forum - audiofilskim słuchawkowym - czasem chcą mnie na siłę uszczęśliwiać i radzą, bym sobie sprawił lepsze słuchawki, niż AKG K271 MkII. A co im do tego, jak te słuchawki mi wystarczają? Mało tego: czasem lubię dla odmiany posłuchać sobie na jeszcze tańszych Koss Porta Pro - szczerze mówiąc nawet one by mi wystarczyły. Wystarczająco dobrze gra też mój wzmacniacz słuchawkowy SMSL sAp-II, który kosztował - nowy, w sklepie - niecałe 400 zł, a gra na porównywalnym poziomie, jak np. kilka razy droższy JDS Labs EL AMP II (słuchałem - oryginalnie kosztował ok 2000 zł, teraz jako "stary" model - 1500 zł). A niedawno nabyty Denon to jak na moje warunki towar luksusowy :)
Kabelkami interesuję się o tyle, że solidnie wykonany posłuży mi dłużej, niż "no name" za 5 zł. Interkonekt Melodika Purple Rain wystarcza mi aż nadto, na dobrą sprawę już takie Prolink Exclusive są do zaakceptowania.
A co do formatów muzycznych - słyszę przewagę DSD nad innymi formatami, ale nie jest to moim zdaniem na tyle rażąca róznica, żebym teraz miał wymieniać całą kolekcję CD na DSD.
Reasumując: nie potrzebuję hi-endu czy nawet klasy premium, by czerpać przyjemność ze słuchania muzyki. Budżetówka mi wystarczy. Sęk w tym, że trzeba tę budżetówkę dobrze dopasować, by razem wszystko współgrało i zapewniało satysfakcjonujące brzmienie.
vertical_invader
Awatar użytkownika
Włodek
epka kompaktowa

Post autor: Włodek »

esforty pisze: 07.10.2024, 22:23 Napisałem, że sam kabel sieciowy to za mało. Trzeba jeszcze pomiędzy gniazdo w ścianie a urządzenia, wpiąć kondycjoner:
https://audio.com.pl/vademecum/faq/audi ... si-poprawe
Kto bogatemu zabroni?
https://audiovoodoo.org/wykondycjonuj-sobie-prad/
https://audiovoodoo.org/kabel-do-zelazka-strikes-back/
https://audiovoodoo.org/doskonala-trans ... silajacym/
https://audiovoodoo.org/japonski-kabel-od-zelazka/

Z innej mańki: obecne smartfony mają tylko wejście USB-C, kupiłem sobie zatem za 17 zł przejściówkę na mini jack (taką zwykłą, nie audiofilską, stąd taka cena) i znowu mogę słuchać na słuchawkach Koss podłączonych do telefonu.
Awatar użytkownika
crescent

Bednaar pisze: 09.10.2024, 08:50 OK, można :)
Tylko te ceny... chyba jednak wolę zostać przy CD 8)
No nie dogodzisz.

P.S. Zajrzyj w pierwszy od góry link. Tam nie ma ceny :P.
Awatar użytkownika
Bednaar

Włodek pisze: 09.10.2024, 12:37

Z innej mańki: obecne smartfony mają tylko wejście USB-C, kupiłem sobie zatem za 17 zł przejściówkę na mini jack (taką zwykłą, nie audiofilską, stąd taka cena) i znowu mogę słuchać na słuchawkach Koss podłączonych do telefonu.
Jakie masz Kossy - Porta Pro?
W sumie za niewiele drożej mogłeś sobie kupić tzw. "dongla" - zewnętrzny DAC do telefonu, tabletu lub laptopa , z jednej strony podłączasz USB-C do telefonu, z drugiej - jest jack 3,5 mm i tam podłaczasz sluchawki. Polecam zwłaszcza z DAC-iem CX31993 - mam takie coś pod nazwą JCally JM6, za 30 zł podrasowałem sobie dxwięk z telefonu i mogę nawet podłączać teraz do sprzętu stacjonarnego - w ten sposób słucham sobie Spotify w domu. JEst tego sporo na Aliexpress. Mnie sie udało kupic na shopee - w momencie, gdy na krótko byli w Polsce. Zapłaciłem tylko za dongla, przesyłka free. Tak toto wygląda:
jcally_s.jpg
jcally_s.jpg (227.13 KiB) Przejrzano 2550 razy
vertical_invader
Awatar użytkownika
Bednaar

crescent pisze: 09.10.2024, 17:28

No nie dogodzisz.

P.S. Zajrzyj w pierwszy od góry link. Tam nie ma ceny :P.
Faktycznie, to jest za free - ściągam zatem, będzie Crescent w DSD :) Tylko ciekawe, czy mi to zagra, to jest DSD 128, a do tej pory miałem tylko 64. W każdym bądź razie dzięki, kliknąłem wczoraj w inny link, zobaczyłem cenę i się poddałem :D
PS. Niestety, pobrało się ok. 50%, a dalej nie chciało.
Spróbuję później.
vertical_invader
Awatar użytkownika
crescent

Coś tam się faktycznie przycięło. Kto wie czy to nie były ostatnie minuty tego adresu :). "Crescent" jakby co jest "zabezpieczony", ale były tam również w plikach DSD albumy: "A Love Supreme" oraz "Blue Train". Może się odetnie :wink:.
Awatar użytkownika
Bednaar

Włodek pisze: 09.10.2024, 12:37
Kto bogatemu zabroni?
https://audiovoodoo.org/wykondycjonuj-sobie-prad/
https://audiovoodoo.org/kabel-do-zelazka-strikes-back/
https://audiovoodoo.org/doskonala-trans ... silajacym/
https://audiovoodoo.org/japonski-kabel-od-zelazka/

Ciekawe, czy tę stronę audiovoodoo nie prowadzi czasem niejaki Rolandsinger, niegdyś aktywny na forach audiofilskich, np. audiostereo.pl czy forum.mp3store.pl. Początkowo objawiał podejście zdroworozsądkowe: kupił sobie odtwarzacz CD Denona z tej samej półki, co mój DCD-900NE, ale dwie generacje starszy: DCD-700AE i chwalił go na forum za ładny dźwięk (chyba miał też do kompletu wzmacniacz PMA-700AE). Nie dziwię się mu, bo moja "900" też ładnie gra, a w dodatku kilkanaście lat temu, gdy kupowałem słuchawki, sprawdzałem je na półkę niższym modelu Denon DCD-500AE i już nawet on miał ładne brzmienie. Niestety właściciele hi-endu najeżdżali na niego, że taka tania budżetówka nie może ładnie zagrać. Myślę, że wtedy się wkurzył i zaczynał stopniowo coraz bardziej walczyć ze zjawiskiem Audiovoodoo.

@crescent, niestety na tej stronie, gdzie kiedyś był album Crescent w DSD, jest obecnie informacja:
Internet Archive services are temporarily offline.
vertical_invader
pratt
kaseta "metalówka"

Post autor: pratt »

Mój pokój odsłuchowy gotów na przyjęcie zestawu...i ewentualnych gości:-)
Obrazek
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

Łał :!: :shock:
Gratulacje :)
ODPOWIEDZ