Administracja i moderowanie

Sprawy organizacyjne.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Paweł
album CD

Re: Administracja i moderowanie

Post autor: Paweł »

Moja propozycja dotyczy reorganizacji forumowych działów. Przez lata obecności na FD przyzwyczaiłem się do pewnych rzeczy, choć od początku uderzało mnie to, że niektóre z nich są mylące, trochę nielogiczne, a może nawet odrobinę absurdalne. Od ponad roku chodzą mi po głowie pewne sugestie/propozycje, o których do tej pory nie pisałem, bo miałem wrażenie, że panuje tutaj duża niechęć do jakichkolwiek zmian (poczucie, że lepiej być nie może? wygoda? strach przed zmianami? życie w myśl zasady, że lepsze jest wrogiem dobrego?). Skora jednak padło hasło "nowy dział", to chciałbym przedstawić swoją propozycję układu działów (zwanych też forami). Lepszej okazji może już nie być. Najwyżej odjadę na tarczy. Jeśli jednak jakakolwiek moja sugestia przejdzie, to będę ukontentowany...

Bez zmian:
  • Wykonawcy
  • Pozostałe
  • Prywatne
  • Administracja
Nowe nazwy:
  • Gry, plebiscyty, zabawy (zamiast: Płyty) — obecnie w dziale "Płyty" znajduje się temat o piosenkach z Bondów, z kolei wątki typu "Płyty roku 2025" są w dziale "Muzyka". Mylące i nielogiczne. Nazwijmy białe białym! Przeniósłbym tu także "Wielką Grę".
  • Muzyka w mediach (zamiast: Audycje) — obecna nazwa sugeruje radio, żartobliwy podtytuł ("lub czasopisma") wskazuje prasę. A w dziale mamy też przecież tematy telewizyjne ("TVP Kultura...") i internetowe ("Mój Blogspot Muzyczny"). Może więc rozszerzmy tematykę? Przenieśmy tam wątki typu "Youtube", "Internetowe serwisy muzyczne", "Nowości płytowe na Spotify" — i będziemy mieli muzykę w mediach (prasa, radio, telewizja, internet).
  • Muzyczne różności (zamiast: Muzyka) — nazwa tego działu, "Muzyka", zawsze mnie dziwiła. Wszak to forum muzyczne, tu prawie każdy dział dotyczy muzyki! Wydaje mi się, że ten tytuł to wynik braku pomysłu (co rozumiem, bo moja obecna propozycja też nie jest wybitna). Ponadto w tym dziale panuje największy groch z kapustą, dlatego wyodrębniłbym z niego kilka nowych...
Nowe działy:
  • Gatunki — tematy typu "Jazz i okolice".
  • Płyty — tematy typu "Płyty roku 2025".
  • Muzyczne kalendarium — tematy typu "50 lat minęło..." oraz wątek, a jakże!, "Muzyczne kalendarium".

Przy okazji zwiększenie liczby działów usprawniłoby choć trochę wyszukiwarkę. Korzystam z opcji "Przeszukaj fora", ale ona jest tym efektywniejsza, im więcej jest działów (10 to wciąż nie za dużo, ale więcej niż 7)...
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Mnie pomysły Pawła, wydają się sensownym kierunkiem zmian i skoro jest dyskusja wokół porządkowania Forum, to namawiam by te propozycje wprowadzać, jeśli nie wszystkie to chociaż część.
Inkwizytor pisze: 13.11.2025, 09:10 ... O "Sikorskiej" nie będę się rozpisywał bo to pewien "symbol" i mój sposób stworzenia "przeciwwagi". Kto potrafi czytać między wierszami i ma odrobinkę szarych komórek oraz poczucia humoru - ten doskonale rozumie cel...
Inkwizytorze, nie czytuję tych dwu wątków, świadomy własnej ułomności w materii: poczucie humoru (żona do mnie już tylko:
ruszaj się, ty ponura mordo!) szczątkowe, a o inteligencji (przepraszam) zdolności pojmowania (bezpieczniejsze określenie)... właściwie to nie ma o czym mówić :oops:
Ale ich istnienie o tyle dla mnie nieszkodliwe, że kiedy szukam jakiejś informacji o wykonawcy na Forum ( bo nie mieszasz porządków), to o ile nie szukam wzniosłych przymiotników to wątki pozostają tam, gdzie powinny (a gdzie powinny?).

Inkwizytor pisze: 13.11.2025, 09:10 Idąc tym tropem równie dobrze można by kasować wątki - o piłce nożnej ( no bo przecież to forum muzyczne a nie dla kibiców ...
Popełnimy błąd, wszak spora część koncertowych wydarzeń odbywa się właśnie na stadionach i to tam powstają te najsmakowitsze bootlegi, tak Ci bliskie ( Stadion Narodowy w W-wie, szczególniej pokazuje możliwości).

P.S. Podtrzymuję niechęć wobec upubliczniania zawartości serwera wszystkich Userów, jeśli nie dostaną komentarza/słowa zachęty, choćby.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Crazy »

Im dłużej czytam post Pawła, tym bardziej logiczny mi się wydaje i podobają mi się również szczegółowe rozwiązania, które proponuje, nie tylko że generalnie "porządkujmy".

B.J. - najwyraźniej problem z wyszukiwarką nie jest wydumany, parę poważnych osób go zgłosiło, więc nie bagatelizujmy. Zgadzam się natomiast z Tobą i Pawłem, żeby nie wydzielać wątków "blogowych", wydaje mi się to faktycznie cokolwiek stygmatyzujące, nie sądzisz gharvelcie?

I chciałem jeszcze podziękować za post Inkwizytora, który wprawił mnie w dobry humor, a przy okazji zgadzam sięz nim w zasadzie po całości, na czele z tym:
Inkwizytor pisze: 13.11.2025, 09:10 W końcu forum to ma być również zabawa. Jeśli nikogo się nie obraża (palę szpilek zawsze można - nie bądźmy tak przewrażliwieni, nie takie dawniej tu padały teksty), nie używa mowy nienawiści... to niech sobie ludziska piszą co czują.
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

B.J. pisze: 13.11.2025, 07:40 Problem jest wydumany a proponowane rozwiązanie - niesprawiedliwe.
Nie wiem czy taki wydumany, skoro kilka osób, z nielicznego pozostałego grona aktywnych użytkowników, zwraca na niego uwagę. A dlaczego proponowane rozwiązanie niesprawiedliwe? Chętnie poznam argumentację.
Inkwizytor pisze: 13.11.2025, 09:10 Początkowo komentarz na wcześniejszej stronie mnie zdrowo rozbawił :D ... teraz chyba powoli robi się "mniej śmiesznie". Podobno wedle dawnego użytkownika forum mamy tzw. "Freedom" ? - można pisać, można nie pisać, można czytać pewne wątki, równie dobrze można je sobie odpuścić. Nie chcę nikogo urazić ale o tzw. "strzelankach do płyt" mam swoje wyrobione zdanie i już w dawnych czasach uważałem je za.... mniejsza z tym. Skoro kogoś to bawiło i przynosiło "frajdę" - to zrozumiałem, iż sam mam je sobie odpuścić i nie psuć nikomu zabawy. Również nie czuje potrzeby sprawdzania "co takiego nowego wrzucili na spotifaja" , podobnie jak zupełnie są mi obojętne zestawienia i zmiany w listach przebojów w latach 70/77. Mogę jedynie przewrócić oczyma i powiedzieć sobie w duchu "no, trudno - co mnie to... " (...)
Zgadza się, chyba każdy z nas tak ma, że część wątków go kompletnie nie interesuje, i odpuszcza je bądź właśnie przewraca oczami. Też tak mam. Czasem do niektórych wątków zaglądam tylko w celu sprawdzenia, czy nie ma tam jakiejś awantury wymagającej interwencji moderatorskiej. Szczęśliwie w tematach ciągniętych wyłącznie przez samych autorów nie ma takiej potrzeby, ponieważ mała szansa, że pokłócą się sami ze sobą :D
W kwestii wolności: owszem, można uciąć dyskusję stwierdzając, że przecież mamy wolność więc każdy sobie rzepkę skrobie i nic nikomu do tego, co i jak piszemy, natomiast przypominam, że "wolność jednych nie może być kosztem drugich". Skoro Forum jest naszym wspólnym dobrem, powinniśmy się zastanowić nad tym, jak nie tylko "czerpać frajdę" i realizować swoje "nietypowe zainteresowania", ale też nie utrudniać korzystania z Forum innym użytkownikom. Dlatego mam nadzieję, że uda się wypracować jakieś kompromisowe rozwiązanie.
Białystok pisze: 13.11.2025, 11:44 Wywołany do tablicy pragnę zauważyć, że ja nie piszę historii klubu Jagiellonia Białystok, tylko wymieniam poglądy z innymi użytkownikami w temacie, którego nawet nie jestem założycielem. W końcu to forum a nie blog czy powieść w odcinkach. :)
Ano właśnie. Może dotychczas to nie wybrzmiało (choć już Maciek bardzo słusznie zaczął od prośby o pisanie o tym, co się naprawdę poleca), ale podstawowym celem Forum jest bycie przestrzenią do dyskutowania. Nie backupem serwera, nie kopią innych serwisów z danymi, nie miejscem do prowadzenia przydługich monologów, tylko polem wymieniania opinii.
Crazy pisze: 13.11.2025, 18:25 B.J. - najwyraźniej problem z wyszukiwarką nie jest wydumany, parę poważnych osób go zgłosiło, więc nie bagatelizujmy. Zgadzam się natomiast z Tobą i Pawłem, żeby nie wydzielać wątków "blogowych", wydaje mi się to faktycznie cokolwiek stygmatyzujące, nie sądzisz gharvelcie?
Hmm, nie sądziłem, że ktoś odbierze taki pomysł jako stygmatyzację - w końcu udostępnienie takiej przestrzeni dawałoby autorom większy zakres wolności niż w pozostałych działach + gwarancję, że nikt nie będzie się ich czepiał, nawet przy wrzucaniu 20 długich list dziennie. Ale skoro odbiór jest negatywny, szukajmy innej opcji.
akond pisze: 12.11.2025, 22:24
Crazy pisze: 12.11.2025, 21:54 Czy rozwiązaniem byłoby, żeby wynik wyszukiwania wyświetlał się nie jako całe posty, tylko jako określona długość, na zasadzie pierwsze xxx znaków?
Ale przecież tak można. Wystarczy wejść w wyszukiwanie zaawansowane i zmienić domyślne 0 znaków na 300, 500 czy ile tam komu pasuje. Szkoda tylko, że nie da się wartości zapamiętać w opcjach użytkownika.

Ja wyszukuję tylko w ten sposób, bo nawet bez tasiemców Retromaniaka ustawienie 0 daje niestrawne wyniki.
Niestety, znowu mamy do czynienia z ograniczeniami technicznymi. Nie ma możliwości zapamiętania ustawień wyszukiwania, tak samo jak nie ma możliwości zablokowania widoczności treści konkretnych userów, która to funkcjonalność bywa dostępna na niektórych serwisach dyskusyjnych.
Paweł pisze: 13.11.2025, 12:37 Zgodzę się natomiast z tym, że pomysł z odrębnym, dedykowanym działem nie jest dobry. Kryteria przynależności do takiego działu byłyby dyskusyjne (do którego momentu temat ma charakter "prywatny, a od którego już nie? czy wątek o Molinie, w którym napisałem 10 z 15 postów, też jest "prywatny"? ;)). Sama przynależność byłaby natomiast szufladkująca ("tu piszą głównie autorzy tematów"), a nawet trochę piętnująca ("tu prawie nikt, poza autorami tematów, nie pisze/nie chce pisać"). Nie idźmy tą drogą.
Absolutnie nie upieram się przy mojej propozycji. Naturalnie nie jest to rozgraniczenie w 100% ścisłe, natomiast myślę, że łatwo rozróżnić, które wątki mają taki charakter a które nie. Ale OK, przedyskutujmy inne opcje. Chętnie odniosę się do Twojego pomysłu z kilkoma dodatkowymi działami, bo w przeszłości już kiedyś coś podobnego rozważałem i nwet proponowałem, tylko nie spotkało się to z entuzjastycznym odbiorem, delikatnie ujmując.
Paweł pisze: 13.11.2025, 13:50 Od ponad roku chodzą mi po głowie pewne sugestie/propozycje, o których do tej pory nie pisałem, bo miałem wrażenie, że panuje tutaj duża niechęć do jakichkolwiek zmian
Nie tylko Ty tak masz, więc pewnie to nie jedynie wrażenie ;) Co do meritum:
- zaproponowane działy bez zmian OK, choć "Pozostałe" można było nazwać Hydek Park, żeby lepiej oddawało luźny charakter miejsca. Ewentualnie jakiś podział może i tutaj nie zaszkodzi?
- zmiany:
Paweł pisze: 13.11.2025, 13:50Nowe nazwy:
Gry, plebiscyty, zabawy (zamiast: Płyty) — obecnie w dziale "Płyty" znajduje się temat o piosenkach z Bondów, z kolei wątki typu "Płyty roku 2025" są w dziale "Muzyka". Mylące i nielogiczne. Nazwijmy białe białym! Przeniósłbym tu także "Wielką Grę".
- bardzo fajna nazwa, zdecydowanie mi pasuje. Jedynie nie myślałem, żeby tam wsadzać WG, bo to trochę inna bajka i niestety z racji dużej aktywności ciągle spychałby inne wątki w dół. Może WG oddzielnie?
Paweł pisze: 13.11.2025, 13:50Muzyka w mediach (zamiast: Audycje) — obecna nazwa sugeruje radio, żartobliwy podtytuł ("lub czasopisma") wskazuje prasę. A w dziale mamy też przecież tematy telewizyjne ("TVP Kultura...") i internetowe ("Mój Blogspot Muzyczny"). Może więc rozszerzmy tematykę? Przenieśmy tam wątki typu "Youtube", "Internetowe serwisy muzyczne", "Nowości płytowe na Spotify" — i będziemy mieli muzykę w mediach (prasa, radio, telewizja, internet).
- również popieram, dobra nazwa i dobry zakres tematyczny.
Paweł pisze: 13.11.2025, 13:50Muzyczne różności (zamiast: Muzyka) — nazwa tego działu, "Muzyka", zawsze mnie dziwiła. Wszak to forum muzyczne, tu prawie każdy dział dotyczy muzyki! Wydaje mi się, że ten tytuł to wynik braku pomysłu (co rozumiem, bo moja obecna propozycja też nie jest wybitna). Ponadto w tym dziale panuje największy groch z kapustą, dlatego wyodrębniłbym z niego kilka nowych...
Tak, zmiana by się przydała, tylko te "różności" jakoś mi nie leżą. Pomyślmy nad jakąś alternatywą :)

3 x TAK. Gatunki może nawet trochę szerzej rozumiane, bo bywa to też muzyka z pewnych regionów/krajów, ale generalnie jestem za.

10 działów to i tak mało (wg mnie spokojnie mogłoby być ok. 15). Wiele mniejszych forów miało znacznie bardziej rozbudowaną strukturę, więc nie widzę przeciwwskazań. A obecny kształt działów nie ułatwia korzystania, na co jeszcze dodatkowo nakładają się mylące nazwy.
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

gharvelt pisze: 13.11.2025, 18:38 10 działów to i tak mało (wg mnie spokojnie mogłoby być ok. 15). Wiele mniejszych forów miało znacznie bardziej rozbudowaną strukturę, więc nie widzę przeciwwskazań. A obecny kształt działów nie ułatwia korzystania, na co jeszcze dodatkowo nakładają się mylące nazwy.

Zacząłem ostrożnie, od trzech dodatkowych działów, bo nie wiedziałem, jaki będzie odbiór (a nie chciałem ewentualnie produkować się na marne), ale też uważam, że działów może być łącznie nawet kilkanaście. Kilka pomysłów mam — w dużej mierze pokrywają się one z Twoim propozycjami, więc to chyba nienajgorszy kierunek? ;)

gharvelt pisze: 13.11.2025, 18:38 Hyde Park

Zostawiłem "Pozostałe", choć zastanawiałem się też nad "Off-topic" i "Na luzie". "Hyde Park" najlepszy! Przy czym też rozbiłbym go na 2 lub nawet 3 działy. Poza ogólnym "Hyde Parkiem" dział kulturalny (np. "Przy muzyce o kulturze", czyli literatura, komiks, film itp.) i sportowy ("Przy muzyce o sporcie", czyli piłka nożna, ogólny temat sportowy, Ekstraklasa Dinozaurów, zabawy euro-mundialowe).

gharvelt pisze: 13.11.2025, 18:38 Może WG oddzielnie?

Też nad tym myślałem, ale wydało mi się to przesadą. Po ponownym rozważeniu przyznaję Ci jednak rację. To ułatwiłoby korzystanie z Forum — osoby niegrające pomijałyby ten dział. Bieżąca edycja plus archiwalne to ponad 15 wątków, a to już chyba liczba, która uzasadniałaby istnienie odrębnego działu.

Poza tym myślałem też nad działem geograficznym (np. "Muzyka z różnych stron świata"). Uzbierałoby się kilkanaście tematów. EDIT: Jednak nie. Chyba faktycznie lepiej jakoś połączyć dział z gatunkami z tematami o muzyce z pewnych regionów/krajów — bo mamy np. "Jazz z Kraju Kwitnącej Wiśni", czyli takie "dwa w jednym".

gharvelt pisze: 13.11.2025, 18:38 Tak, zmiana by się przydała, tylko te "różności" jakoś mi nie leżą. Pomyślmy nad jakąś alternatywą :)

Jak wspominałem: to nie jest najlepsza nazwa, ale nic lepszego nie wymyśliłem. :) Burza mózgów na pewno przyniesie satysfakcjonujący efekt!

Zachęcam Pozostałych do komentowania konkretnych propozycji i ewentualnego przedstawiania własnych pomysłów.
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Paweł pisze: 13.11.2025, 13:50 Moja propozycja dotyczy reorganizacji forumowych...
W tej sprawie:
- Myślę, że, lepiej być nie może
- Ale tak jak jest jest wygodnie
- Mam strach przed zmianami
- Uważam, że lepsze jest wrogiem dobrego.

:) :) :)

A tak na serio to oczywiście, że tak, ale mając na uwadze, że nie wiadomo czy przetrwamy kolejne "opłata za serwer" to czy ma sens to jeszcze ruszać?

A w sumie to ile wynosi opłata za cały rok? Nie chce mi się grzebać, ale to jest chyba dwa razy na rok po kilkaset złotych, czy tak? Czy raz się płaci na rok?

Innymi słowy: ile to kosztuje rocznie?
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

Stracha przed zmianami to mogę mieć ja, bo trochę się obawiam, żeby niczego nie zepsuć wprowadzając modyfikacje ;) Ale to już moje zmartwienie, na pewno przyda się pierw solidne przygotowanie i zabezpieczenie. Myślenie, że nie warto nic ruszać, bo forum może upaść, wydaje mi się zbyt defetystyczne - również dobrze, można byłoby nic nie pisać, skoro nie wiadomo, czy te treści przetrwają.

Jeszcze jedna uwaga, jak ja widzę potencjalną reorganizację: gdyby działów było więcej (powiedzmy ok. 10-15) najlepiej gdyby były zgrupowane w sekcje (obecnie wszystkie są w jednym forum).
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

gharvelt pisze: 15.11.2025, 15:06 Jeszcze jedna uwaga, jak ja widzę potencjalną reorganizację: gdyby działów było więcej (powiedzmy ok. 10-15) najlepiej gdyby były zgrupowane w sekcje (obecnie wszystkie są w jednym forum).

Przy większej liczbie działów podział na sekcje jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Tych aktywnych Dinozaurów ostała się tu garstka, nie ma co pękać :)
Crazy

Post autor: Crazy »

Jakby co, ja przeżyję wszystkie zmiany!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Post autor: Inkwizytor »

Ja również mam nieodparte wrażenie, że to powolny i nieuchronny "schyłek" tego forum. Coś się wyczerpało i wypaliło. Drogi ludzi, niegdyś całkiem chyba nieźle się dogadujących się rozeszły. Wielu (lub prawie wszyscy) poszli w swoją "niszę". Nastąpiło typowe dla "starych wyjadaczy" zmęczenie wieloma tematami - co również obserwuję u kolekcjonerów płyt wyprzedających swoje zbiory: "bo już to znają na pamięć", "już ich to nie bawi", "do grobu tego i tak nie zabiorą", "obecnie preferują ciszę czy ogródek" itd. itd. Może dla jednych "era-nowości-ze-spotifaja" to dowód na "ostateczny upadek" i "degrengoladę forum (co za tym idzie - argument do ręki by to zamknąć w cholerę) i ostatni gwizdek by się definitywnie ewakuować "z tego tonącego Titanica" - choć niekoniecznie muszą to wypowiadać na głos. Na pewno paru tak sobie w głowie pomyślało. Nie inaczej ten "zalew idiotyzmów" w wątku o Sikorskiej :D. Można też spróbować spojrzeć na to z innej strony - że może nie jest tak źle i jeszcze "komuś coś się chce". Czasu obecnie jest mało na wszystko. W przeszłości nie raz niektórzy użytkownicy woleli zmilczeć czy machnąć ręką gdy czytali niektóre wpisy czy poruszoną "problematykę" - czy wtedy domagano się usuwania / zabraniania itd ?. Napiszę banał pochodzący z fajnej bajki - Ratatuj - gdy szczurek Remy kłóci się z ojcem Django - na jego słowa - "tak jest urządzone życie" - "... ale życie to nieustanne zmiany ojciec, a tworzymy je my...". Widocznie forum ewoluowało w kierunku jakie mamy obecnie i może niektórym trudno się z tym pogodzić ?. Ja sam nie miałem pojęcia w jakim kierunku "wyewoluuje" wątek Sikorskiej i gdzie mnie Ona zaprowadzi... a tu proszę :wink: . Pamiętam też te "fochy" - że niektórzy nie potrafią wyjść poza "Metheny`ego, Camel, Crimson i Davisa". Nie uważam, że to powód do "wstydu". Mam słuchać jakiś 20latków, jakiejś Przybysz, która sobie uroiła , że teraz jest "dżezzmenką" i jako jedyna rozumie teksty Kory i jej "przesłanie miłości, kochania się" itd ? :roll: Nie pamiętam już kto - ale napisał, że po lekturze moich wpisów "niekiedy bolą zęby". Niech sobie inni "panowie idealni" uświadomią, że nie raz dla odmiany mnie i innych też "zęby bolały". Życie. Tak czy siak, wszystko się kiedyś kończy i szkoda będzie tego forum.
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Awatar użytkownika
Białystok
box

Dlatego piłkarskie fora są znacznie ciekawsze. Tam nic się nie kończy, co najwyżej następuje spadek lub likwidacja klubu, lecz ta ostatnia zdarza się niesłychanie rzadko:) A reprezentacje to już w ogóle mają dobrze, no chyba, że się sympatyzuje np. dla Rosji czy dla Spartaka to wtedy tematyka jest od dłuższego czasu mocno ograniczona, ale też coś można wydobyć. :)

Mnie najbardziej żal plebiscytów, wszystko jedno jakich, byle by były. Nawet jak nie brałem udziału (najczęściej brak znajomości dyskografi artystyty lub obojętny do niego stosunek) to lubiłem sobie patrzeć na "zmiany w tabeli" i jej końcowy układ. No, ale że jestem chyba głównym autorem ich niemal całkowitego zamarcia to sam sobie strzeliłem w kolano... 8)

Idei założenia wątku o pani Sikorskiej zaś nijak pojąć nie mogę, widać za niską mam inteligencję emocjonalną czy tego typu inny deficyt lub zbyt ubogie poczucie humoru albo co tam jeszcze. :roll: :P
Awatar użytkownika
Leptir
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: Leptir »

Cóż, wszystko się zmienia i ewoluuje - nie ma powodu, dla którego nie miałoby to dotyczyć również forum. Faktycznie trochę nam ono skapcaniało, wykruszyło się wiele osób, które wcześniej decydowały o jego obliczu - dostarczały merytoryczne treści, uczestniczyły w dyskusjach, a czasem sporach, budowały jego jakość. Powodów jest jak sądzę wiele. Na pewno wiele złego wyrządził wątek polityczno-światopoglądowy, który w pewnym okresie zdominował debatę na tym forum. Nie tylko przytłoczył główną jego funkcję - czyli wymianę poglądów i informacji o muzyce - ale także poróżnił forumowiczów i spowodował wiele złej krwi. W tamtym czasie odwróciło się od tego miejsca wielu jego bywalców - albo nie znajdując w nim tego, co ich interesowało, albo nie chcąc mieć do czynienia z osobami, których nie lubią. Kolejną sprawą jest fala nowych użytkowników, którzy wprowadzają swoje własne estetyki muzyczne, które niekoniecznie muszą odpowiadać wszystkim dotychczasowym użytkownikom. Zapewne parę osób nie potrafiło się w tym odnaleźć i zrezygnowało. Poza tym oczywiście dochodzi do tego specyfika współczesnych, przebodźcowanych czasów.

Co do proponowanych przez Pawła zmian - generalnie jestem za. Wątek "okołoSikorski" mi nie przeszkadza, kiedy on powstał, to nawet rozumiałem i doceniałem jego poczucie humoru i subtelne szyderstwo wymierzone w napuszone debaty muzycznych „znawców". Kiedy jednak zamienił się w strumień świadomości jednego, jedynego autora - stracił w moich oczach lekkość i humor, a stał się obsesyjnym słowotokiem, którego sensu nie rozumiem - ale też rozumieć nie muszę i czytać również. Nie widzę też powodu do jego likwidacji - wystarczy nie czytać, jeśli ktoś nie ma na to ochoty.

Mniej tolerancyjny jestem w stosunku do publikowania w całości list radiowych plebiscytów - to są rzeczy, które można sobie z łatwością znaleźć w sieci, a wystarczy podać odpowiednie adresy. Te listy płyt z lat 70. to też moim zdaniem niepotrzebne pustosłowie. Wystarczyłoby coś w rodzaju "subiektywnego przeglądu najciekawszych płyt lat 70." z paroma zdaniami o każdym z wybranych przez Retromaniaka albumów. To, że coś na liście Billboardu było na miejscu 10 czy 38 nie ma dla mnie większego znaczenia, ale gdyby Retromaniak skrobnął na temat tych płyt parę słów od siebie - to już zupełnie co innego. A - niestety - tego rodzaju treści utrudniają wyszukiwanie na forum.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
Białystok
box

Zauważyłem też odpływ Dinozaurów spoza Polski, chyba wszyscy których kojarzyłem zupełnie zniknęli. Nie dociekałem co za tym stoi, ale chyba nie jakiś międzynarodowy spisek, o którym tu nic nam nie wiadomo. :wink:
Awatar użytkownika
Leptir
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: Leptir »

Fakt - zagranica nas zbojkotowała. Jednak nie przypisywałbym temu jakiejś spiskowej teorii - pamiętając gusta większości "cudzoziemców", to chyba można za to winić zmianę kursu stylistycznego forum. Oni raczej hołdowali tradycyjnemu daddy's rockowi - a teraz to jednak wygląda zgoła inaczej. Wyjątkiem chyba tylko był Bart - on słuchał różnych rzeczy, bardzo mi go zresztą tutaj brakuje.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
ODPOWIEDZ