B.J. pisze: ↑13.11.2025, 07:40
Problem jest wydumany a proponowane rozwiązanie - niesprawiedliwe.
Nie wiem czy taki wydumany, skoro kilka osób, z nielicznego pozostałego grona aktywnych użytkowników, zwraca na niego uwagę. A dlaczego proponowane rozwiązanie niesprawiedliwe? Chętnie poznam argumentację.
Inkwizytor pisze: ↑13.11.2025, 09:10
Początkowo komentarz na wcześniejszej stronie mnie zdrowo rozbawił

... teraz chyba powoli robi się "mniej śmiesznie". Podobno wedle dawnego użytkownika forum mamy tzw. "Freedom" ? - można pisać, można nie pisać, można czytać pewne wątki, równie dobrze można je sobie odpuścić. Nie chcę nikogo urazić ale o tzw. "strzelankach do płyt" mam swoje wyrobione zdanie i już w dawnych czasach uważałem je za.... mniejsza z tym. Skoro kogoś to bawiło i przynosiło "frajdę" - to zrozumiałem, iż sam mam je sobie odpuścić i nie psuć nikomu zabawy. Również nie czuje potrzeby sprawdzania "co takiego nowego wrzucili na spotifaja" , podobnie jak zupełnie są mi obojętne zestawienia i zmiany w listach przebojów w latach 70/77. Mogę jedynie przewrócić oczyma i powiedzieć sobie w duchu "no, trudno - co mnie to... " (...)
Zgadza się, chyba każdy z nas tak ma, że część wątków go kompletnie nie interesuje, i odpuszcza je bądź właśnie przewraca oczami. Też tak mam. Czasem do niektórych wątków zaglądam tylko w celu sprawdzenia, czy nie ma tam jakiejś awantury wymagającej interwencji moderatorskiej. Szczęśliwie w tematach ciągniętych wyłącznie przez samych autorów nie ma takiej potrzeby, ponieważ mała szansa, że pokłócą się sami ze sobą
W kwestii wolności: owszem, można uciąć dyskusję stwierdzając, że przecież mamy wolność więc każdy sobie rzepkę skrobie i nic nikomu do tego, co i jak piszemy, natomiast przypominam, że
"wolność jednych nie może być kosztem drugich". Skoro Forum jest naszym wspólnym dobrem, powinniśmy się zastanowić nad tym, jak nie tylko "czerpać frajdę" i realizować swoje "nietypowe zainteresowania", ale też nie utrudniać korzystania z Forum innym użytkownikom. Dlatego mam nadzieję, że uda się wypracować jakieś kompromisowe rozwiązanie.
Białystok pisze: ↑13.11.2025, 11:44
Wywołany do tablicy pragnę zauważyć, że ja nie piszę historii klubu Jagiellonia Białystok, tylko wymieniam poglądy z innymi użytkownikami w temacie, którego nawet nie jestem założycielem. W końcu to forum a nie blog czy powieść w odcinkach.
Ano właśnie. Może dotychczas to nie wybrzmiało (choć już
Maciek bardzo słusznie zaczął od prośby o pisanie o tym, co się naprawdę poleca), ale podstawowym celem Forum jest bycie przestrzenią do
dyskutowania. Nie backupem serwera, nie kopią innych serwisów z danymi, nie miejscem do prowadzenia przydługich monologów, tylko polem wymieniania opinii.
Crazy pisze: ↑13.11.2025, 18:25
B.J. - najwyraźniej problem z wyszukiwarką nie jest wydumany, parę poważnych osób go zgłosiło, więc nie bagatelizujmy. Zgadzam się natomiast z Tobą i
Pawłem, żeby nie wydzielać wątków "blogowych", wydaje mi się to faktycznie cokolwiek stygmatyzujące, nie sądzisz
gharvelcie?
Hmm, nie sądziłem, że ktoś odbierze taki pomysł jako stygmatyzację - w końcu udostępnienie takiej przestrzeni dawałoby autorom większy zakres wolności niż w pozostałych działach + gwarancję, że nikt nie będzie się ich czepiał, nawet przy wrzucaniu 20 długich list dziennie. Ale skoro odbiór jest negatywny, szukajmy innej opcji.
akond pisze: ↑12.11.2025, 22:24
Crazy pisze: ↑12.11.2025, 21:54
Czy rozwiązaniem byłoby, żeby wynik wyszukiwania wyświetlał się nie jako całe posty, tylko jako określona długość, na zasadzie pierwsze xxx znaków?
Ale przecież tak można. Wystarczy wejść w wyszukiwanie zaawansowane i zmienić domyślne 0 znaków na 300, 500 czy ile tam komu pasuje. Szkoda tylko, że nie da się wartości zapamiętać w opcjach użytkownika.
Ja wyszukuję tylko w ten sposób, bo nawet bez tasiemców Retromaniaka ustawienie 0 daje niestrawne wyniki.
Niestety, znowu mamy do czynienia z ograniczeniami technicznymi. Nie ma możliwości zapamiętania ustawień wyszukiwania, tak samo jak nie ma możliwości zablokowania widoczności treści konkretnych userów, która to funkcjonalność bywa dostępna na niektórych serwisach dyskusyjnych.
Paweł pisze: ↑13.11.2025, 12:37
Zgodzę się natomiast z tym, że pomysł z odrębnym, dedykowanym działem nie jest dobry. Kryteria przynależności do takiego działu byłyby dyskusyjne (do którego momentu temat ma charakter "prywatny, a od którego już nie? czy wątek o Molinie, w którym napisałem 10 z 15 postów, też jest "prywatny"?

). Sama przynależność byłaby natomiast szufladkująca ("tu piszą głównie autorzy tematów"), a nawet trochę piętnująca ("tu prawie nikt, poza autorami tematów, nie pisze/nie chce pisać"). Nie idźmy tą drogą.
Absolutnie nie upieram się przy mojej propozycji. Naturalnie nie jest to rozgraniczenie w 100% ścisłe, natomiast myślę, że łatwo rozróżnić, które wątki mają taki charakter a które nie. Ale OK, przedyskutujmy inne opcje. Chętnie odniosę się do Twojego pomysłu z kilkoma dodatkowymi działami, bo w przeszłości już kiedyś coś podobnego rozważałem i nwet proponowałem, tylko nie spotkało się to z entuzjastycznym odbiorem, delikatnie ujmując.
Paweł pisze: ↑13.11.2025, 13:50
Od ponad roku chodzą mi po głowie pewne sugestie/propozycje, o których do tej pory nie pisałem, bo miałem wrażenie, że panuje tutaj duża niechęć do jakichkolwiek zmian
Nie tylko Ty tak masz, więc pewnie to nie jedynie wrażenie

Co do meritum:
- zaproponowane działy bez zmian OK, choć "Pozostałe" można było nazwać Hydek Park, żeby lepiej oddawało luźny charakter miejsca. Ewentualnie jakiś podział może i tutaj nie zaszkodzi?
- zmiany:
Paweł pisze: ↑13.11.2025, 13:50Nowe nazwy:
Gry, plebiscyty, zabawy (zamiast: Płyty) — obecnie w dziale "Płyty" znajduje się temat o piosenkach z Bondów, z kolei wątki typu "Płyty roku 2025" są w dziale "Muzyka". Mylące i nielogiczne. Nazwijmy białe białym! Przeniósłbym tu także "Wielką Grę".
- bardzo fajna nazwa, zdecydowanie mi pasuje. Jedynie nie myślałem, żeby tam wsadzać WG, bo to trochę inna bajka i niestety z racji dużej aktywności ciągle spychałby inne wątki w dół. Może WG oddzielnie?
Paweł pisze: ↑13.11.2025, 13:50Muzyka w mediach (zamiast: Audycje) — obecna nazwa sugeruje radio, żartobliwy podtytuł ("lub czasopisma") wskazuje prasę. A w dziale mamy też przecież tematy telewizyjne ("TVP Kultura...") i internetowe ("Mój Blogspot Muzyczny"). Może więc rozszerzmy tematykę? Przenieśmy tam wątki typu "Youtube", "Internetowe serwisy muzyczne", "Nowości płytowe na Spotify" — i będziemy mieli muzykę w mediach (prasa, radio, telewizja, internet).
- również popieram, dobra nazwa i dobry zakres tematyczny.
Paweł pisze: ↑13.11.2025, 13:50Muzyczne różności (zamiast: Muzyka) — nazwa tego działu, "Muzyka", zawsze mnie dziwiła. Wszak to forum muzyczne, tu prawie każdy dział dotyczy muzyki! Wydaje mi się, że ten tytuł to wynik braku pomysłu (co rozumiem, bo moja obecna propozycja też nie jest wybitna). Ponadto w tym dziale panuje największy groch z kapustą, dlatego wyodrębniłbym z niego kilka nowych...
Tak, zmiana by się przydała, tylko te "różności" jakoś mi nie leżą. Pomyślmy nad jakąś alternatywą
3 x TAK. Gatunki może nawet trochę szerzej rozumiane, bo bywa to też muzyka z pewnych regionów/krajów, ale generalnie jestem za.
10 działów to i tak mało (wg mnie spokojnie mogłoby być ok. 15). Wiele mniejszych forów miało znacznie bardziej rozbudowaną strukturę, więc nie widzę przeciwwskazań. A obecny kształt działów nie ułatwia korzystania, na co jeszcze dodatkowo nakładają się mylące nazwy.