TVP Kultura oraz inne kanały telewizyjne
Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy
Re: TVP Kultura oraz inne kanały telewizyjne
Ja zaś dzisiaj z synami obejrzałem/posłuchałem na tejże Kulturze koncertu Johna Williamsa z orkiestrą, z Berlina, z czasu jakiegoś takiego, że publiczność jeszcze siedziała w maseczkach. Przyjemne, choć nieco benefisowe w charakterze - a może powinienem przyrównać do zbliżającego się wielkimi krokami koncertu noworocznego z Wiednia? Wszyscy zadowoleni z siebie, w klimacie świątecznym, może nieco przejedzeni, po każdym utworze burzliwe brawa, wstawianie, kłanianie się... dynamiki mało
Ale Gwiezdne wojny na koniec zabrzmiały jak trzeba! (Marsz Imperialny jako Marsz Radetzkiego? - analogie wiedeńskie coraz mocniejsze mi się zdają!).
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
-
esforty
- zremasterowany digipack z bonusami
Kilka dni wstecz, kanał wyemitował ( pewnie będzie powtarzał) dokument pt. Keith Jarrett. Sztuka improwizacji 2005.
Artysta opowiada trochę o sobie i muzyce, którą tworzy. Jest to lekko kabotyńskie, ale z drugiej strony, nie ma też zbyt wiele filmów dokumentalnych o muzyce jazzowej. Jest też, trochę filmów z koncertów. Zatem warto!
Reżyserował to Mike Dibb, mający spore doświadczenie w realizacji filmów o tematyce skupiającej się na sztuce.
VOD, także ma swojej ofercie.
Artysta opowiada trochę o sobie i muzyce, którą tworzy. Jest to lekko kabotyńskie, ale z drugiej strony, nie ma też zbyt wiele filmów dokumentalnych o muzyce jazzowej. Jest też, trochę filmów z koncertów. Zatem warto!
Reżyserował to Mike Dibb, mający spore doświadczenie w realizacji filmów o tematyce skupiającej się na sztuce.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Pluję sobie w brodę, że zobaczyłam tylko końcowe piętnaście minut tego dokumentu, ale dopiero od niedawna korzystam z dobrodziejstw telewizora online, a konkretnie TVP Kultury online. Teraz już nie pozwolę sobie na to, by nie załapać się na jakiś dokument muzyczny.esforty pisze: ↑03.07.2024, 09:22 Kilka dni wstecz, kanał wyemitował ( pewnie będzie powtarzał) dokument pt. Keith Jarrett. Sztuka improwizacji 2005.
Nie mogę go uruchomić, "Jak widać (błąd 404), coś poszło nie tak…", wtf?sequencer pisze: ↑22.12.2023, 10:43 Na vod.tvp.pl jest za darmo film dokumentalny "Zappa":
https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,163/zappa,943138
Jak Błyskawica gdy się Dzieciom
Jej istotę naświetla
Prawda musi razić stopniowo
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
Jej istotę naświetla
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
- sequencer
- singel kompaktowy
- Kontakt:
Zapewne był dostępny przez jakiś czas i go usunęli.Layla pisze: ↑03.08.2024, 21:49Pluję sobie w brodę, że zobaczyłam tylko końcowe piętnaście minut tego dokumentu, ale dopiero od niedawna korzystam z dobrodziejstw telewizora online, a konkretnie TVP Kultury online. Teraz już nie pozwolę sobie na to, by nie załapać się na jakiś dokument muzyczny.esforty pisze: ↑03.07.2024, 09:22 Kilka dni wstecz, kanał wyemitował ( pewnie będzie powtarzał) dokument pt. Keith Jarrett. Sztuka improwizacji 2005.
Nie mogę go uruchomić, "Jak widać (błąd 404), coś poszło nie tak…", wtf?sequencer pisze: ↑22.12.2023, 10:43 Na vod.tvp.pl jest za darmo film dokumentalny "Zappa":
lanie betonu
Już działa. Będzie dzisiaj seansik!Layla pisze: ↑03.08.2024, 21:49Nie mogę go uruchomić, "Jak widać (błąd 404), coś poszło nie tak…", wtf?sequencer pisze: ↑22.12.2023, 10:43 Na vod.tvp.pl jest za darmo film dokumentalny "Zappa":
Jej istotę naświetla
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
Jej istotę naświetla
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
Leci program na TVP Kultura - Legendy Progresywnego Rocka. Przegapiłem początek. Zerkam tylko w słuchawkach na okładki i same tuzy Close to the Edge, Death Walks Behind You, Farewell to Kings, Moving Pictures.
Jest cały cykl legend rocka - o tutaj - chyba wszystkie możliwe gatunki się w nim przewijają. Gdyby nie upadłe głośniki, to od razu wzięłabym się za oglądanie
Widziałam ten dokument o Zappie. Uwaga, spoiler: pod koniec powiedział on Gail: sprzedaj to wszystko i zamieszkaj w domku na plaży. Rak go niszczył, wobec tej choroby nawet muzyka nie jest najlepsza. Zappa pokazany "od kuchni". Z całym swoim człowieczeństwem ("lubię seks, jestem tylko człowiekiem"). Jak i z całą swoją wszechstronnością, bo był on również grafikiem, co objawia się choćby w wystroju wnętrz jego domu. Łezka mi się w oku kręciła, jak oglądałam ten dokument. W końcu to pierwszy dinozaurowy muzyk, którego poznałam w opozycji do muzyki spod znaku MTV.
TVP Kultura górą.
Jej istotę naświetla
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
Jej istotę naświetla
By się nie oślepło –
Emily Dickinson
-
esforty
- zremasterowany digipack z bonusami
W kanale obecny jest dokument pt. Oni wszyscy byli w Montreux - to takie filmowe skrawki z edycji festiwalowych podpięte pod laurkę dla twórcy festiwalu p. Nobsa. Pobudza wyobraźnię i zapotrzebowanie, min. dlatego sięgnąłem po płytę Ayersa, Red Black & Green.
Teraz sprawdziłem na VOD i okazuje się, że obejrzałem ledwie jeden z trzech odcinków cyklu o Montreux
W tym samym paśmie Blur kontra Oasis, francuski dokument nie tylko o rzeczonej wojnie ale też próba syntezy zjawiska Britpop. Może nawet ciekawsze niż pierwszy "donos".
I jeszcze film Chick Corea. W służbie muzyki. Ten jeszcze nie oglądany, więc tylko to info.
Wszystko dostępne na VOD, zatem nie trzeba mieć tv
Teraz sprawdziłem na VOD i okazuje się, że obejrzałem ledwie jeden z trzech odcinków cyklu o Montreux
W tym samym paśmie Blur kontra Oasis, francuski dokument nie tylko o rzeczonej wojnie ale też próba syntezy zjawiska Britpop. Może nawet ciekawsze niż pierwszy "donos".
I jeszcze film Chick Corea. W służbie muzyki. Ten jeszcze nie oglądany, więc tylko to info.
Wszystko dostępne na VOD, zatem nie trzeba mieć tv
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Dzisiaj o 21:00 na TVP1, TVP Kultura, TVP Polonia:
Open'er Festival 2026, The Cure (transmisja 165 min)
P.S. Ciekawe, czy ktoś włączy zamiast meczyków u pomarańczowego?
Open'er Festival 2026, The Cure (transmisja 165 min)
P.S. Ciekawe, czy ktoś włączy zamiast meczyków u pomarańczowego?
Ja chyba zamiast jednego i drugiego pójdę do kina, ale nastawiłem już nagrywanie!
jeżeli nam zabraknie sił
The Cure zagrali bardzo długi i dobry koncert, zakończony mokrym biczowaniem wiatru z deszczem. Aż 6 numerów z Disintegration, A Forest (!), The Walk (!) i wiele innych. Nic z ostatniego albumu studyjnego. Znakomita odtrutka na tematykę typu "noga boga".
Set lista:
Plainsong
Pictures of You
High
A Night Like This
Lovesong
Treasure
Want
Burn
Fascination Street
alt.end
Push
In Between Days
Just Like Heaven
Trust
Charlotte Sometimes
Play for Today
A Forest
From the Edge of the Deep Green Sea
Prayers for Rain
Disintegration
Encore:
Lullaby
Wrong Number
The Walk
The Lovecats
Friday I'm in Love
Boys Don't Cry!
W planach były jeszcze:
Let's Go to Bed
Close to Me
Why Can't I Be You?
ale szaruga nie pozwoliła.
Szacun dla starych zimnofalowców!
Set lista:
Plainsong
Pictures of You
High
A Night Like This
Lovesong
Treasure
Want
Burn
Fascination Street
alt.end
Push
In Between Days
Just Like Heaven
Trust
Charlotte Sometimes
Play for Today
A Forest
From the Edge of the Deep Green Sea
Prayers for Rain
Disintegration
Encore:
Lullaby
Wrong Number
The Walk
The Lovecats
Friday I'm in Love
Boys Don't Cry!
W planach były jeszcze:
Let's Go to Bed
Close to Me
Why Can't I Be You?
ale szaruga nie pozwoliła.
Szacun dla starych zimnofalowców!
- Crowley
- japońska edycja z bonusami
Tu można obejrzeć i posłuchać: https://youtu.be/iCpMYKdGgKk?si=ihN8rPur9rKyf8Wg
Bardzo, bardzo fajny koncert. Żaden ze mnie znawca The Cure, ale Smith brzmiał znakomicie, a setlista zacna. Szkoda, że nie dograli do końca, ale ten deszcz, wichura, kurtki i plandeki na sprzęcie całkiem nieźle pasowały do muzyki. Szczerze mówiąc, jak kiedyś będzie możliwość, to chętnie się wybiorę na jakiś kolejny ich występ. Doskonała reklama.
Bardzo, bardzo fajny koncert. Żaden ze mnie znawca The Cure, ale Smith brzmiał znakomicie, a setlista zacna. Szkoda, że nie dograli do końca, ale ten deszcz, wichura, kurtki i plandeki na sprzęcie całkiem nieźle pasowały do muzyki. Szczerze mówiąc, jak kiedyś będzie możliwość, to chętnie się wybiorę na jakiś kolejny ich występ. Doskonała reklama.
EuroFutbolozaurus Rex a.d. 2020(1), 2024
- Monstrualny Talerz
- limitowana edycja z bonusową płytą
Bardzo fajny koncert i również naszła mnie ochota by wybrać się na ich koncert. Szkoda tylko, że nie było nic z nowego albumu.