Przy muzyce o tożsamości(ach)

Off topic.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Gacek
limitowana edycja z bonusową płytą

Re: Przy muzyce o tożsamości(ach)

Post autor: Gacek »

Białystok pisze: 28.07.2026, 08:24 Szkło jest obojętne dla środowiska.
To niech dalej leży dosłownie wszędzie.
Jest szczególnie obojętne dla środowiska jak ktoś pier... w lesie taką małpkę.
Crazy pisze: 28.07.2026, 19:42 To, że ekologia ma być z natury lewicowa jest dla mnie jakimś bardzo smutnym absurdem.
Nie ma być. Po prostu prawica olała sprawę a lewica wzięła sobie ekologie na sztandary. Dorobili do tego korbę i kręcą.
Tylko że to wszystko co robią nie ma nic wspólnego z ekologią. Wręcz przeciwnie.
Awatar użytkownika
Okechukwu
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Okechukwu »

W Szwecji ekologię na sztandarach mają też partie prawicowe i narodowe. No i im się ta zielona transformacja udała - zaczęli ją robić na długo przed unijnymi dyrektywami.
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

Gacek pisze: 28.07.2026, 23:39
Nie ma być. Po prostu prawica olała sprawę a lewica wzięła sobie ekologie na sztandary. Dorobili do tego korbę i kręcą.
Tylko że to wszystko co robią nie ma nic wspólnego z ekologią. Wręcz przeciwnie.
A kto inny miał się zająć ekologia jak nie lewica. Początek ruchów ekologicznych to jakieś 50-60 lat temu, czyli ogólnie mówiąc kontrkultura młodzieżowa tamtego okresu. Prawicowa to ona nie była. A prawica w tamtym czasie była reakcyjną, agresywna i antyekologiczna, bo proprzemysłowa. I myślę że trudno oddzielić lewicę od ekologii, bo to było na ich sztandarach i nie można powiedzieć że nic nie zwojowali, bo chociażby freon, azbest - names od the few.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Heartbreaker
remaster

Post autor: Heartbreaker »

Co lewica zwojowała w ekologii; na czym jedzie to całe szaleństwo i jak to się na nas odbija, to mi się nawet nie chce klikać.
Pozdrawiam podobnie kojarzących kolegów.
Innych też.
Awatar użytkownika
Gacek

WOJTEKK pisze: 29.07.2026, 19:20 i nie można powiedzieć że nic nie zwojowali, bo chociażby freon, azbest - names od the few.
A jaki oni mieli udział w tym ?

Niestety na ten moment nic o tych dziwnych organizacjach nie można powiedzieć dobrego poza tym że mieszają ludziom w głowach. Ostatnie pokolenie doskonale oddaje sens tych wszystkich akcji. Zakorkować miasto, spowodować że jeszcze więcej spalin trafi do atmosfery, wkurwić postronne osoby. Przeciwskuteczność level master. Czasem się zastanawiam czy oni wszyscy mają mózg bo jakby jakaś organizacja miała faktycznie mądre zamiary powinna pierwsza odciąć się od takich działań. To by był jasny sygnał że ktoś myśli i chce faktycznie coś realnie zmienić.
Podobnie sprawy tych wszystkich fundacyjek i schronisk. Dzieci sprzedają na gorącu lemoniadę żeby pomóc zwierzętom w schroniskach a jedna z większych fundacji robi sobie impreze techno w schronisku (fajerwerki nie, zwierzęta się boją, techno tak) za nierozliczony hajs.
Chory świat. Chorzy ludzie co to sponsorują (nie mówię o dzieciach).
Awatar użytkownika
Gacek

Re: Przy muzyce o filmie

Sąsiedzi. Ostatni Świadkowie ukraińskiego ludobójstwa na Polakach
Narazie obejrzałem dwie dostępne na Tubie części. Pewnie na kolejne szybko nie znajdę czasu. Po ponad 2 godzinach filmu mogę już jednak napisać że ogrom świadectw i materiałów jest imponujący. Technicznie są jakieś niedociągnięcia, narracja początkowo budowana jest w stylu Sekielskich (z wiadomych filmów) czyli lekko podkolorowane, muzyka budująca napięcie, odpowiedni montaż ale szybko zaczynają się konkretne wypowiedzi świadków, ogrom dosłownie ogrom zdjęć które w kolorze robią wrażenia absolutnie porażające, zrekonstruowane fragmenty filmów z płonącymi wsiami. Bardzo dobra dziennikarska robota. Nie przepadam za środowiskami z których wywodzi się autor ale w tym filmie nie on gra główną rolę i jest (przynajmniej do końca 2 części) zadziwiająco powściągliwy.
Porażające. Nie będę nic więcej pisał. Wołyń Smarzowskiego mógł jeszcze dawać jakąś iluzję że to jest jednak film fabularny, Sąsiedzi tej iluzji nie dają. Większość z nas wciąż nie ma pojęcia jaka była skala tego ludobójstwa i odnoszę wrażenie że brak jest woli ze strony opinii publicznej żeby to się zmieniło.
Awatar użytkownika
Włodek
epka kompaktowa

Post autor: Włodek »

Filmu nie widziałem, ale dla osób, które są zainteresowane tematem polecam ksiązki:
Piotr Zychowicz - Wołyń zdradzony czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Stanisław Srokowski - Strach. Opowiadania kresowe
Pierwsza to obszerne opracowanie i krytyczne spojrzenie na decyzje podejmowane przez dowództwo AK, natomiast druga to konkretne opisy pojedynczych przypadków ludobójstwa. Zaznaczam, że tej książki nie da się wymazać z pamięci, osobom wrażliwym stanowczo odradzam lekturę.
Osobiście uważam, że powinniśmy robić wszystko aby pamięć o tych 100 tysiącach bestialsko pomordowanych Polaków przetrwała.

PS.
Wg mnie każdy Polak powinien przynajmniej przynajmniej raz w życiu przeczytać Archipelag GUŁag Sołżenicyna oraz powinien wiedzieć co stało się na Wołyniu i w Galicji Wschodniej w 1943 i 1944 roku.
Awatar użytkownika
Heartbreaker
remaster

Włodek pisze: 03.08.2026, 10:22 Wg mnie każdy Polak powinien przynajmniej przynajmniej raz w życiu przeczytać Archipelag GUŁag Sołżenicyna
W tym temacie polecam również Opowiadania kołymskie Szałamowa.

A w temacie obecnych ekshumacji na Wołyniu tutaj można zajrzeć:
https://youtu.be/BDGoyVzn6Uo?si=YiyhvtypkqM2Irck
https://youtu.be/w36zfjlhyq0?si=7zlkRhXSwgVmt9h7
Awatar użytkownika
Heartbreaker
remaster

Gacek pisze: 02.08.2026, 21:38 Sąsiedzi. Ostatni Świadkowie ukraińskiego ludobójstwa na Polakach
Większość z nas wciąż nie ma pojęcia jaka była skala tego ludobójstwa i odnoszę wrażenie że brak jest woli ze strony opinii publicznej żeby to się zmieniło.
Odnoszę wrażenie, że tak, jak było powiedziane w tym filmie: "Mają nie wiedzieć".
A jak się nie zna historii to niestety, ale ma ona skłonność do powtórki.
Bardzo dobry dokument. Koniecznie w wersji bez cenzury.
I naprawdę żadnych innych horrorów nie potrzeba.

1: https://youtu.be/wIxK-PAQjF8?si=6LmZdyiJ12YCjGI7
2: https://youtu.be/h-HMX4boj90?si=C609gxj-zgM0UzOa
Awatar użytkownika
Gacek

Włodek pisze: 03.08.2026, 10:22 Piotr Zychowicz - Wołyń zdradzony czyli jak dowództwo AK porzuciło Polaków na pastwę UPA
Stanisław Srokowski - Strach. Opowiadania kresowe
Trzeba będzie się pochylić nad tym. Zychowicz to jest bardzo rozsądny gość i robi dobrą robotę.
Srokowskiego kojarzę z wywiadów. Sprawdzę książkę.
Heartbreaker pisze: 03.08.2026, 12:31 W tym temacie polecam również Opowiadania kołymskie Szałamowa.
Oglądałem ostatnio na Tubie stary program o Kołymie prowadzony przez młodego Rymanowskiego. Polecam.
Chyba znów większość z nas nie zdaje sobie sprawy co ci ludzie tam przeżyli. Według opinii tych co przeżyli Auschwitz to było przy tym lekkie więzienie.
Awatar użytkownika
Gacek

W ramach ciekawostki luźno związanej z tematem ale niech będzie jako kropka nad i.
Wczoraj wieczorem jechałem samochodem i włączyłem pierwszy raz od bardzo dawna 3. Pani redaktor i trzy osoby z tytułami dyskutują na temat - skąd niechęć do Ukraińców a przyczynkiem do dyskusji są jakieś tam różne incydenty z ostatnich dni.
Jakby się mogło wydawać mądrzy ludzie dyskutują... bo politycy nakręcają spiralę, bo w społeczeństwie następują takie a nie inne procesy, bo nie ma badań ale wzrasta ogólny sceptycyzm do imigrantów, bo panują fałszywe przekonania że Ukrainki odbierają Polkom mężów (WTF?) i pracę, bo chodzą do lekarzy itd itp. Ogólnie po 15 minutach mielenia bez sensu znów gadanie że hejt jest teraz powszechny i takie miałkie frazesy. Nikt nie zająknął się nawet pół słowem o Wołyniu, o ekshumacjach i o otwartej gloryfikacji zbrodniarzy z UPA. W ogóle to jest nie istotne i nie związane z tematem.
W międzyczasie państwo jeszcze ponarzekali że tak spada rola tradycyjnych mediów.
Cóż powiem po 15 minutach wyłączyłem i tak sobie tylko pomyślałem że faktycznie podczas wojny wytłukli nam inteligencję i jeszcze nowej niestety się nie doczekaliśmy. Poziom świadomości społecznej i ogólnie dyskusji u osób które powinny coś sobą reprezentować jest żenujący.
Awatar użytkownika
Włodek
epka kompaktowa

Post autor: Włodek »

Muszę coś wyjaśnić żeby nie było wątpliwości: zaplanowanego z zimną krwią ludobójstwa na Wołyniu i w Galicji Wschodniej nie dokonali Ukraińcy, zrobili to ukraińscy nacjonaliści z OUN i UPA. Podkreślam to celowo bo często utożsamia się jednych z drugimi. To tak jakby za ekscesy narodowców polskich odpowiadali wszyscy Polacy.

Z książek Piotra Zychowicza polecam jeszcze: doskonałe Obłęd '44, Skazy na pancerzach i Pakt Piłsudski-Lenin oraz dobre Pakt Ribbentrop-Beck i Opcja niemiecka.

Wyobraźmy sobie, że Polska dwa razy miała szansę pokonać najbardziej krwawy system w dziejach ludzkości, czyli czerwoną zarazę (ilość ofiar szacuje się na 100 milionów, a są to prawdopodobnie szacunki mocno zaniżone) i dwa razy te szanse zmarnowała. Warto czytać, warto oglądać, warto wiedzieć.
Awatar użytkownika
Gacek

Włodek pisze: 07.08.2026, 11:31 Muszę coś wyjaśnić żeby nie było wątpliwości: zaplanowanego z zimną krwią ludobójstwa na Wołyniu i w Galicji Wschodniej nie dokonali Ukraińcy, zrobili to ukraińscy nacjonaliści z OUN i UPA. Podkreślam to celowo bo często utożsamia się jednych z drugimi. To tak jakby za ekscesy narodowców polskich odpowiadali wszyscy Polacy.
:shock:
Czyli to nie byli Ukraińcy? To tak jak z nazistami, nie Niemcy tylko naziści wywołali wojnę i spalili pół świata?
Ukraińcy drogi kolego Ukraińcy. Tak samo Ukraińcy teraz uważają ich za bohaterów i to jest największy problem w tej całej historii.
Też sobie to tłumaczyłem dopóki ktoś kto jeździł z pomocą na Ukrainę i spędził z tymi ludźmi trochę czasu mi tego nie wytłumaczył. Oni doskonale o tym wiedzą co się stało i nadal uważają Banderę za bohatera. Może nie wszyscy ale większość i sami pracują nad tym żeby Putin miał propagandową pożywkę o odradzających się nazistach.
Możemy sobie na własny użytek czarować że jest inaczej ale nie jest. To mniej więcej tak jakby Niemcy czcili akwarelistę. To się nikomu w głowie nie mieści. Im szybciej przestaniemy śnić tym lepiej dla nas.
Włodek pisze: 07.08.2026, 11:31 Z książek Piotra Zychowicza polecam jeszcze: doskonałe Obłęd '44, Skazy na pancerzach i Pakt Piłsudski-Lenin oraz dobre Pakt Ribbentrop-Beck
Wyobraźmy sobie, że Polska dwa razy miała szansę pokonać najbardziej krwawy system w dziejach ludzkości, czyli czerwoną zarazę (ilość ofiar szacuje się na 100 milionów, a są to prawdopodobnie szacunki mocno zaniżone) i dwa razy te szanse zmarnowała. Warto czytać, warto oglądać, warto wiedzieć.
Pakt Ribbentrop-Beck czytałem. Zychowicz ma ciekawe podejście, z jednej strony krytyczne (i bardzo dobrze bo robiliśmy straszne głupoty) a z drugiej sporo bajdurzy o tym co by było. Jakby się potoczyła historia tego nie wiemy ale fakt warto było spróbować. Niestety nie spróbowaliśmy a bardziej w dupie i tak byśmy już nie byli. Swoją drogą z tej alternatywnej historii można by niezły film nakręcić.
Awatar użytkownika
Okechukwu
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Okechukwu »

Skomentuję, bo znam temat od dziecka. Wychowałem się na jedynym skrawku Wołynia, który po wojnie znalazł się w polskich granicach (część tzw Grzędy Sokalskiej) - 20 km od ukraińskiej granicy (wtedy to jeszcze było ZSRR). Przed wojną były to wsie zamieszkiwane w przeważającej mierze przez Ukraińców. Moja babcia - u której chodziłem do podstawówki - była pół Ukrainką, jej ojciec -kowal był Polakiem, matka Ukrainką (ale z grekokatolików nie prawosławnych). Była to jednak rodzina, która identyfikowała się jako polska - w ich wsi Steniatynie przed wojną były tylko 3 polskie rodziny, reszta ukraińska (no i jeszcze parę żydowskich).
Kiedy zaczęła się rzeź - rodzina mojej babci została ostrzeżona w nocy przez Ukrainkę - sąsiadkę ("kowalu, uciekajcie bo będą mordować"), dzięki czemu niemal cała rodzina ocalała (mieli o niebo lepiej w stosunku do Polaków znajdujących się na dalszych Kresach, bo wystarczyło uciec 25 km na zachód - tam były już wsie etnicznie wyłącznie polskie, a do nich UPA - zgodnie ze swoją doktryną - już nie zaglądała). W domu została jednak babcia mojej babci - 80-letnia Ukrainka (matka matki), która nie chciała uciekać ("ja stara, nic mnie nie zrobią") i została spalona żywcem razem z chałupą przez upowców.
Brat babci jako młody chłopak wstąpił do Batalionów Chłopskich - siedział w lesie i barwne opowieści o tamtych czasach, jakimi mnie raczył w dzieciństwie - opisywały wyłącznie walkę z UPA, nigdy z Niemcami. Co ciekawe - na upowców na moich terenach mówiło się "bulbowcy", a babcia niemal nigdy nie używała nazwy Ukraińcy - mówiła zawsze Rusini, język "rusiński" (nie ukraiński).
Jeszcze bardziej "wschodnia" jest rodzina mojej żony, której dziadek był stuprocentowym Ukraińcem (a pradziadek prawosławnym popem kształconym w Kijowie), wcielonym w czasie drugiej wojny do Armii Czerwonej. Do tej pory Agnieszka ma bliską rodzinę w Odessie, którą zresztą dwukrotnie odwiedziliśmy.

Tyle wątków osobistych - co do kwestii, czy mordowali Ukraińcy czy ukraińscy nacjonaliści - to zdecydowanie ukraińscy nacjonaliści. Trzeba pamiętać że:

a) Kwestia rzezi na Wołyniu dotyczyła tylko zachodniej Ukrainy, czyli polskich Kresów - Ukraińcy ze środkowej i wschodniej części nie mieli z tym absolutnie nic wspólnego.
b). Istnieją setki udokumentowanych świadectw, że zwykli Ukraińcy pomagali Polakom, tak jak ostrzegli rodzinę mojej babci.
c). Ukraińcy byli również masowo mordowani przez UPA - tak jak moja praprababcia - i jest co nawet 20-30 tysięcy ofiar ( na Wołyniu znacznie mniej - gros w środkowej Ukrainie, gdzie mordowano ich jako sowieckich kolaborantów).
Także z mojej perspektywy kwestia zasadniczo inna - niż Niemcy vs naziści.

Oczywiście to, co robią władze Ukrainy gloryfikując UPA, jest oburzające i powinniśmy reagować jak najostrzej, ale przy każdej okazji powinniśmy podkreślać, że naród ukraiński nie ponosi za UPA odpowiedzialności i należy tak samo z całą ostrością i stanowczością reagować na wszelkie ekscesy przeciwko Ukraińcom mieszkającym w Polsce.
Greenslade75
krucha płyta jednostronna

Post autor: Greenslade75 »

Znany mi osobiście Piotr Zychowicz snuje swoje scenariusze alternatywne, które niekiedy po prostu śmieszą. Zakłada na przykład, że Niemcy spokojnie czekaliby na nasze odwrócenie sojuszy po wspólnym pokonaniu ZSRR i zadanie im przez nas "ciosu w plecy" we współpracy z zachodnimi Aliantami.
Zablokowany