Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń
Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy
Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń
Wygląda na to, że się nawet "w miarę" udało, co mnie doprawdy dziwi.
Miałem w trakcie konwersji kilkadziesiąt komunikatów ostrzegawczych, no ale, że ich nie rozumiałem - to olałem wszystkie.
Coś jest popsute z ostatnim forum (po Administracji) - tam kiedyś był shoutbox, który i tak nie działał.
Na razie zostawiam domyślne ustawienia, później będziemy kastomizować.
W tym wątku zapisujcie uwagi dotyczące funkcjonowania nowej wersji forum, w miarę możliwości będę spełniał zachcianki.
A.
Miałem w trakcie konwersji kilkadziesiąt komunikatów ostrzegawczych, no ale, że ich nie rozumiałem - to olałem wszystkie.
Coś jest popsute z ostatnim forum (po Administracji) - tam kiedyś był shoutbox, który i tak nie działał.
Na razie zostawiam domyślne ustawienia, później będziemy kastomizować.
W tym wątku zapisujcie uwagi dotyczące funkcjonowania nowej wersji forum, w miarę możliwości będę spełniał zachcianki.
A.
Stan konta +200 zł.
- gharvelt
- zremasterowany digipack z bonusami
Re: Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń
Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo dobrze! A ten niedziałający shoutbox i tak był od dawna do wywalenia. Czy to już jest wersja stabilna, czy też planujesz w najbliższych dniach jeszcze jakieś modyfikacje?
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
A dałoby się więcej emotikonów?
- gharvelt
- zremasterowany digipack z bonusami
Sprawdzając pobieżnie możliwości forum, wygląda na to, że teraz w końcu możliwe stało się przenoszenie postów do istniejącego tematu - przy okazji najbliższego offtopu nie omieszkam przetestować tę funkcjonalność 
- alternativepop
- digipack
- Kontakt:
Bardzo piękna akcja. Jako nowy dinozaur gratuluję skutecznego działania.
Chwilę mnie nie było, a tu nowe forum! Super, że się udało, ogromne podziękowania dla Andrzeja! Wygląda na to, że wszystko działa bez zarzutu, a nawet lepiej. Brawo!
Tak, to wersja docelowa, wspierana przez kilka najbliższych lat:
- baza danych MariaDB 10.6,
- PHP 8.1,
- phpBB 3.3.8.
Ewentualne korekty wyglądu i funkcjonalności samego forum, będziemy jeszcze prowadzić, ale komponenty mamy najnowsze.
Skasuję starą bazę danych opartą na MariaDB 10.1 (mamy jej backup w wersji 10.6) i w ten sposób znikną koszty utrzymania nieaktualnej bazy danych. Przestawiłem też cały serwer na działanie z PHP 8.1, a zatem znikną również koszty utrzymania nieaktualnego interpretera PHP.
A.
Stan konta +200 zł.
- alternativepop
- digipack
- Kontakt:
Proponuję jeszcze zrobić przekierowanie z pliku index.php (http://www.rockjazz.pl/index.php) na nowe forum, bo jakby ktoś próbował wchodzić z tego adresu (bo np. taką zakładkę sobie zapisał w przeglądarce) to mu cały czas wyświetla się "file not found". Tutaj wystarczy zwykłą stronę index.php wgrać przez ftp z takim przekierowaniem.
It's alive
. Trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego wyglądu forum, ale dobrze jest.
Tak zrobię. Ale w tej chwili problem, o którym piszesz ma miejsce jedynie w przypadku gdy wbija się z "pełnego" adresu (razem z fragmentem "index.php"). Jeżeli pójdzie się na uproszczenie http://www.rockjazz.pl/ to wyświetli się strona w html-u (index.html) "zaprojektowana" przeze mnie w stylu wczesnych lat 80-tych ubiegłego stuleciaalternativepop pisze: ↑07.10.2022, 22:28 Proponuję jeszcze zrobić przekierowanie z pliku index.php (http://www.rockjazz.pl/index.php) na nowe forum, bo jakby ktoś próbował wchodzić z tego adresu (bo np. taką zakładkę sobie zapisał w przeglądarce) to mu cały czas wyświetla się "file not found". Tutaj wystarczy zwykłą stronę index.php wgrać przez ftp z takim przekierowaniem.
Oczywiście masz rację - mogę tam umieścić plik php przekierowujący na forum.
A.
Stan konta +200 zł.
-
esforty
- limitowana edycja z bonusową płytą
Oczywiście oczom nie wierzę, że tak szybko i tak intrygująco.
Kłaniam się nisko!!!
P.S. Nie ma moich 3 czy 4 ostatnich postów, mało istotnych, w gruncie rzeczy.
Ale fun
Kłaniam się nisko!!!
P.S. Nie ma moich 3 czy 4 ostatnich postów, mało istotnych, w gruncie rzeczy.
Ale fun
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Tak, soreczki - konwersję samej bazy (z 10.1 na 10.6) robiłem ok. południa (zapewne przed zaistnieniem Twoich 3/4 postów). Myślałem, że to długi proces (a chciałem mieć wszystko przygotowane na popołudnie). Tymczasem okazało się, że to poszło bardzo szybko (może 10 min.). Tak więc zawartość merytoryczna starego forum jest z 07.10.2022 mniej więcej z 12:00.Nie ma moich 3 czy 4 ostatnich postów, mało istotnych, w gruncie rzeczy.
A.
Stan konta +200 zł.
Wow!!!
Ukłony i podziękowania, trudy i znoje!
Skoro w temacie skarg i to zażalenie trzeciej ważności - czy istnieje taka opcja, że autor/awatar będą z lewej strony posta. To nie manga, żeby czytać od prawej
a ja wolę najpierw zobaczyć, kto, a potem co.
Ukłony i podziękowania, trudy i znoje!
Skoro w temacie skarg i to zażalenie trzeciej ważności - czy istnieje taka opcja, że autor/awatar będą z lewej strony posta. To nie manga, żeby czytać od prawej
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
zostaną jeszcze morze i wiatr
ŁAŁ.
Fiu, fiu, to działa.
Wielki szacunek dla Andrzeja!
Kawał dobrej roboty!
Jednakże zauważyłem, że brakuje dokładnie 15 użytkowników.
Fiu, fiu, to działa.
Wielki szacunek dla Andrzeja!
Kawał dobrej roboty!
Jednakże zauważyłem, że brakuje dokładnie 15 użytkowników.
Andrzeju, jesteś wielki!
Ogromne podziękowania dla Ciebie.
Ogromne podziękowania dla Ciebie.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.