Wielka Gra 2023
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
- Bednaar
- zremasterowany digipack z bonusami
Re: Wielka Gra 2023
Muzyk jazzowy X wpadł na pomysł połączenia jazzu z klasyką, zatem zgłosił się z zamówieniem napisania koncertu na klarnet i orkiestrę jazzową do kompozytora Y. Zapłata była spora, a kompozytor Y był w kiepskiej sytuacji finansowej, więc się zgodził. Proszę o podanie imion i nazwisk muzyka X i kompozytora Y, a także tytuł tego jazzowo-klasycznego koncertu.
<><
X Woody Herman
Y Igor Stravinsky
Ebony Concerto
Y Igor Stravinsky
Ebony Concerto
- alternativepop
- remaster
- Kontakt:
X Benny Goodman
Y Aaron Copland
Clarinet Concerto
?
Y Aaron Copland
Clarinet Concerto
?
- Bednaar
Punkt dla B.J. - brawo

46 p. - B.J.;
35 p. - alternativepop;
25 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
11 p. - WOJTEKK, Freefall;
10 p. - esforty;
6 p. - Heartbreaker;
5 p. - Białystok, Hajduk;
4 p. - Leptir;
3 p. - Piotr;
2 p. - Duch 1532, K o n i u;
1 p. - Clive Codringher, Bednaar.
<><
Dziękuję 
Zagadka: Personalia wykonawcy A i tytuł albumu B na okładce otoczone są dymem. Płyta jest dziełem pośmiertnym, a jej producentem jest muzyk C znany z duetu D. Proszę rozszyfrować literki.

Zagadka: Personalia wykonawcy A i tytuł albumu B na okładce otoczone są dymem. Płyta jest dziełem pośmiertnym, a jej producentem jest muzyk C znany z duetu D. Proszę rozszyfrować literki.
A zmarł w minionej dekadzie, a plyta B wyszła kilka lat później. D ostatni album wydali w ubiegłym roku.
A był głównym reprezentantem pewnego nurtu muzyki popularnej, a nawet jest uważany za jego twórcę.

Tony Joe White -A
Smoke From The Chimney -B
Dan Auerbach -C
The Black Keys - D
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Znakomicie
Brawo
46 p. - B.J.;
35 p. - alternativepop;
25 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
11 p. - WOJTEKK, Freefall, esforty;
6 p. - Heartbreaker;
4 p. - Leptir;
3 p. - Piotr;

46 p. - B.J.;
35 p. - alternativepop;
25 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
6 p. - Heartbreaker;
4 p. - Leptir;
3 p. - Piotr;
Dziękuję!
Na początku lat 80' ukazuje się płyta (debiut), na której, oprócz oryginalnego materiału, znalazł się intelektualny wkład uznanego muzyka jazzowego (poszerzającego granice gatunku, w latach aktywności artystycznej).
Pomieszczono dwa covery, tegoż Muzyka, znacząco odbiegające od oryginalnego podejścia. Zgoda, to częste zjawisko (w gruncie rzeczy, pożądane), ale tu wyjątkowość polega na tym, że tworzący zespół, muzycy nie specjalnie kojarzeni byli z umierającą estetyką, ponoć, jaką był jazz. <Na sumieniu> mieli kolaborację z new wave, noise rock i takie tam...
A jednak, spora kariera wydawnictwa, zaczęła się w środowisku jazz-fanów. Tytuł płyty jest jednocześnie nazwą zespołu.
Aby skonsternować
, Lidera tegorocznego wyścigu, któren przyznał się do, pewnej bezradności, wobec definiowania egzotycznych stylów muzycznych, co jest ściemą
, bo była zagadka Jego autorstwa, o Northern Soul (sic!), dodam, iż czasem prace podmiotu zagadki, wsuwa się w szufladę <fake jazz>.
Czas, start...
Na początku lat 80' ukazuje się płyta (debiut), na której, oprócz oryginalnego materiału, znalazł się intelektualny wkład uznanego muzyka jazzowego (poszerzającego granice gatunku, w latach aktywności artystycznej).
Pomieszczono dwa covery, tegoż Muzyka, znacząco odbiegające od oryginalnego podejścia. Zgoda, to częste zjawisko (w gruncie rzeczy, pożądane), ale tu wyjątkowość polega na tym, że tworzący zespół, muzycy nie specjalnie kojarzeni byli z umierającą estetyką, ponoć, jaką był jazz. <Na sumieniu> mieli kolaborację z new wave, noise rock i takie tam...
A jednak, spora kariera wydawnictwa, zaczęła się w środowisku jazz-fanów. Tytuł płyty jest jednocześnie nazwą zespołu.
Aby skonsternować

Czas, start...
- Bednaar
Na debiucie The Lounge Lizards (1981) były dwa covery Theloniousa Monka: Well You Needn't i Epistrophy. No i na muzykę The Lounge Lizards czasem się mówi 'fake jazz'.
<><
Oczywiście, tak!
Z należną pokorą i uznaniem patrzę w kierunku Nowego Złotna ( nazwa łódzkiej dzielni, gdzie rezyduje As jazzowej materii
)
46 p. - B.J.;
35 p. - alternativepop;
25 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
6 p. - Heartbreaker;
4 p. - Leptir;
3 p. - Piotr;
2 p. - Duch 1532, K o n i u, Bednaar;
1 p. - Clive Codringher.
Z należną pokorą i uznaniem patrzę w kierunku Nowego Złotna ( nazwa łódzkiej dzielni, gdzie rezyduje As jazzowej materii

46 p. - B.J.;
35 p. - alternativepop;
25 p. - Maciek;
17 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
6 p. - Heartbreaker;
4 p. - Leptir;
3 p. - Piotr;
2 p. - Duch 1532, K o n i u, Bednaar;
1 p. - Clive Codringher.
- Bednaar
Dzięki
Łatwiej zgadywać zagadki, niż nowe wymyślać.... jestem w pracy, więc nie gwarantuję, kiedy coś nowego wymyślę - pewnie dopiero wieczorem. A te dwie były okołodżezowe - Soft Machine i Lounge Lizards - więc moje podwórko.
Nowe Złotno śle wyrazy szacunku w kierunku Śródmieścia
Przy okazji - widziałem niedawny wpis Maćka sugerujący, że mieszkam na Bałutach - owszem, mieszkałem, ale w 2018 przeprowadziliśmy się na Złotno, gdzie jest spokojniej i o wiele mniejsze prawdopodobieństwo dostania w mordę od człowieka (czego niestety na Bałutach - na Limance - doświadczyłem), już prędzej dzik może tu pogonić

Nowe Złotno śle wyrazy szacunku w kierunku Śródmieścia

Przy okazji - widziałem niedawny wpis Maćka sugerujący, że mieszkam na Bałutach - owszem, mieszkałem, ale w 2018 przeprowadziliśmy się na Złotno, gdzie jest spokojniej i o wiele mniejsze prawdopodobieństwo dostania w mordę od człowieka (czego niestety na Bałutach - na Limance - doświadczyłem), już prędzej dzik może tu pogonić

<><
- Bednaar
Pozostańmy przy stylistyce noise rock i... może nie new, ale no-wave...
Pewien zespół grający muzykę rockową zaliczaną właśnie do tych nurtów pożegnał XX wiek wydawnictwem, którym złożył hołd wielkim kompozytorom awangardowym XX wieku (np. John Cage, Stevie Reich) i - wraz z zaproszonymi gośćmi - nagrał własne wersje ich kompozycji. Proszę podać nazwę zespołu i tytuł albumu.
Pewien zespół grający muzykę rockową zaliczaną właśnie do tych nurtów pożegnał XX wiek wydawnictwem, którym złożył hołd wielkim kompozytorom awangardowym XX wieku (np. John Cage, Stevie Reich) i - wraz z zaproszonymi gośćmi - nagrał własne wersje ich kompozycji. Proszę podać nazwę zespołu i tytuł albumu.
<><