Camel

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Inkwizytor
japońska edycja z bonusami

Post autor: Inkwizytor »

Umieram z ciekawości co zagrają w Japonii - jak się Pete spisze - bo klawisze były zawsze równorzędnym partnerem gitary Latimera - nie tylko solówki ale też ten cały symfoniczny sos - a każdy klawiszowiec odciskał na zespole i muzyce swoje piętno oraz prowadził ją w swoim kierunku np LeBlanc, Scherpenzeel, Simmonds, Watkins , że o Bardensie nie wspomnę. Z pobieżnych obserwacji filmików na youtube widać, że Jones lepiej czuje na fortepianie - zobaczymy jak śmignie na typowych syntezatorach.
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Moonchild
epka analogowa

Post autor: Moonchild »

Born in 1980, Pete lost his sight to Retinoblastoma when he was but fifteen months old.
Faktycznie, też nie mogę się doczekać jutrzejszego koncertu a dziś Mistrz Andy kończy 67 lat :)
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Ktoś zrobił przeciek i mamy listę ( chyba prawdziwa ) z utworami, które dziś zagrają - super, że White Rider i mój ukochany Airborn wróciły :

https://www.facebook.com/camel.latimer/
Moonchild
epka analogowa

2 Set to samo, mam gdzieś nagranie z koncertu, chyba, że już macie :p
Moonchild
epka analogowa

https://vimeo.com/167833629

Z ostatniej nocy, zna ktoś set z 3 koncertu ?
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Po wstępnym przesłuchania bootlegów z Japońskich występów muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem talentu Pete`a Jonesa - absolutnie nie traktowałem Go protekcjonalnie gdy dowiedziałem, że Latimer zaprosił do Camel - historia zna mnóstwo niewidomych muzyków, którzy niejednego "widomego" mogliby zawstydzić. Z partiami syntezatorów poradził sobie iście śpiewająco - jego styl oscyluje między subtelnościami i niuansami swoich wielkich poprzedników jak Mickey Simmonds czy Fossa Patersona ( solo w Ice ) a w dynamicznych partiach grał z zębem nie gorszym niż Ton, Guy czy Kit Watkins ( mój do dziś nr 1 w Camel ). Szkoda jedynie, że set lista to taka klasyczna "jazda obowiązkowa" i the best of dla fanów - niewiele więcej a w przeszłości Camel uwielbiał wyciągać z kapelusza zapomniane kawałki. Po cichu liczyłem, że skoro wśród japońskich fanów album Breathless ma podobny kultowy status jak u nas Traveller - to może zagrają więcej z tego krążka nie tylko Echoes ale i Sleepera, Summer Lightning lub Rainbow`s End ( na trasie 78/79 Caramel - ten kawałek dedykowali Bardensowi ).
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Na stronie Camel są fragmenty show z Japonii video :

http://camelproductions.com/
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Jest zapowiedź nowego DVD z ubiegłorocznych występów w Japonii Camel :

http://www.camelproductions-store.com/a ... -218-p.asp

Ma być dostępne pod koniec stycznia - set lista może nie elektryzuje ale niezła okazja by obejrzeć w akcji ostatniego klawiszowca niewidomego Pete`a Jonesa, z bootlegów audio słychać było, że śmigał jakby grał z nimi od zawsze. Wielka szkoda, że na tych koncertach zabrakło mniej znanych, odkurzonych utworów. W przeszłości ekipa od Latimera zawsze coś takiego serwowała fanom. Teraz leci sam zestaw obowiązkowy - best of.
Awatar użytkownika
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

Latem przyszłego roku Camel przebudzi się z letargu na Moonmadness Tour 2018. Zapowiedziany już został pierwszy koncert: 17 sierpnia 2018 w Royal Albert Hall w Londynie. I mam zagwozdkę, czy zrobić sobie prezent i drugie z rzędu urodziny spędzić w stolicy UK.
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
Moonchild
epka analogowa

Camel w Warszawie, 2 czerwca :D
Awatar użytkownika
Inkwizytor

A w Zabrzu w Domu Muzyki i Tańca :D
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

No dobra, bilecik kupiony, uprasza się Andy'ego o zdrowy tryb życia i spokojne doczekanie czerwca 2018 :)
Swoją drogą - jeśli rzeczywiście zagrają "Moonmadness" w całości, to będziemy świadkami scenicznego debiutu "Aristillusa". W 1976 był w roli puszczanego z taśmy intro, na żywo Camel nie grał go nigdy.
Przyszły rok to w ogóle mocne strzały koncertowo mi się szykują - póki co na stopro Camel, Waters i Franz Ferdinand, zastanawiam się nad OMD, a kuszą mnie jeszcze GBH i UK Subs, bo uparli się, żeby przyjechać i zagrać. Aha - i Bryan Adams.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Crowley

Post autor: Crowley »

O, na Franza Ferdinanda to bym się chętnie wybrał. Tylko ta Warszawa w czwartek niekoniecznie po drodze. A Adamsa z czystym sumieniem polecam. Byłem na koncercie w Gdańsku jakiś czas temu i bawiłem się świetnie. Bardzo sympatyczny gość.
EuroFutbolozaurus Rex a.d. 2020(1), 2024
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

W dodatku całkiem utalentowany fotograf - widziałem sporo jego portretów i gdyby nie był gwiazdą muzyki, spokojnie spełniałby się w tej dziedzinie.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Post autor: WOJTEKK »

Nie lubią takich ludzi. Nie dość, że dobry muzyk, to jeszcze fotograf. A tu człowiek takie beztalęcie do niczego... Normalnie zazdrość.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
ODPOWIEDZ