King Gizzard & The Lizard Wizard

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
gharvelt
zremasterowany digipack z bonusami

Re: King Gizzard & The Lizard Wizard

Post autor: gharvelt »

Nie chciałem się wychylać pierwszy, czekając aż zrobi to ktoś inny, ale skoro już pojawiła się pierwsza opinia, to też dorzucę swoje trzy grosze. Przesłuchałem kilkukrotnie L.W. i niestety, zachwycony nie jestem. Płyta wydaje mi się zbyt mało charakterystyczna, trochę sprawiająca wrażenie odrzutów z sesji (choć zespół deklarował, że niczego nie odrzucał ;) ), w dodatku ulubionym kawałkiem pozostał ten otwierający, który znałem już wcześniej z singla - więc brak elementu zaskoczenia. Wprawdzie moja ocena dla tego albumu (7/10) wydaje się wciąż dość przyzwoita, to jednak biorąc pod uwagę poprawkę bezkrytyczny stosunek mojej osoby do twórczości grupy, spodziewałem się raczej, że bardziej obiektywnie podchodzący słuchacze wykażą jeszcze mniej entuzjazmu. Stąd jestem zaskoczony tak odmiennym wrażeniem :)
Awatar użytkownika
SafeMan
maxi-singel kompaktowy
Kontakt:

Post autor: SafeMan »

Też słucham L.W.. Właściwie dziś zrobiłem sobie sesję mikrotonową słuchając pod rząd wszystkich trzech części explorations into microtonal tuning i stwierdzam, że każda kolejna część jest coraz słabsza. Oceniam je wszystkie wciąż wysoko (10/10, 9/10, 8/10), jednak zdaję sobie sprawę z nieobiektywności moich ocen :)

K.G. + L.W. najlepiej by się sprawdziło jako jeden album z najlepszymi kawałkami, resztę wywalić jako odrzuty.

Uwielbiam pracować zdalnie właśnie ze względu na to, że mam mnóstwo czasu na słuchanie muzyki :D
Crazy
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Crazy »

Nienawidzę pracować zdalnie mimo tego, że mam mnóstwo czasu na słuchanie muzyki.
Właściwie jest to jedyny plus, jaki widzę, no może jeszcze, że nie jestem tak chronicznie niedospany.

Co do Kinga Gizzarda - mi się niespecjalnie podoba Microtonal Banana, który tu na forum ma największą atencję. Więc w zasadzie mam na odwrót, niż Ty, Banana < K.G. < L.W. ;-)
Ale postanowiłem, że jeszcze będę tej nowej słuchał, bo wiele osób coś kręci nosami, więc może po prostu wczoraj miałem dobry nastrój, a płyta powinna przejść test słuchania przy złym nastroju!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
SafeMan
maxi-singel kompaktowy
Kontakt:

Też jeszcze będę katował L.W. i zobaczymy, czy zyska, czy straci :)
Awatar użytkownika
gharvelt
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: gharvelt »

Ciekawy pomysł z tym słuchaniem w zależności od nastroju, właściwie nawet nie zwracałem na to zbytnio uwagi - zweryfikuję przy kolejnych odsłuchach. Oczywiście dotyczy to nowo poznawanych albumów, bo np. w przypadku FMB akurat żadnych testów nie potrzebuję. Jak dla mnie to jedna z tych kompletnych płyt, bez zbędnego dźwięku, a po tylu dziesiątkach (bądź nawet większej ilości) godzin z nią spędzonych wnioskuję, że tak już zapewne zostanie na zawsze.
Crazy

A słuchałem dopiero co nieco starszych Gizzardów i ustaliliśmy z moim synem (lat 8 ), że jak przyjadą do Polski na koncert, to go wezmę. GAMMA KNIFE!
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
SafeMan
maxi-singel kompaktowy
Kontakt:

A jak już jesteśmy przy rzeczach ulubionych, słucham swojego ulubonego zespołu ubiegłej dekady: King Gizzard and the Lizard Wizard - Polygondwanaland
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

SafeMan pisze: A jak już jesteśmy przy rzeczach ulubionych, słucham swojego ulubonego zespołu ubiegłej dekady: King Gizzard and the Lizard Wizard - Polygondwanaland
"Zaletą" pandemii i rządowych decyzji jest to, że w zakładzie pracy zostałem sam w pokoju, więc mogę trochę spokojnie posłuchać muzyki i wziąłem się w końcu za ten album.

Z obszernej dyskografii mam = znam tylko bardzo dobry - odkryty przez plebiscyt na album poprzedniej dekady - Flying Microtonal Banana, który wszedł mi od razu. Co do tego trudno mi się na razie wypowiedzieć. Na pewno jest ciekawy i w lepszych warunkach mu się jeszcze "przyjrzę".
Awatar użytkownika
alternativepop
remaster
Kontakt:

Post autor: alternativepop »

SafeMan pisze: A jak już jesteśmy przy rzeczach ulubionych, słucham swojego ulubonego zespołu ubiegłej dekady: King Gizzard and the Lizard Wizard - Polygondwanaland
Wrzuciłem na ruszt tę płytę i nawet dobre. Niepokoi mnie tylko to ile oni płyt wydali w ciągu paru lat. Taka płodność zawsze wzbudza u mnie pewną rezerwę. Słusznie? Czy warto poznać?
Awatar użytkownika
SafeMan
maxi-singel kompaktowy
Kontakt:

alternativepop pisze:
Wrzuciłem na ruszt tę płytę i nawet dobre. Niepokoi mnie tylko to ile oni płyt wydali w ciągu paru lat. Taka płodność zawsze wzbudza u mnie pewną rezerwę. Słusznie? Czy warto poznać?
Nie wszystkie albumy trzymają poziom, ale i tak jak na taką płodność wydawniczą jest dobrze. Polecam zwłaszcza albumy:

Flying Microtonal Banana
Polygondwanaland
Nonagon Infinity
K.G.
Awatar użytkownika
Oleeks
singel analogowy

Post autor: Oleeks »

Cóż za zbieg okoliczności. Ja z rana postanowiłem poznać chronologicznie wszystkie albumy KGLW. Zacząłem od debiutu.

King Gizzard and the Lizard Wizard - 12 Bar Bruise (2012)
Obrazek

Cóż, nie ma co oszukiwać. Nie jest to płyta wybitna, ale posłuchać można.
Crazy

Może ze względu na to, co pisałem wcześniej o potrzebie różnorodności, ale metoda na
Oleeks pisze:poznać chronologicznie wszystkie albumy
jest dla mnie całkowicie nieosiągalna. Po pierwszym albumie odczuwałbym konieczność przełączenia się na Chopina, Toma Waitsa albo Pet Shop Boys ;-)
Ewentualnie mógłbym spróbować posłuchać tego samego drugi raz, gdyby dobrze wchodził.

Mi się z Gizzardów bardzo podoba ten zeszłoroczny L.W., ale tutaj jakoś nie znajduję większego poparcia społecznego ;-)
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
Retromaniak
remaster

Post autor: Retromaniak »

alternativepop pisze:Taka płodność zawsze wzbudza u mnie pewną rezerwę. Słusznie? Czy warto poznać?
O wilku mowa...
Właśnie przesłuchując nowości z ostatniego piątku natknąłem się na ten świeżutki album King Gizzard & The Lizard Wizard z remixami. Są głosy za i przeciw. Na pewno raz warto posłuchać, żeby mieć swoje zdanie na ten temat.
Mnie w jakiś sposób zaintrygowalo, chociaż nie moja działka...

King Gizzard & The Lizard Wizard - Butterfly 3001 (2022)
Obrazek

Data wydania: 21 stycznia
21 / 141:00
https://kinggizzard.bandcamp.com/album/butterfly-3001
Największe muzyczne archiwum na Spotify
Awatar użytkownika
alternativepop
remaster
Kontakt:

Post autor: alternativepop »

SafeMan pisze: Nie wszystkie albumy trzymają poziom, ale i tak jak na taką płodność wydawniczą jest dobrze. Polecam zwłaszcza albumy:

Flying Microtonal Banana
Polygondwanaland
Nonagon Infinity
K.G.
Dzięki. Prześledzę, bo album "Polygondwanaland" naprawdę całkiem mnie dzisiaj wciągnął.
Awatar użytkownika
SafeMan
maxi-singel kompaktowy
Kontakt:

alternativepop pisze:
SafeMan pisze: Nie wszystkie albumy trzymają poziom, ale i tak jak na taką płodność wydawniczą jest dobrze. Polecam zwłaszcza albumy:

Flying Microtonal Banana
Polygondwanaland
Nonagon Infinity
K.G.
Dzięki. Prześledzę, bo album "Polygondwanaland" naprawdę całkiem mnie dzisiaj wciągnął.
Super, daj znać koniecznie jak wrażenia z pozostałych :)
ODPOWIEDZ