Uriah Heep

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Uriah Heep

Post autor: WOJTEKK »

Zawsze zaczynam lipiec od "July Morning" - już od bardzo wielu lat - pewnie już ze 20tu.
Zacna to kapela. Zawsze ich bardziej lubiłem od Deep Purple.
W latach 1970-73 nagrali 6 bardzo dobrych albumów stydujnych i jeden na prawde wybitny (żeby nie powiedzieć zaj..isty :D ) koncertowy. A potem to juz było gorzej , a potem wywalili Byrona.. i już w ogóle było.

Chyba najlepsze to

LOOK AT YOURSELF (1971)

Obrazek

Side A
1. LOOK AT YOURSELF (Hensley) 5.07
2. I WANNA BE FREE (Hensley) 3.59
3. JULY MORNING (Hensley/Byron) 10.36

Side B
1. TEARS IN MY EYES (Hensley) 5.02
2. SHADOWS OF GRIEF (Hensley/Byron) 8.40
3. WHAT SHOULD BE DONE (Hensley) 4.13
4. LOVE MACHINE (Hensley/Byron/Box) 3.37

DEMONS AND WIZARDS (1972)

Obrazek

Side A
1. THE WIZARD (Hensley/Clarke) 2.59
2. TRAVELLER IN TIME (Byron/Box/Kerslake) 3.26
3. EASY LIVIN' (Hensley) 2.36
4. POET'S JUSTICE (Box/Kerslake/Hensley) 4.14
5. CIRCLE OF HANDS (Hensley) 6.34

Side B
1. RAINBOW DEMON (Hensley) 4.30
2. ALL MY LIFE (Box/Byron/Kerslake) 2.46
3. PARADISE (Hensley) 5.15
4. THE SPELL (Hensley) 7.26

THE MIGIAN'S BIRTHDAY 1972

Obrazek

Side A
1. SUNRISE (Hensley) 4.04
2. SPIDER WOMAN (Box/Byron/Kerslake/Thain) 2.25
3. BLIND EYE (Hensley) 3.33
4. ECHOES IN THE DARK (Hensley) 4.48
5. RAIN (Hensley) 3.59

Side B
1. SWEET LORRAINE (Box/Byron/Thain) 4.13
2. TALES (Hensley) 4.09
3. THE MAGICIAN’S BIRTHDAY (Hensley/Box/Kerslake) 10.23

No i oczywiście

LIVE 1973

Obrazek

Record One, Side A
1. SUNRISE (Hensley) 3.50
2. SWEET LORRAINE (Box/Byron/Thain) 4.27
3. TRAVELLER IN TIME (Byron/Box/Kerslake) 3.20
4. EASY LIVIN’ (Hensley) 2.43

Record One, Side B
1. JULY MORNING (Hensley/Byron) 11.23
2. TEARS IN MY EYES (Hensley) 4.34

Record Two, Side A
1. GYPSY (Box/Byron) 13.32
2. CIRCLE OF HANDS (Hensley) 8.47

Record Two, Side B
1. LOOK AT YOURSELF (Hensley) 5.57
2. THE MAGICIAN’S BIRTHDAY (Hensley/Box/Kerslake) 1.15
3. LOVE MACHINE (Hensley/Byron/Box) 3.07
4. ROCK ‘N’ ROLL MEDLEY 8.17

Nie ma to jak stara dobra Jurajka - jak to kiedys mawiał mój kolega
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Majkel
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Majkel »

Very 'Eavy... Very 'Umble to też jest świetny album, a i kontrowersyjna Salisbury bardzo mnie rajcuje.
Obrazek
Obrazek
Późniejsze płyty, po Live 1973 już mi się tak nie podobają. Wyjątkiem jest Innocent Victim, mam do niej jakąś dziwną słabość :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

Znam tylko trzy płyty:
Look At Yourself (1971) - fajna,
The Magician`s Birthday (1972) - bardzo fajna,
Firefly (1977) - przeciętna.

Zespołowi przyczepiono łatkę epigonów Purpli - krytycy szufladkować muszą bo inaczej się uduszą. Jakby jednak nie patrzeć, porównanie do Purpli ujmy nie przynosi.
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Żadni epigoni, oni, purple i Atomic Rooster z podobnym repertuarem wystartowali w tym samym czasie - 1970

Awatar użytkownika
Bernard
maxi-singel analogowy

Post autor: Bernard »

WOJTEKK pisze:Zawsze zaczynam lipiec od "July Morning" - już od bardzo wielu lat - pewnie już ze 20tu.
Nie wiem Wojtek czy zwróciłeś uwagę na mój dzisiejszy wpis w dziale "Czego teraz słuchacie?" kilka minut po dziesiątej. Ja również zacząłem dzień (i miesiąc) od "Lipcowego poranka". Na półkach mam niemal wszystkie płyty Uriah Heep, choć niektóre stoją tam niejako "z rozpędu". Zbieram też wszystkie projekty około uriahheepowe, czyli Rough Diamond, Byron solo, Hensley, Gods, Head Machine czy fantastyczny Weed (Virus plus Hensley).
Nie każdy ma szczęście spotkać w swoim życiu JOWITĘ.
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Rzadko czytuję miejscowy "Now playing" - ale dokladnie tam samo zacząłem lipcowy taki dział na artrocku :D

Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

WOJTEKK pisze:Żadni epigoni, oni, purple i Atomic Rooster z podobnym repertuarem wystartowali w tym samym czasie - 1970
Niemniej Heep osiągnęli największe sukcesy idąc szlakiem wytyczonym przez Purpli na "In Rock".
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
tryton65
longplay

Post autor: tryton65 »

:twisted: Lubie tez np."Fallen Angel" czy trzy ostatnie studyjne plyty "Differnt World","Sea of Light" i "Sonic Origami".
Maja swietne melodie i mocne granie.Zupelnie nie podeszlo mi np.
"Innocent Victim"-taka jakas bezmelodyczna i plaska."High and Mighty" czy "Conquest" tez sa slabe.
Wracam do ich plyt dosc czesto.Do tego graja swietne koncerty.
W zeszlym roku (chyba jednak dwa) widzialem ich z Deep Purple i byli duzo lepsi.
Tryton65
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Tarkus pisze:
WOJTEKK pisze:Żadni epigoni, oni, purple i Atomic Rooster z podobnym repertuarem wystartowali w tym samym czasie - 1970
Niemniej Heep osiągnęli największe sukcesy idąc szlakiem wytyczonym przez Purpli na "In Rock".
oj kurde, też nie bardzo debiut z "Gypsy" i "In rock" były w mniej więcej tym samym czasie, zresztą "very 'umble..." wyszło w czerwcu 1970, a "In rock" jest z września. Raczej powiedziałbym, że słuchali tych samych płyt, na przykład debiutu Vannila Fudge.
Jurajów oprócz "Look at Yourself" mocniej ciągnęło w stronę prog-rocka.

Awatar użytkownika
Okechukwu
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Okechukwu »

Bardzo lubię Demons And Wizards. Mało kto w hard rocku potrafił układać tak piękne linie melodyczne jak Uriah... Partie organowe też są inne niż u Purpli. Lord, mimo swoich klasycyzujących solówek, imitował często gitarę elektryczną, natomiast hammondy Hensleya były bardziej klasycznie użyte- niemal jak kościelne organy w podkładach...
Bizon

Post autor: Bizon »

nie znam moze bardzo duzo, natomiast to co znam, w wiekszosci bardzo lubie... szkoda, ze nie stali sie bardziej znani, niz sa, bo na pewno zasluzyli... plyta 'look at yourself' powinna stac w historii rocka na rowni z in rock czy machine head purpli, II czy IV zeppelinow, puerwszymi plytami black sabbath czy chocby 'in the court of the crmson king' albo 'fire and water'... 'july morning' do niedawna bylo przez wiele lat moim ulubionym utworem wszechczasow... nie wiem czy wciaz nim jest, byc moze juz nie zajmuje pierwszej pozycji, ale na pewno wciaz jest w scislej czolowce... uwielbiam tez takie kawalki jak easy livin', wise man, free me, wonderworld, look at yourself, lady in black, gypsy i jeszcze przynajmniej pare innych ;) szkoda ,ze byron skonczyl tak szybko i kiepsko.. pozniej chyba jednak za duzo roznych zmian w skladzie sie zdarzylo, chociaz niektorym innym zespolom to szczegolnie nie przeszkadzalo ;)
Awatar użytkownika
Andrzej
japońska edycja z bonusami

Post autor: Andrzej »

Przeniesione z innego wątku.

Włodek:
Swego czasu przesłuchałem "na szybkich" kilka płyt wydanych po 1977 roku - zajęło mi to jakieś pół godziny. Wniosek był jeden: dla mnie te płyty są niesłuchalne. Oczywiście fani Jurajów mają odmienne zdanie, szanujemy ich.... :wink:.
Mir:
Przykro mi o tym pisac, bo sam jestem fanem, ale podzielam Wlodka zdanie. Wyzbylem sie prawie wszystkiego co po '78 (z '78 wlacznie) sie ukazalo :oops: hmmmmm......
Jakuz:
Surowi jesteście - nie ma to-tamto. A ja wcale nie jestem pewien, czy "późniejsze" płyty Uriah Heep są sporo gorsze od np. Wishbone Ash w analogicznym okresie. Oczywiście wiem, że Łiszbonów z tamtych lat też pewnie wywaliliście na ryj :wink:
Ano właśnie. Praktycznie każdy (żyjący) "zaliczył doła" przynajmniej od początku lat 80-tych. Ciekawym, skąd Wam ten 1977 w głowach? Że niby Firefly takie dobre? Albo Innocent Victim? Rozumiem, że Fallen Angel może się nie podobać - ja sam nie lubię tej płyty, ale późniejszych nie można mierzyć "jedną miarką". Skrajnym przykładem jest Sea of Light z 1995 - znakomita płyta.

Pzdr.
Awatar użytkownika
Arnold Layne
digipack

Post autor: Arnold Layne »

Po prostu prawdziwe Dinozaury tak mają Andrzeju :wink: . Smutne to trochę, ale prawdziwe :D
Awatar użytkownika
mir
remaster

Post autor: mir »

Andrzej pisze: Skrajnym przykładem jest Sea of Light z 1995 - znakomita płyta.
Przyznam ze tego to juz zupelnie nie znam :oops:

serdecznie

mir
Awatar użytkownika
mir
remaster

Post autor: mir »

WOJTEKK pisze:Zawsze zaczynam lipiec od "July Morning" - już od bardzo wielu lat - pewnie już ze 20tu
A ja zawsze zaczynalem wakacje od tego kwalka, tzn. pierwszy dzien wakacji, mimo ze to bylo pare dni przed lipcem :D Ekstra granie i ta nostalgia za latami niewinnemi plus pelna antycypacja nieoczekiwanego ale wymarzonego "czegos" coby sie moglo w czasie wakacji przytrafic :wink:

pzdr

mir
ODPOWIEDZ