Czesław Niemen

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

widzę, że wszyscy się w to zaopatrują ostatnio. Bo ja też.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Windmill
japońska edycja z bonusami
Kontakt:

Post autor: Windmill »

Ja jestem zaopatrzony w w oryginalne winyle :)
"Z układnością mi nie do twarzy. (...) Zresztą nie lubię zachowywać się układnie; nudzi mnie to."
Robert Walser "Małe poematy" [1914]

http://riversidebluesnr2.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

Goran pisze:Tez to zakupiłem. Słucham tego po raz pierwszy od co najmniej 10 lat. Muzyka nic a nic się nie zestarzała, wprost przeciwnie. Myśle że w tamtych czasach można by to porównać z np. wczesnym King Crimson czy innymi gigantami . Dla mnie numer 1 polskiego rocka.
I tylko szkoda, że nigdy później Niemen nie zdobył się na coś równie odważnego - "Requiem dla Van Gogha" to chyba najbardziej niesamowita i wymagająca kompozycja w historii polskiej muzyki rockowej (choć tu bardzo szeroko pojętej).
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Sariusz
szpula

duo Urbaniak-Niemen maxi-SP Extravaganza

Post autor: Sariusz »

Kołyszący numer reggae zatytułowany "High Horse" najpierw śpiewała Urszula Dudziak, ale wiosną 1986r. kompozytor Michał Urbaniak nagrał go z Czesławem Niemenem.
Płytkę, na której oprócz wspomnianego utworu znalazł się cover "Pod Papugami", zmiksował Ed Terry- spec od tanecznych beatów. Okolicznościowy krążek upamiętniał zmarłego w 1985r. Mateusza Święcickiego, a także zapowiadał koncert polskich artystów pod szyldem Polish Extravaganza w Studio 54. Pół roku po wydaniu tego maxisingla przez firmę Lato Music muzycy wystąpili w Polsce na Jazz Jamboree'86.

W czerwcu 2017 winylowego maxisingla z dwoma utworami wydano wreszcie w Polsce. Do winyla dołączono singiel CD, a tracki poddano nieznacznej renowacji brzmienia. Niedawno na Liście Przebojów Trójki utwór "High Horse" zajmował miejsca w czwartej dziesiątce -> http://lp3.polskieradio.pl/notowania/?r ... numer=1856

PS Na LP3 jest ciekawie: pojawili się tam m.in.: Mick Jagger, Roger Waters i Procol Harum... Jak za dawnych lat.
Inter arma silent Musae
Awatar użytkownika
Sariusz
szpula

The Best of Niemen - PN 2018

Post autor: Sariusz »

W nadchodzącym tygodniu sieć Empik zapowiada wznowienie przez label Polskie Nagrania składanki "The Best of Niemen" wydanej premierowo w 1979r. i zawierającej przeboje Czesława nagrane w latach 1966-68. Płyta ukaże się na winylu (orientacyjna cena ok.80 zł) i na CD (ok 36 zł).
Inter arma silent Musae
Awatar użytkownika
Quasarsphere
epka kompaktowa

Post autor: Quasarsphere »

A mnie ciekawi czy jest w ogóle w planach wydanie wznowienia na kompakcie Idee Fixe.
Awatar użytkownika
Deformator
kaseta "chromówka"

Post autor: Deformator »

Dokładnie. Jak kupię na CD Aerolit i Idee Fixe to mogę już spokojnie zemrzeć ;)
Denon PMA-520AE + Denon DCD-720AE + Rega Planar 2 + Koda AV-707

https://www.discogs.com/user/mk.karolak ... 0&header=1
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Przecież Aerolit na CD to żadne wielkie mecyje. A Idee Fixe to legenda większa, niż rzeczywista wartość płyty.
Jeśli Warner utrzyma dotychczasowe tempo, dotrą do Idee w okolicy 2022.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Deformator
kaseta "chromówka"

Tarkus pisze:Przecież Aerolit na CD to żadne wielkie mecyje. A Idee Fixe to legenda większa, niż rzeczywista wartość płyty.
Jeśli Warner utrzyma dotychczasowe tempo, dotrą do Idee w okolicy 2022.
Jeśli nie masz problemu wydać na Aerolit około 2 stówek ^^
W ogóle cała sytuacja z Niemenem mnie bardzo dziwi, przecież to nasza, jedna z największych, kulturalna wartość narodowa. Powinna być dostępna w każdym kiosku i spożywczaku na zawołanie. Są takie płyty o których ma się wrażenie że leżą na półkach sklepów muzycznych od zawsze, a tu... jak by ktoś robił specjalnie na przekór.

Awatar użytkownika
Domin189
pocztówka dźwiękowa
Kontakt:

Post autor: Domin189 »

Tarkus pisze:(...) Idee Fixe to legenda większa, niż rzeczywista wartość płyty.
Ech, gdyby kiedyś ukazał się box na wzór opasłych, wielopłytowych wydawnictw King Crimson... to by było coś!

Na początek - podłej jakości nagrania koncertowe z Laboratorium z 1975r., następnie pełna wersja koncertu z Jazz Jamboree 1975, wraz z zapowiedzią i strojeniem się zespołu. Nie mogłoby zabraknąć legendarnych koncertów z Leningradu 1976 oraz Berlina 1978. Być może istnieją jeszcze inne, przyzwoite jakościowo koncerty z tego okresu. Warto byłoby ocalić od zapomnienia "Pieśń Wernyhory" wykonaną podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 1977, może w formie unikatowego singla, wespół z "Moją ojczyzną" z Leningradu?

Co ciekawe, zachowało się względnie sporo materiałów video z tego okresu - piętnastominutowy, kontrowersyjny materiał nakręcony przez amerykańską NBC jesienią 1975, poświęcony Niemenowi i smutnej codzienności w PRL; film dokumentalny w reż. Krzysztofa Rogulskiego "Niemen"; obszerny fragment "Twarzą do Słońca" nagrany o świcie dla krakowskiego oddziału TVP w 1977; reportaż TVP "Czesław Niemen - nagranie płyty"; fragment Jazz Jantar 1977 z Laboratorium; "Przed nami Bombaj" - wywiad z Niemenem przy okazji wyjazdu do Indii oraz wykonanie utworu "Idącej kupić talerz Pani M." z Mieczysławem Górką i Zbigniewem Namysłowskim.

Być może to pozwoliłoby nie tylko utrzymać legendarny status tego LP, ale jednocześnie przekonać nieprzekonanych o jego wyjątkowej wartości. Zawsze miałem pewne zastrzeżenia, co do jakości finalnego produktu. Mam wrażenie, że "Aerolit" brzmi zdecydowanie lepiej, choć był nagrywany wcześniej.

Rozmarzyłem się :P
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Awatar użytkownika
Domin189
pocztówka dźwiękowa
Kontakt:

Wracając do tematu - pod koniec marca ma się ukazać LP "Katharsis" na winylu! :o Już tylko krok dzieli nas od wznowienia "Idee fixe" na czarnym krążku 8)
Polecam uwadze największą w mediach społecznościowych grupę poświęconą osobie i twórczości Czesława Niemena: www.facebook.com/groups/niemen/
Awatar użytkownika
Deformator
kaseta "chromówka"

http://wsm.serpent.pl/sklep/albumik.php ... law+Niemen

Faktycznie. Jak tak dalej pójdzie to chyba trzeba będzie się zaopatrzyć w gramofon. Koledzy zapewne pomogą w wyborze? :-)

Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Warner zaczyna mnie powoli wkurzać z tą swoją polityką wydawniczą. Winyl, potem długo, długo nic, ewentualnie CD. Jakby łaskę robili.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Cure
japońska edycja z bonusami
Kontakt:

Post autor: Cure »

Deformator pisze:http://wsm.serpent.pl/sklep/albumik.php ... law+Niemen

Faktycznie. Jak tak dalej pójdzie to chyba trzeba będzie się zaopatrzyć w gramofon. Koledzy zapewne pomogą w wyborze? :-)
To już teraz wiem, dlaczego nmint z epoki chodzi po jakieś 30/40.
Awatar użytkownika
Domin189
pocztówka dźwiękowa
Kontakt:

Cure pisze:To już teraz wiem, dlaczego nmint z epoki chodzi po jakieś 30/40.
nie rozumiem. Rozwiniesz myśl? ;-)
ODPOWIEDZ