SBB

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Jos

SBB

Post autor: Jos »

SBB - Alte Ziegelei

Obrazek

SBB, jeden z nielicznych diamentów naszej rodzimej sceny muzycznej. Każdy szanujący się fan muzyki choć raz słyszał tę nazwę. Zespół, który w bardziej sprzyjających okolicznościach powinien zrobić międzynarodową sławę. A tak poznali się na nim, z nielicznymi wyjątkami, tylko obywatele z krajów owładniętych komuną. Ostatnio zespół i Śląska Witryna Wydawnicza, wynajdują archiwalne nagrania koncertowe i dostarczają nam, fanom. Trzeba nadmienić, że SBB to wybitny zespół koncertowy, doskonale spisujący się na scenie. Scena to żywioł SBB, które specjalizowało się w swobodnych interpretacjach studyjnych utworów. Utwory z płyt w wykonaniach na żywo, nabierały całkiem nowego blasku, częstokroć były bardzo modyfikowane, z mnóstwem improwizacji. Cóż ośmielę się nawet stwierdzić, że zespół często ocierał się o granice jazz-
rocka. Wspaniałym potwierdzeniem moich słów jest niedawno wydany koncert z Getyngi z 1977 roku. Gdy słucha się tego koncertu, aż trudno uwierzyć, że zespół ten składa się tylko z 3 członków. Ich muzyka jest tak bogata, tak ciekawie zagrana, że w ogóle się nie odczuwa, że to trio. W owym czasie SBB składało się z: Józefa Skrzeka (śpiew, klawisze, bas, harmonijka), Apostolisa Anthimosa (gitara), Jerzego Piotrowskiego (perkusja). Dziś w zespole miejsce Piotrowskiego zajął Paul Wertico. No ale właściwie to nie miejsce by wspominać o Wertico, bo jesteśmy na koncercie w 77;)

W tym czasie grupa sprawdzała podczas swoich koncertów pomysły na kolejną płytę „Follow My Dream”. Nic więc dziwnego, że mamy tu kilka roboczych wersji z tej płyty. Często pod innymi tytułami. Jakość nagrań jest zaskakująco dobra, sam koncert rewelacyjny. Panowie grają aż miło. Wszystkie kolejne utwory na tej płycie płynnie powstają z poprzedniego, co stwarza niby suitę trwającą, bagatela, 75 min. SBB daje czadu na tym koncercie równo, w ogóle się chłopaki nie oszczędzają, czysta energia, czyta radość słuchania. Skrzek niemal cały koncert siedzi w swoim klawiszowym domku;), czyli za klawiszami. Co nie przeszkadza mu wspaniale śpiewać. Wszystkie basowe dźwięki też generuje z syntezatorów. No może niemal wszystkie, ponieważ gitarę basową też na chwilę bierze. Robi to tylko w Odejściu i Follow Our Music, które jest pięknym, rozdzierającym powietrze, potężnym popisem solowym na tym instrumencie. Znamienny dla koncertów SBB jest fakt, że Apostolisa słychać tu zdecydowanie więcej i częściej niż na studyjnych płytach. Skrzek jest niewątpliwie sterującym SBB, jest jego kapitanem;). Jego pełne pasji, czasem wręcz niewiarygodne partie klawiszowe świadczą o sile tej grupy. W każdym utworze mamy wiele ciekawych, różnorodnych partii klawiszowych. Zdecydowanie jednym z najlepszych tego przykładów jest zamykająca cały koncert „Coda”, w której to Skrzek pokazuje siłę moogów i siłę pomysłowego ich wykorzystania. Nawet w Codzie można odnaleźć elementy które były później wykorzystane na „Follow My Dream”. Zespół oprócz testowanych utworów zagrał kilka starszych kawałków z poprzednich płyt. Całość otwiera „Ze słowem biegnę do Ciebie” a właściwie to fragmenty tej suity. Uwielbiam ten narastający rytm, puls bębnów Piotrowskiego, i te szaleńcze syntezatorowe dźwięki. Ciekawostką jest fakt, że zespół zaprezentował fragmenty utworu „Toczy się koło historii”, który oficjalnie pojawił się w 1981 roku na solowej płycie
Skrzeka. Bardzo ciekawie prezentuje się też utwór „W kołysce dłoni Twych” tu przedstawiony w wersji angielskojęzycznej. SBB to też nieprzeciętny, wręcz niepodrabialny styl Piotrowskiego. Jego gra wspaniale pasowała do zespołu. Znacznie lepiej niż obecnego perkusisty. Jego gra miała siłę, moc której brak jazzowemu graniu Wertico. Zresztą Piotrowski grał w badzo charakterystyczny sposób, używając bebna basowego z niesamowitą częstotliwością, jego gra to czasami bardzo dziwne i niespotykane rozwiązania rytmiczne. Wspaniałym popisem możliwości Piotrowskiego jest jego solówka, naszpikowana ciekawymi pomysłami, nie powodująca znużenia (co jest częste podczas solówek perkusistów) mimo, że trwa ponad 6 minut. Ja słuchając tej płyty właściwie nie przejmuję się podziałem na utwory, chyba jego siła tkwi w tym, że wszystkie utwory, mimo że z różnych okresów, na tej płycie stanowią jedną, nierozerwalną całość. Mieszankę iście wybuchową, która powoduje, że do tego koncertu mam ochotę wracać bardzo często.
Myślę, że płyta ta jest wspaniałą wizytówką SBB, polecam ją wszystkim fanom muzyki rockowej.

Pzdr
Jos
Jos

Post autor: Jos »

Zdjęcią z koncertu w Ostrowie Wielkopolskim z 2005 roku.

Obrazek

Obrazek

Józek i ja:

Obrazek

SBB i ja :D :

Obrazek

pzdr
Jos
Awatar użytkownika
Inkwizytor
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Inkwizytor »

Czy ktoś się nie orientuje co z forum na stronie SBB ?...lub czy jeszcze fanklub SBB w ogóle istnieje ?...To se ne wrati .....?
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Awatar użytkownika
Andy
japońska edycja z bonusami

Post autor: Andy »

Inkwizytor pisze:Czy ktoś się nie orientuje co z forum na stronie SBB ?...lub czy jeszcze fanklub SBB w ogóle istnieje ?...To se ne wrati .....?
Mamy nadzieje, ze niedlugo sie odrodzi. Liczymy na rockowego. :D
Never Turn Your Back On A Friend
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Obawiam się, iż Rockowy jest zbyt zajęty przygotowaniami nowego koncertowego wydawnictwa SBB z Marburga, promocji naszej nowej progresywnej nadziei - Osadavida , że nie wspomnę o innych zajęciach naszego muzycznego "człowieka renesansu". No i są jeszcze studia, nicht wahr ? :wink:
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

Post autor: rockowy »

Jesli o fanklub chodzi to marne szanse. Ja po prostu nie mam czasu na wolontariat jednoosobowy, za duzo pracy :) Jesli chodzi o forum wiem ze pracowano nad odzyskaniem po tym ataku duzym, bo tam wiekszosc niby padla, nie wiem na jakim etapie to jest i szczerze mowiac nie mam ani wgladu, ani wplywu na to.

Jesli o Marburg chodzi to jest rekonstruowany z kilku tasm na ktorych sie zachowal do jego pelnej wersji. Troche to moze jeszcze potrwac, bo praca iscie jubilerska.

Osada Vida ma juz plyte na rynku, o ktorej mam nadzieje ze niebawem bedzie glosno. Na jesien planowana trasa koncertowa po Polsce - poki co 15 czerwca zagraja w Bielsku.

Z planow ciekawych wymienie jeszcze solowy CD Irka Głyka, juz drugi. Oraz chyab najwiekszy i najbardziej szalenczy projekt - wzorem livephish.com czy Frippa koncerty SBB i Józka maja byc dostepne w mp3 / flac do platnego sciagniecia...
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Tak ?. Pozwala mi to przypuszczać, iż skoro pojawia się taka analogia ( Fripp i jego KCCC ) - to będą to niepublikowane rzeczy koncertowe ?. Jeśli tak, to pozwala stwierdzić - nareszcie !. Po dość przykrych doświadczeniach z Getyngą i ideą płyt fanklubowych. Takie rozwiązanie wydaje się być o wiele logiczniejsze i wygodniejsze. Byle tylko nie zabrakło ciekawych rzeczy, za które fani z rozkoszą gotowi będą zapłacić - nawet jeśli będą to bootlegi średniej jakości. :roll:
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

Dokladnie - niepublikowane nagrania live, zarowno SBB z lat 70, wspolczesnego, jak i Jozka solo, Apostolisa solo... i nie tylko :)

Co do jakosci to 90% jest w wiecej niz bardzo dobrej. A na fizycznych CD co pewien czas powinny sie ukazywac koncerty wyjatkowe, specjalne, niecodzienne - jak Marburg wlasnie.

No i trwaja juz prace nad pierwszymi reedycjami solowego katalogu Jozka. "Live", "Ambitus Extended" i "Na 1013 kilometrze" prawdopodobnie beda pierwszymi.
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Świetne rozwiązanie, może w końcu będzie można sobie powolutku skompletować piękny zestaw ich nagrań na żywo !. Moja inkwizytorska intuicja podpowiada mi, że pewnie pojawią się nagrania z trasy po Danii z przełomu kwietnia i maja 1975 oraz ciąg dalszy arcy-ciekawych ostatnich koncertów z jesieni 1980. :roll:
A może coś z jesieni 1975 ?.
Mam nadzieje, że cena nie będzie równie "zachęcająca" co na stronce Frippa, choć zamieszczane przez niego rzeczy są różnej jakości - jak dla mnie nagrań live, dla których warto zabić lub doprowadzić się do bankructwa jest niewiele. Aż dziw bierze, że nie ma nic z wiosennej trasy po Europie 1973, tuż po odejściu Muira.
Co do fanklubu i furum - nie myślałeś by komuś przekazać "pałeczkę" i swoje ''błogosławieństwo"?...chociaż tak, może jednak są ludzie nie zastąpienia i to nie tylko na scenie. :wink:
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

Nagrania beda rozne. Powszechnie chyba znany jest fakt, ze sprzed jesieni 1977 roku nagran nie ma zbyt wiele. Jest jeszcze kilka nieskopiowanych szpul - jesli ich opisy zgodza sie z zawartoscia, to moze bedzie mozna zaoferowac cos powalajacego A.D. 1975 - jesli jakosc pozwoli. Ponadto jest sporo ciekawych solowych projektow Jozka poczawszy od lat '80 az do czasow obecnych. Doskonale nagrania live Apostolisa z ostatnich lat. Dla fanow Silesian Soundu znajda sie ciekawe koncerty innych wykonawcow...

Cen nie znam i nie mam pojecia jak beda liczone.

Co do fanklubu - jesli tylko ktos ma ochote, czas, energie i idee na prowadzenie, nie widze przeszkod. Co do forum - to jest poza moimi kompetencjami - mowie o przywroceniu do zycia.
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

Po pierwsze - forum SBB jest na dobrej drodze do przywrocenia podobno. Tak gadaja... Nie wiem w jakiej formie jeszcze i czy wszystko sie zachowalo sprzed ataku naszych kochanych hackerow zza wschodniej granicy...

Po drugie - Marburg ukaze sie poznym latem tudziez wczesna wiosna (ze wskazaniem na lato). 2-plytowy album, kompletny zapis koncertu pod bardzo silnym wplywem Weather Report. Z Apostolisem Pastoriusem Anthimosem na basie :) Pierwsze egzemplarze - nie wiem dokladnie ile - maja byc podpisane. Przez cala czworke, wiec pewnie kto pierwszy - ten lepszy. Moze niebawem jakas probka mp3 sie pojawi na stronie zespolu, jak tylko czesc materialu juz bedzie po obrobce.

Po trzecie - nowy projekt Apostolisa, nazwany roboczo Anthimos - Skowron United powinien uderzyc nieco mocniej w jazzujacy rynek jesienia. Poki co odbyly sie dwa koncerty... i kosmicznie jest.
Awatar użytkownika
Inkwizytor

No to widzę, iż jest o co się zabijać. :lol:
Chyba jednak lepiej nastawić się na koniec, ewentualnie środek lata. Wczesna wiosna jest już chyba za nami. :wink:
Nie zdziwiłbym sie, gdyby cała impreza znów została nieco przesunięta w czasie. Podobnie jak oczekiwane rarytasy w formacie MP3, które zostały z pewnością zainspirowane przez Frippa i jego DGM.
Może kiedyś doczekają się wydania ( nawet na stronce jako MP3 do odpłatnego ściągnięcia ) i pozostałe występy z ostatniej trasy SBB jako kwartet z jesieni 1980. Ja, podobnie jak wielu pasjonatów mam 4 występy - Wuppertal, West Berlin, Boesingfeld i Marl Houls. Są to świetne rzeczy, wspaniale się ich słucha, choć dla osób pobieżnie znających SBB mogą stanowić sporą niespodziankę. Aż dziw bierze, że zespół powrócił nijako do ''korzeni", do pracy zespołowej, do luźnego jamowania tuż przed rozwiązaniem zespołu na długie lata. Teraz wiadomo dlaczego ten występ zostanie wydany na płycie. Takie to było wówczas nietypowe granie, ale widać, ze SBB grając lub wydając "nietypowy" materiał zawsze był i jest w swoim żywiole - by tylko przytoczyć Jazz Jamboree 75, nagrania z Przybielskim i płytę Trio. Szkoda, że krążące bootlegi z w/w miejscowości są albo niekompletne, lub pojawiają się dziwne efekty specjalne z dźwiękiem ( problemy ze ścieżkami, przełączanie kanałów czy znikające partie instrumentów ).
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

I wlasnie z powodu tych uszkodzen jakosci rekonstruowanie Marburga trwa tak dlugo - to bedzie matrix z kilku zrodel, zeby nic nie znikalo i nie uciekalo. Na tej trasie zespol byl bez wlasnego naglosnienia, pozyczone szwankowalo. I to mocno. Nieodzalowany Wicher cuda tam czynil, zeby to brzmialo jak trzeba.
Awatar użytkownika
rockowy
Kontakt:

No to garść oficjalnych już - i potwierdzonych na 99% - info.

- SBB zmieniło skład. Zamiast Paula Wertico jest - na stałe - Gabor Nemeth (Skorpio, P. Mobil). We wrzesniu nagranie nowego CD, premiera w pazdzierniku, trasa koncertowa 8-19 listopad. Final trasy w Katowicach, rejestracja DVD.

- Dobiegl konca najtrudniejszy etap pracy nad wydawnictwem z koncertem z Marburga. Calosc jest zrekonstruowana - od poczatku do konca, bez zanikow instrumentow, wokali itd...

- Solowe wydawnictwa Jozka (back-katalog) wyda jednak Metal Mind. 20-plytowy box ma sie ukazac w sierpniu. O digi-packach nic nie wiem, ale mam nadzieje sie dowiedziec.

Ponadto niebawem cos powinno drgnac, jesli o solowa dzialalnosc Lakisa chodzi :)

EDIT:
Ważny cytat z Józka:
Ze względów zdrowotnych i organizacyjnych Piotrowski nie mógł wrócić. A nowy skład z Gaborem oznacza dla nas bardziej dynamiczne i rockowe brzmienie. Na pewno zaczniemy więcej grać starszych utworów w oryginalnych aranżach, a mniej improwizować na temat. Zaskoczyło nas jak Gabor, który od lat jest fanem SBB, doskonale zna nasze pierwotne, płytowe kompozycje.
Awatar użytkownika
Mariusz
kaseta "metalówka"

Post autor: Mariusz »

To rewelacyjna informacja. SBB zasługuje na dobrego rockowego pałkera!!!
ODPOWIEDZ