Kasa Chorych

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Andrzej
japońska edycja z bonusami

Kasa Chorych

Post autor: Andrzej »

Wiem, że taka skromna kasa (i w dodatku chora) - to pewnie za mało na cały temat. Ale ze względów sentymentalnych temat jednak założę.

Pamiętam jak wielkie wrażenie wywierał na mnie ten zespół w okolicach 1980. Ale zupełnie nie pamiętam w jak sposób do mnie docierał! Czy to było radio?, czy jakieś nagrania kasetowe? - no bo przecież nie single, których nigdy nie miałem. Tak fatalną mam dziurę w pamięci z tymi okolicznościami związaną, że wstyd. Jak przez mgłę wspominam koncert, najprawdopodobniej w Lubaniu Śląskim - z tym, że akurat w Lubaniu ta "mgła" była całkowicie usprawiedliwiona :wink: (dla osiągnięcia niewątpliwych korzyści transportowych jechałem tam z czystym spirytusem :oops: - przecież rozrobić zawsze można na miejscu).

Ale to gremialne uwielbienie Kasy Chorych, a w szczególności Skiby, w głowie mi utkwiło. Doszło nawet do tego, że nasz cover-breakout-band włączył do swojego repertuaru jeden z utworów Kasy - myślę, że zasadniczy temat skopiowaliśmy z Bluesa Bez Tytułu.

Taki mundry jestem i tytułami rzucam, bo słucham sobie płytki "Kasa Chorych Live". No cóż, dzisiaj te w sumie dość proste utwory nie robią już takiego wrażenia jak kiedyś, ale miło jest "wrócić do przeszłości" ...

Może ktoś się tu jeszcze pięknie wpisze, i wspólnymi siłami pobijemy Jakuzowy The Move :wink:. W najgorszym wypadku będzie remis 8).

Pzdr.
Stan budżetu: 20 zł.
Two Moons
maxi-singel analogowy

Post autor: Two Moons »

A w Lubaniu byłeś na ich koncercie w tym małym Domu Kultury? Zapowiadał ich wtedy Tłuczkiewicz. Jeśli tak, to byliśmy na tym samym koncercie.8)
W tamtych latach nie wyszedł chyba żaden LP Kasy. Pamiętam tylko jakiś singiel Tonpressu i kasety. Dla mnie był to zespół wybitnie koncertowy, jak większość grup tzw. MMG. Jedyny zespół, który nagrał wówczas sensowny, studyjny LP to był Exodus.
Co do Kasy to Skiba był ich duszą. Nieprawdopodobny frontman. Wtedy w Lubaniu przeszli samych siebie. Zaliczyłem w sumie chyba z 10 ich koncertów, ale ten lubański najbardziej utkwił mi w pamięci ... i ta czerwona marynara Skiby! :D
Awatar użytkownika
Andrzej

Bij, zabij - nie pamiętam :oops:. W tym Domu Kultury byłem na Porterze, ale czy to ten sam rocznik Lubania, tego nie wiem.

Co ciekawe, gdy przeglądam kalendarium Kasy na ich stronie, tam w ogóle Lubania nie uświadczysz! Czy dla muzyków to taki mały event był?, czy co? zupełnie tego nie rozumiem.
http://www.kasachorych.com/kalendarium.htm

Na stronie http://www.kasachorych.com/ znalazłem zdjęcie wyraźnie wskazujące, że słynni Allman Bros. "ściągnęli" od naszych ziomali pomysł na okładkę :wink::

Obrazek

Pzdr.
Two Moons
maxi-singel analogowy

Post autor: Two Moons »

Andrzej pisze:Co ciekawe, gdy przeglądam kalendarium Kasy na ich stronie, tam w ogóle Lubania nie uświadczysz! Czy dla muzyków to taki mały event był?, czy co? zupełnie tego nie rozumiem.
Pewnie mają białą plamę w pamięci. Czyżby to ten spirytus? A pamiętasz może z kim go rozrabiałeś? A może bez rozcieńczania poszło? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Andrzej

Niesamowicie wybiórcza jest pamięć :shock:. Pamiętam kolor soku oraz naczynia, którymi się posiłkowaliśmy - takie metalowe kubki dość popularne na trasach turystycznych. Pamiętam też sąsiadujący i bardzo sympatyczny namiot z miłośniczkami młodej generacji 8).

No tak, ale jeżeli to były te kubki (0.33 minimum, a raczej w kierunku 0.5 zmierzające), to w zasadzie nic innego pamiętać nie mogę.
Dla mnie był to zespół wybitnie koncertowy
I właśnie w związku z tym, cały czas "nie mogę się zebrać" do zakupu płyt z nagraniami studyjnymi (Ryszard "Skiba" Skibiński 1951-1983) i radiowymi (Blues córek naszych - nagrania radiowe). Podobnie mam z Krzakiem.

Ale dzisiaj tak mnie rozrzewniły obie te grupy, że nie wykluczam rajdu po marketach.

Pzdr.
Awatar użytkownika
Windmill
Kontakt:

Post autor: Windmill »

Moje doświadczenia z Kasą Chorych jest zupełnie inne od waszego. Zespołu nigdy nie widziałem na żywo, byłem natomiast w posiadaniu singli. Później, już po śmierci Skiby, kupiłem longplay wydany w 1984 roku przez Wifon "Ryszard 'Skiba' Skibiński 1951 - 1983" i dosyć mocno go katowałem. Szczególnie leżał mi "Blues bez pieniędzy". Album mam nadal, więc pewnie najdalej dzisiaj odkurzę go sobie.
"Z układnością mi nie do twarzy. (...) Zresztą nie lubię zachowywać się układnie; nudzi mnie to."
Robert Walser "Małe poematy" [1914]

http://riversidebluesnr2.blogspot.com/
Awatar użytkownika
pesada
maxi-singel analogowy

Post autor: pesada »

Iles lat temu (nie pamietam dokladnie -plus minus 30) gral w Polsce serie koncertow John Mayall,
ktorego Kasa Chorych supportowala.
Mayall tak byl zachwycony umiejetnosciami muzykow, zwlaszcza s.p. Ryszarda Skibinskiego,
ze zastanawial sie dlaczego KCh poprzedza jego wystepy, a nie odwrotnie.
Awatar użytkownika
Arnold Layne
digipack

Post autor: Arnold Layne »

pesada pisze:s.p. Ryszarda Skibinskiego
Mam pytanie. Czy mógłbyś używać polskich znaków? Rozumiem, że ktoś jest niechlujem, ale żeby aż takim :shock:
Chyba, że nie masz dostępu do "polskiej klawiatury" - to z góry przepraszam.
Awatar użytkownika
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

Jeśli serię koncertów, to musiało to być w drugiej połowie lat 70., w tym samym mniej więcej okresie, gdy zawitali do nas Procol Harum i Clapton. Zresztą cała trójka wydała wówczas relatywnie słabe płyty, Mayall miał wtedy okres, gdy nie grał prawie na gitarze, a głównie na klawiszach jakieś dziwne dźwięki, ale czytałem relacje z tych koncertów i się działo.
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
pesada
maxi-singel analogowy

To na 100% bylo juz w latach osiemdziesiatych, a Mayall wymiatal na gitarce i harmonijce az milo, choc nie lepiej od Ryska :)
Jak znajde bilet to wkleje skan.
Awatar użytkownika
Arnold Layne
digipack

Post autor: Arnold Layne »

pesada pisze:osiemdziesiatych
pesada pisze:wymiatal
pesada pisze:choc
pesada pisze:az milo,
pesada pisze:choc nie lepiej od Ryska
pesada pisze:Jak znajde bilet to wkleje
Lepiej znajdź polskie znaki. Chyba zaproponuję tytuł "Niechluja Roku". Będziemy stopniować w Pesadach....
Awatar użytkownika
pesada
maxi-singel analogowy

:)
Awatar użytkownika
Dżejdżej
epka analogowa

Post autor: Dżejdżej »

Kasę Chorych pamiętam ze składanki zespołów "ze stajni " J.Sylwina w Hali Wisły w 1979 ?1980 (grali na końcu jako gwiazda) - ale jakoś bardziej utkwił mi w pamięci występ Mechu z dwoma basistami - a zwłaszcza gra A. Nowickiego.
Together we stand - divided we fall
Awatar użytkownika
Andrzej

Mayall grał w Kongresowej w październiku 1980. Rok wcześniej Clapton. Harum koncertowali na początku 1976.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Dżejdżej
epka analogowa

Post autor: Dżejdżej »

Na słynny jam w Jaszczurach z BJ Wilsonem niestety się nie załapałem i znam to tylko z opowieści natomiast Clapton zagrał w Polsce jesienią 1979
i wywiózł od nas raczej ponure wspomnienia tamtego czasu schyłkowego Gierka
SEPTEMBER 1979
Eric premieres his all new British
band which now consists of Albert
Lee (guitar and vocals), Henri
Spinetti (drums), Dave Markee
(bass) and Chris Stainton
(keyboards). They embark on a
world tour.
30
Victoria Hall, Hanley. The sets
include the following songs: