The Alan Parsons Project

Biografie, dyskografie, opinie.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maciek
box

Post autor: Maciek »

W ubiegłym roku pojawiły się dwa nowe utwory Parsonsa: piosenkowy All Our Yesterdays oraz instrumentalny Alpha Centauri. Nie brzmi to najgorzej i co najważniejsze, słychać schematy dobrze znane z klasycznych płyt Projektu.
Tyle, że nie wiadomo czy ma to coś wspólnego z ewentualną nową płytą, bowiem nagrania te powstały ponoć w związku z nagraniem instruktażowo-szkoleniowego DVD The Art And Science Of Sound Recording.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Zachęcony ostatnio dyskusją na temat Alan Parsons Project zapytywywuję szanownych forumowiczów czy warto kupować płytę Freudiana? Jak ona się ma do klasycznego repertuaru APP? A jeśli warto, to czy gdzieś u nas jest do zdobycia (najlepiej w rozsądnej cenie)? Bo przejrzałem kilka sklepów i ani słychu...
Awatar użytkownika
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami
Kontakt:

Post autor: Tarkus »

Freudiana jest out of print, czasem pojawia się na alledrogo, ale za sporą kasę. Przyznam, że nie słyszałem - koncept rockowej opery średnio do mnie przemawia, takoż brak Parsonsa.
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
mahavishnuu
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: mahavishnuu »

Ja ten album mam. Słucham go rzadko. Do tej pory może trzy, cztery razy. Generalnie rzecz biorąc nie jest to nic wielkiego, ale i tak podoba mi się bardziej niż takie płyty jak: ,,Vulture culture'', ,,Stereotomy'' czy ,,Eve''. To mocno eklektyczna rzecz, trochę przeszkadza zbyt duża ilość różnych wokalistów, a nie wszyscy wypadli tu najlepiej. Zważywszy, że płyta trwa ponad 70 minut można wyłowić na niej trochę ciekawych fragmentów. Szczególnie utwór tytułowy zagrany w dwóch wersjach: wokalno-instrumentalnej i orkiestrowej to znakomita rzecz. To przede wszystkim pozycja dla fanów grupy, inni mogą poczuć się zawiedzeni. Stylistycznie (w tych lepszych momentach) najbardziej może kojarzyć się z płytą ,,Gaudi'', choć brakuje jej spójności tego albumu. W sumie oceniłbym ją: 6/10 (ewentualnie 5,5/10).
Awatar użytkownika
Leptir
box

Rozumiem, dziękuję za te informacje. Jeżeli gdzieś dorwę za rozsądne pieniądze - to kupię, ale na głowie z tego powodu stawać nie mam zamiaru...
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Bywa ta płyta na blogach, nawet we flaczkach - warto najpierw się w ten sposób zapoznać, będziesz wiedział czy w ogóle jest sens kupować :)
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Leptir
box

Tarkus pisze:Bywa ta płyta na blogach, nawet we flaczkach - warto najpierw się w ten sposób zapoznać, będziesz wiedział czy w ogóle jest sens kupować :)
Może i racja, poszukam... :)
Awatar użytkownika
Maciek
box

Ukazało się właśnie nowe, dwupłytowe wydanie I Robot.

Obrazek

Pretekstem miała być teoretycznie 35 rocznica pierwszego wydania płyty, jednak jak powszechnie wiadomo, nieoficjalnie chodzi o wyciągnięcie kasy z kieszeni fanów za kilka wątpliwej wartości zaginionych nagrań (plus nowa, brzydsza okładka) :twisted: .

CD 1: The Original Album
1.I Robot
2.I Wouldn’t Want to Be Like you
3.Some Other Time
4.Breakdown
5.Don’t Let It Show
6.The Voice
7.Nucleus
8.Day After Day (The Show Must Go On)
9.Total Eclipse
10.Genesis Ch 1. V. 32

CD 2: Bonus Tracks
1.U.S. Radio Commercial for ‘I Robot’
2.Boules (‘I Robot’ Experiment)
3.I Robot (Hilary Western Soprano Vocal Rehearsal)
4.Extract 1 from ‘The Alan Parsons Project Audio Guide’
5.Extract 2 from ‘The Alan Parsons Project Audio Guide’
6.I Wouldn’t Want to Be Like You (Backing Track Rough Mix)
7.Some Other Time (Complete Vocal by Jaki Whitren)
8.Breakdown (Early Demo of Backing Riff)
9.Extract 3 from ‘The Alan Parsons Project Audio Guide’
10.Breakdown (The Choir)
11.Don’t Let It Show (Eric Woolfson Demo)
12.Day After Day (Early Stage Rough Mix)
13.Genesis Ch. 1 V. 32 (Choir Session)
14.The Naked Robot (Early Instrumental Mixes)

Tracks 1, 3, 7, 10-11 & 13 previously unreleased
Tracks 2, 6, 8, 12 & 14 from I Robot: Expanded Edition, Arista CD 82876 81524 2, 2007
Tracks 4-5, 9 from The Alan Parsons Project Audio Guide, Arista SP-140, 1982, previously unreleased commercially

Bonusy APP to w większości przypadków niestety śmieci. Jedyne sensowne wydanie na 2CD to Tales of Mystery and Imagination.
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

Wyłudzanie pieniędzy. CD2 to, jak widać, każdy ścinek, jaki Parsonsowi w czasie montażu upadł obok śmietnika i go nie wyrzucono. Coś, jak syf opisany jako "bonus" na "GftO" Yesów. Unikać, szkoda kasy.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Freefall
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Freefall »

Racja. Zdecydowanie lepiej zostać przy podstawowej wersji, zwłaszcza, że można ją dostać już za 17 zł.
Awatar użytkownika
Maciek
box

Wielkie było wczoraj moje zaskoczenie, a jeszcze większa radość, gdy szczęśliwie usłyszałem w radiu bardzo, bardzo dobre fragmenty najnowszego wydawnictwa:

Alan Parsons Symphonic Project - Live in Colombia
Obrazek

Wbrew nazwie, nie są to żadne symfoniczne przeróbki, a porządny zespół wzbogacony o orkiestrę. Całość brzmi naprawdę świetnie i nawiązuje do najlepszych lat zespołu. Szkoda tylko, że wśród muzyków, choćby w roli gości, nie ma członków starego składu. Ale tak czy inaczej - Alan zrobił swoim fanom piękną niespodziankę.

Eye in The Sky: https://www.youtube.com/watch?v=oVhNPHF0Sb0
Don't Answer Me: https://www.youtube.com/watch?v=XWGMk_5eZPA

A całość na Spotify i od minionej soboty, na wielu innych nośnikach ;)
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Post autor: WOJTEKK »

A propos FREUDIANY - wiem, że temat trochę przedatowany, ale mozae się komuś na coś to przyda.

Mam i posiadam, kiedyś na allegro kupiłem za 20 zyli. Warto - fajny musical w stylu APP, takiego bardziej piosenkowego, ale z orkiestrowym zdęciem. Dużo dobrej muzyki, właściwie wszystkie te piosenki są dobre.

Nowego Parsonsa na żywo muszę oblukać.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Maciek
box

Monstrualny Talerz pisze:P.S. Coś okropnego: nabyłem Gaudi z bonus trackami (powinni tego zabronić ustawowo), właśnie wskoczyło Too Late z "Rough Vocalem" Eric Woolfsona, dramat, rozwalili płytę tymi dodatkami.

Reedycje albumów APP z bonusami, to ogólnie tragedia. Jeden z najkoszmarniejszych przykładów psucia materiału podstawowego śmieciami. Niewiarygodne, że komuś nie było wstyd upychać tego wszystkiego na płytach.
Warte posiadania jest chyba tylko podwójne wydanie Tales Of Mystery & Imagination , na którym znalazły się dwie wersje tego materiału.
Awatar użytkownika
Tarkus
Kontakt:

To fakt. Remastery Parsonsa są teraz taniutkie, ale nie widzę sensu kupowania płyty w połowie wypełnionej materiałem typu "spadło mi ze stołu mikserskiego" czy "znalazłem obok śmietnika". Nie wiem, co kieruje Parsonsem, który z uporem godnym lepszej sprawy upycha te g*wna także w edycjach deluxe.
Na Discogsach
Awatar użytkownika
Leptir
box

Wersje "deluksiaste" w tej postaci mają sens tylko o tyle, że spokojnie można posłuchać podstawowej płyty, bo cały chłam upakowano na drugim CD. Lepiej poszukać starych wydań bez bonusów.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
ODPOWIEDZ