Van Der Graaf Generator
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Jestem po kilkakrotnym przesłuchaniu "Do Not Disturb". Pierwsze wrażenia - płyta jest zupełnie inna (czy lepsza to kwestia subiektywna) od "A Grounding In Numbers"; utwory są dłuższe, mamy więcej instrumentalnych (i hammillowych wokalnych smaczków) popisów. Prawie wszystkie piosenki (poza dwiema-trzema) to (niby)ballady, który mają jakieś rozwinięcia, przetasowania dźwiękowe itp. Hammill w wywiadzie czaruje, że to być może ostatnia ich płyta - ale na deser albumu daje nam "Go" - przepiękną "piosenkę" wydającą się rzeczywiście być jakimś pożegnaniem; surową - bo tylko wokal i tło organowe, ale bardzo wzruszającą.
Całość nie jest genialna, rewelacyjna, ale jak dla mnie równa.
Całość nie jest genialna, rewelacyjna, ale jak dla mnie równa.
Niestety nic nie jest planowane.Moonchild pisze:Czy panowie grają jakieś koncerty ? wszak nowy album wyszedł, a info dotyczące gigów nigdzie nie mogę znaleźć![]()

Kilka dni temu Hammill zagrał 3 solowe koncerty w Cafe Oto w Londynie. Oczywiście każdy z koncertów miał inny zestaw piosenek. Nic się nie powtórzyło i były 2 premiery.
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
Na penis mi płyta, do której już nigdy nie wrócę? Mając do wyboru wszystkie płyty z klasycznego okresu, plus Present, plus Vital i Real Time, do tego większość solowej dyskografii Hammilla, miałbym tracic czas na słuchanie takiej przeciętności? A od zespołów nawet w takim wieku można oczekiwać nawet lepszych płyt. Jest kilka, które radzą sobie wiele lepiej.
Nawet znośnie wyceniony, jak na obecne wypaśne boksy:
The Charisma Years
A deluxe 20 disc (17 CD / 3 Blu Ray) box set covering Van der Graaf Generator’s entire recorded work for Charisma Records.

.
The Charisma Years
A deluxe 20 disc (17 CD / 3 Blu Ray) box set covering Van der Graaf Generator’s entire recorded work for Charisma Records.

.
- Retromaniak
- remaster
Dziś się ukazał nowy singiel VDGG.akond pisze:Nawet znośnie wyceniony, jak na obecne wypaśne boksy:
The Charisma Years
.
The Charisma Years 1970–1978 (3 / 20:52)
1. Pilgrims - New Stereo Mix 2021 - 07:10
2. Killer - New Stereo Mix 2021 - 08:22
3. Refugees - 7" Single Version / Remastered 2021 - 05:19
Singiel promuje tzw. Limited Boxset - monstrualne wydanie całego dorobku płytowego VDGG dla firmy Charisma.
A jest tego sporo: 17 CDs, 2 Blu-ray Audio, 1 Blu-ray Disc – razem 20 krążków.
7 z nich to remastery ogólnie znanych tytułów, reszta to nowe miksy w wersji 5.1, paryski koncert z 1976 roku, sesje nagraniowe dla BBC, filmy z programów telewizyjnych z Niemiec, Francji, Belgii i Austrii; wszystkiego dopełnia 68-stronicowa, pełna żadkich zdjęć książka.
Box można będzie kupić za jedyne 135 €.
Premiera 3 września.
Największe muzyczne archiwum na Spotify
O, Godbluff mam na winylu, płyta wspaniała. Nie mam pojęcia czy wolę ją, czy Pawn Hearts, obie są genialne, ale jednak są różnice. Hammill ma bezpieczne miejsce na moim wokalnym podium, jest na 2 i 3 miejscu naprzemiennie z Wyattem. A Jackson to chyba najlepszy rockowy saksofonista, serio, nie wiem kto by mógł konkurować, jeśli mówimy o stricte rockowych muzykach.
https://discord.gg/62Hy5mpnPk
Muzyczny serwer Discord, nigdy tu nie wchodźcie, najgorszy serwer na świecie.
https://discord.gg/62Hy5mpnPk