Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Clive Codringher maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 07.01.2015, 11:00 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | Hm, formuła WG wydaje mi się prawie doskonała. Nie jest winą Mahavishnuu i Gharvelta, że przerastają wiedzą innych forumowiczów i przez to gra zaczyna przypominać zmagania Marit Bjoergen z Terese Johaug. |
Jedyne co mogę zarzucić WG to dość zawężony charakter zagadek. Kiedy Mahavishnuu zadaje pytanie to mogę na 90% założyć, że będzie ono dotyczyć jazzu lub Soft Machine A że to nie są moje klimaty, stąd mój udział w WG jest marginalny. _________________ Co posiada Codringher: http://codringher.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 07.01.2015, 11:18 Temat postu: |
|
|
Ja z kolei najbardziej lubię zagadki dotyczące rzeczy najbardziej znanych, bowiem wtedy liczba potencjalnych zainteresowanych zabawą jest największa. I zawartość zabawy w zabawie jest również najwyższa.
Moim zdaniem liczba takich zagadek jest ograniczona wyłącznie przez wyobraźnię, czyli teoretycznie jest nieskończona. Pytania dotyczące grup mało znanych (co w odniesieniu do osób na FD oznacza na ogół podziemie podziemia i wpisy w WG często mogą być pierwszymi wpisami dotyczącymi danego wykonawcy w historii internetu ), są trochę jak wkuwanie na blachę procentowych danych uprawy manioku w poszczególnych państwach Ameryki Południowej. Być może jest to nawet interesująca wiedza, ale można ją przecież przekazać forumowiczom w innych tematach. Często pada argument o walorach edukacyjnych Wielkiej Gry. Apeluję, aby edukować więcej w innych tematach, a tu jednak postawić na zabawę
Pomysł z podsumowaniem tygodniowym/miesięcznym bardzo dobry. W przeciwnym wypadku, po kilku tygodniach pogoń za czołówką stanie się zadaniem nieosiągalnym, nawet w sferze zabawy, co prawdopodobnie będzie skutkowało kolejnym pingpongowym turniejem.  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mahavishnuu limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 07.01.2015, 13:24 Temat postu: |
|
|
Clive Codringher napisał: |
Jedyne co mogę zarzucić WG to dość zawężony charakter zagadek. Kiedy Mahavishnuu zadaje pytanie to mogę na 90% założyć, że będzie ono dotyczyć jazzu lub Soft Machine. |
Z moich 125 zagadek z 2014 roku na temat Soft Machine były może dwa pytania (przynajmniej więcej nie pamiętam).
Białystok napisał: | Lady Marmalade Brass Fever - same (1975)
|
Przypominam, że w przypadku czwartego rebusa chodzi o artystę japońskiego. Trafiony rok wydania albumu! Wątek z Marmoladą jest perspektywiczny.
Co do formuły Wielkiej Gry to uważam, że jest ona bardzo dobra. Sprawdza się przecież już od dość dawna. Z mojej strony mogę obiecać, że w tym roku na pewno nie będę się w niej udzielał. Mam nadzieję, że dzięki temu zabawa będzie bardziej atrakcyjna. Czas na zmiany.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włodek epka kompaktowa

|
Wysłany: 07.01.2015, 14:45 Temat postu: |
|
|
mahavishnuu napisał: | Z mojej strony mogę obiecać, że w tym roku na pewno nie będę się w niej udzielał. |
Będziesz, będziesz, tylko rzadziej, coś jak ja .
Zagadkę trzeba rozwiązać więc proponuje wespół-w-zespół małymi kroczkami:
2. Weather Report - Live in Tokyo (1972), utwór Orange Lady.
PS.
W formule WG nic bym nie zmieniał, od tego by zagadka była ciekawa i/lub pouczająca jest zadający. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.01.2015, 16:20 Temat postu: |
|
|
Włodek napisał: | 2. Weather Report - Live in Tokyo (1972), utwór Orange Lady.
|
Jak najbardziej!
Kolejne namiary związane będą z rokiem wydania poszczególnych płyt:
1. 1973
3. 1975
4. 1975 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włodek epka kompaktowa

|
Wysłany: 07.01.2015, 16:24 Temat postu: |
|
|
Kroczków ciąg dalszy:
3. Miles Davis - Pangea (1975), utwór Gondwana. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarex digipack
|
Wysłany: 07.01.2015, 18:35 Temat postu: |
|
|
mahavishnuu na dzień dobry dal czadu, zamiast jednej zagadki dał od razu... cztery, stąd ten wolny rozruch  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.01.2015, 18:36 Temat postu: |
|
|
Włodku, idziesz jak burza!
Zostały już tylko dwa rebusy.
Album z zagadki numer jeden znalazł się w cyklu "Jazz z Kraju Kwitnącej Wiśni". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włodek epka kompaktowa

|
Wysłany: 07.01.2015, 18:56 Temat postu: |
|
|
No co jest? Miało być wespół-w-zespół, a tymczasem sam się muszę męczyć?
To akurat była łatwizna:
1. Shuko Mizuno, Toshiyuki Miyama & The New Herd Plus All-Star Guests – Shuko Mizuno's Jazz Orchestra '73 (1973), utwór Blues, autonomy, drive, chaos.
Czwóreczkę pozostawiam Wam, ja swoje zrobiłem . |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.01.2015, 19:06 Temat postu: |
|
|
No i pięknie!
Tytuł utworu z czwartej zagadki składa się z dwóch słów. Przypomnę, że Marmolada była jak najbardziej właściwym tropem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gharvelt limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 08.01.2015, 09:43 Temat postu: |
|
|
Przydałoby się zamknąć pierwszą zagadkę
Yuji Ohno - Lady Marmelade _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cure digipack

|
Wysłany: 08.01.2015, 10:07 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | Przydałoby się zamknąć pierwszą zagadkę
Yuji Ohno - Lady Marmelade |
i
gharvelt napisał: | Wrócę do siebie zapewne w weekend, do tego czasu daję szansę innym. |
Weekend nastał jednak 2 dni wcześniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Białystok zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 08.01.2015, 10:22 Temat postu: |
|
|
I znowu Real (Mahavishnuu) kontra Barca (gharvelt) + reszta o 3 miejsce.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 08.01.2015, 14:45 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | I znowu Real (Mahavishnuu) kontra Barca (gharvelt) + reszta o 3 miejsce.  |
Broń Boże, tylko nie Real, zdecydowanie wolę Odrę Opole.
gharvelt napisał: | Przydałoby się zamknąć pierwszą zagadkę
Yuji Ohno - Lady Marmelade |
Ano przydałoby się. Problem w tym, że wciąż czekam na prawidłową odpowiedź. Niestety, nie chodzi o Yuji Ohno. Przypomnę, że ten rebus jest bardzo dosłowny, nie ma tu żadnych metafor i odległych skojarzeń. Tytuł jest taki, jak główne elementy widoczne na zdjęciu. Pierwsze słowo to Marmalade. |
|
Powrót do góry |
|
 |
[Rad nierad] epka kompaktowa

|
Wysłany: 08.01.2015, 15:35 Temat postu: |
|
|
Wpisałem kluczowe dane do wyszukiwarki i... możliwe, że chodzi o taką odpowiedź:
Marmalade Sky, Kiyoshi Sugimoto.
 _________________ Pisanie może być dla kogoś formą, w której najlepiej się czuje, ale to jeszcze nie powód, żeby pisać.
Sławomir Mrożek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|