View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Crowley digipack

|
Posted: 12.02.2019, 19:54 Post subject: |
|
|
Jethro Tull - Benefit
W ramach powtórki rocznika 1970, w nowym miksie Stefana Wilsona. Chciałem się upewnić, czy faktycznie to taka dobra płyta, jak pamiętam. Jest. |
|
Back to top |
|
 |
Białystok limitowana edycja z bonusową płytą

|
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.02.2019, 15:14 Post subject: |
|
|
Mam fazę na polską klasykę jazzu i na zmianę słucham czterech płyt:
The Andrzej Trzaskowski Quintet (1965)
Jan Ptaszyn Wróblewski - Sprzedawcy Glonów (1973)
Zbigniew Namysłowski Quintet - Kujaviak Goes Funky (1975)
Tomasz Stańko - Balladyna (1976)
Oczywiście każda z tych płyt wymaga wielokrotnego przesłuchania, stopniowego odkrywania zawartego w nich piękna. Być może Kujaviak jest najłatwiejsza w odbiorze, Sprzedawcy Glonów - najbardziej wielowarstwowa i złożona, Trzaskowski - bardzo zróżnicowana ekspresyjnie - od grania na pograniczu ciszy aż do naładowanych emocjami improwizacji, zaś Balladyna - najbardziej swobodna, freejazzowa improwizacja. Dodatkowo ta ostatnia płyta wyróżnia się typową dla ECM wyśmienitą realizacją. Płyty Polskich Nagrań nawet nie brzmią tak tragicznie i słucha się ich z przyjemnością, jednak przy bezpośrednim porównaniu z Balladyną słychać niestety tę różnicę, głównie dotyczy ona rejestracji dźwięków o wyższych częstotliwościach. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 14.02.2019, 09:23 Post subject: |
|
|
Weather Report - Forecast: Tomorrow, płyty 2 i 3, czyli głównie Jaco Years. Ale, że to bardzo dobra kompilacja, to nawet nagrania z końca kariery Pogodynek dobrano tak, że brzmią dobrze i nie gryzą się z tymi najlepszymi momentami. I mam jakoś tak, że jak wchodzi intro do "Birdland", to momentalnie odpływam. Strasznie mi szkoda, że nie dane mi nigdy będzie usłyszeć tego na żywo. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 14.02.2019, 10:18 Post subject: |
|
|
Joe Jackson- "Fool"2019
Po bezsprzecznie, bardzo dobrej poprzedniczce, ta z obrazka utrzymuje poziom. Fajny, mocny otwieracz Big Black Cloud i ostatni, melodyjny i przestrzenny Alchemy tworzą klamrę. Pomiędzy zaś możemy usłyszeć numery z wybornymi aranżacjami, które dla <Englishman in New York> są swoistym trademarkiem. To pop zorientowany nie na niebanalną melodię a bardziej na jakość realizacyjną, wiem że to truizm, ale to jakoś tak.
Słuchając Friend Better zastanawiałem się czy Joe Jackson zdołałby wytrzeć łzy po Steely Dan?
Predyspozycje ma i jest niezłej formie czego i Wam życzę . _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
Goran maxi-singel analogowy

|
Posted: 15.02.2019, 11:32 Post subject: |
|
|
Jimmy Cliff - Icon taki jego greatest hits , bardzo pogodna muzyka, nastawi optymistycznie na cały dzień. _________________ Czy może być coś piękniejszego od muzyki? |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 15.02.2019, 21:27 Post subject: |
|
|
Maanam - przekrój twórczości zaplanowany na ~3 godziny.
Kocham Gliwice i każdy kolejny tydzień po powrocie do mojego miasta mnie w tym utwierdza. Mamy tu raz w miesiącu coś, co się nazywa „Dobry wieczór z płytą winylową”, czyli jeden piątek w miesiącu w klubie studenckim, z jednym wykonawcą, granym z płyt winylowych. To, że na Depeche Mode czy Dire Straits był komplet (a reszta chętnych odbiła się od drzwi), to było raczej pewne, ale frekwencja +120 osób na wieczorze z Maanamem ogromnie cieszy i przywraca wiarę w dobry, muzyczny gust. No bo, kurczę bladę, w piątek można porobić naprawdę dużo różnych rzeczy, a ludziom, w dobie muzyki strimingowej chce się siedzieć i słuchać trzeszczących płyt (tych bardziej i mniej popularnych). Magia! _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 15.02.2019, 21:49 Post subject: |
|
|
Oj tak! Magia!
Ja dzisiaj z CD debiutu Hendrixa:
Jimi Hendrix -"Are you Experienced" 1967
Za rzadko się wracam do niektórych tytułów Ale kiedy to obecnie robić, z drugiej strony?
A przecież było, że darłem się z Korą:
Kiedyś tyle miałam w głowie/ na tak, na nie/ zawsze odpowiedź... _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 16.02.2019, 10:48 Post subject: |
|
|
Aj, Maanam to moje początki słuchania rocka w ogóle - pamiętam festiwal w Opolu w 1980, na którym zagrali słynny koncert. Mieszkałem wtedy po drugiej stronie Odry i słyszałem wszystko, jakby grali u sąsiada za ścianą. Czułem, że dzieje się epokowa sprawa.  _________________ „Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie”.
Karl Kraus |
|
Back to top |
|
 |
Konik Polny epka analogowa

|
Posted: 16.02.2019, 20:02 Post subject: |
|
|
Grandval - A Ciel Ourvert...
Mówiąc szczerze mam słabość do muzyki po francusku. To przykład neo-proga z kraju żabojadziego. Nic wielkiego to nie jest, ale słabość zostaje. _________________ https://rateyourmusic.com/~dudia |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 16.02.2019, 20:06 Post subject: |
|
|
Maciek wrote: | Sonny Rollins - Horn Culture - elektryczna perła z 1973 roku. Dużo soulowych podmuchów, dużo elektrycznych odjazdów. Masuo na gitarze, Mtume na perkusjonaliach i pianie. Mocno zapomniana płyta - polecam sprawdzić. |
Obczajam na tubie. Ogólnie post-bop na gęstym podkładzie, z elementami całego jazowego bukietu stylistycznego tamtych lat. Dla mnie chwilami za agresywne, lecz God Bless' The Child i Good Morning, Heartache wynagradzają. _________________ Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. |
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz epka analogowa
|
Posted: 17.02.2019, 00:34 Post subject: |
|
|
Dziś posłuchałem sobie płyty, którą znam na pamięć, ale mam w starej wersji na CD, a dziś miałem możliwość przesłuchać wersję 30 Anniversary: King Crimson - Lark`s Tongues In Aspic
Ja pierdzielę, jakie to jest dobre! Talking Drums mnie rozwałkowało na amen, ale cała płyta oczywiście brzmi doskonale. To jest absolut po prostu! |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 17.02.2019, 16:50 Post subject: |
|
|
To fakt, Monstrualny, ostatnio dochodzę nawet do wniosku, że Larks' to chyba najlepsza płyta Krimzonów - a bardzo długo na piedestale było u mnie Islands. Ale w ich przypadku trudno wybrać nr 1 - za duży ścisk w czołówce, zbyt często byli niebezpieczne blisko muzycznego absolutu.
U mnie wczoraj wieczorem niezbyt lubiana przeze mnie płyta Miles Davis - Sketches Of Spain (1960) - ale chyba wreszcie po wielu latach zaczyna do mnie docierać ta muzyka. Dziś zatem powtórka, a następnie sprawdzę też inne efekty współpracy z Gilem Evansem - bo do tej pory marginalnie traktowałem tę muzykę, jakoś przechodziła przeze mnie bez żadnych emocji. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |
|