|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 22.11.2020, 20:56 Temat postu: |
|
|
no to dlatego - nie bardzo _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Białystok zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 22.11.2020, 21:07 Temat postu: |
|
|
greg66 napisał: | Białystok napisał: |
PALADIN same (1971)
Odświeżam tego. W powszechnej opinii fanów starego rocka bardziej oryginalny - słychać: rock, jazz, Latin, soul, blues, afro-Cuban - niż dobry ale mi się zawsze podobał. LP na liście życzeń. |
Owszem debiut zacny ale "Charge !" bardziej mi się podoba.
|
Obie płyty są dosyć eklektyczne ale w debiucie mi on pasuje, na Charge jakoś nie. Więcej tam jak się nie mylę elementów popu i rock 'n rolla. Tylko okładka lepsza. _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 22.11.2020, 21:48 Temat postu: |
|
|
Próbowałem <mierzyć się> z kolejnym wydawnictwem Mary Halvorson- Artlessly Falling 2020. Poprzedni materiał Code Girl nie przekonał mnie zupełnie.
Ta nowa (anonsowana tu przez szbe, a takich anonsów nie wypada ignorować ), ma atut, niezaprzeczalny, w osobie zaproszonego do udział w sesji Roberta Wyatta. Ten daje głos w trzech utworach, recenzenci donoszą o śladach KC i Gongu, no jednym słowem <petarda>... i tylko ja nadal zimny jak d... kopiącego studnie, zawodowo .
Ten Wayatt!, ten, może, najsmutniejszy głos rocka XX wieku, który wprowadził aurę kruchości do muzyki postrockowej i okołojazzowej tworząc tym samym nową wartość...
Czyżbym się impregnował na Artystę, jakkolwiek któremu poglądy polityczne, uniemożliwiają zaistnienie jako patron kilku szkół, placów, ulic, to całą resztą, w zasadzie na ów honor zasługuje.
Sprawdziłem! Robert Wyatt, działa na mnie, nadal(!)
Shleep 1997
Trochę dezorientuje otwieracz, silnie zabarwiony obecnością Briana Eno. Dla mnie taki, trochę jakby: popijać przed przyjęciem w siebie kieliszka zmrożonej wódki. Za to od numeru drugiego to już same skarby, a na finał osobliwy dyskurs z dylanowskim Subterranean Homesick Blues.
Myślę o Blues in Bob Minor, rozpędzonym gitarą Paula Wellera (tego od The Jam), zaskakującym, niebywale. Jest jeszcze, potem, krótki (1.25) The Whole Point of No Return, pełniący rolę powrotu dla słuchacza z wysokiego lotu. Tak jak The Morning Fog dla Hounds of Love, a ja, tą konotacją coś sugeruję. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
greg66 japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 22.11.2020, 22:13 Temat postu: |
|
|
LEONDA - Woman in the Sun /1968/
Jeszcze 1968rok, a myślałem że już, już znam wszystko (prawie). Świetny wokal, bluesowo-folkowe piosenki (dla Ducha) w towarzystwie The Paupers, kanadyjski gigant psychodelii.
 _________________ Summer Of Love'67
http://musicpsychedelic.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 22.11.2020, 22:29 Temat postu: |
|
|
Bob Cooper - The Bob Cooper Sextet (1954)
Nie znałem gościa i to był błąd, który z przyjemnością naprawiam. Cool jazz - 8 okołotrzyminutowych utworów (w tym 4 autorskie kompozycje) zaaranżowanych tak, że o nudzie nie ma mowy. Świetni instrumentaliści. Polecam
 _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2919 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 22.11.2020, 22:35 Temat postu: |
|
|
greg66 napisał: | Świetny wokal, bluesowo-folkowe piosenki (dla Ducha) |
Sprawdzę z pewnością  _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 23.11.2020, 11:06 Temat postu: |
|
|
B.J. napisał: | Bob Cooper - The Bob Cooper Sextet (1954)
Nie znałem gościa i to był błąd, który z przyjemnością naprawiam. Cool jazz - ... |
Ale wykopalisko
Na Tidal-u ten materiał dostępny z inną okładką. A ten Cooper to w latach 50-tych grywał z Maynardem Fergusonem, jak ten nie był jeszcze sławny i preferował male składy.
Czasami, taka płyta pozwala (?) , nie dopić kawy. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gacek japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 23.11.2020, 11:37 Temat postu: |
|
|
Thaw - Thaw
Pamiętam ich jako support na jakimś koncercie, klimat robili świetny. Oryginalne połączenie blackowego wyziewu, sludgowego uderzenia gitar i ambientowych pogłosów.
https://www.youtube.com/watch?v=-gPcMzb-T5w |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 23.11.2020, 14:10 Temat postu: |
|
|
Rare Earth - Grand Slam (1978)
Taki sobie soul rock, zgrabny ale beznamiętny.
Rare Earth - The 70's (2015)
Nagrania koncertowe - bardzo ok. _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.11.2020, 14:40 Temat postu: |
|
|
Phil Collins - Face Value wczoraj w Wieczorze płytowym, dzisiaj w odtwarzaczu - no klasowa rzecz _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Konik Polny epka kompaktowa

|
Wysłany: 23.11.2020, 17:49 Temat postu: |
|
|
Spys - Behend Enemy Lines 1983r.
Aor młodzieżowy. Łatwa w odbiorze muzyczka.
Po dokończeniu serialu
The Zombies - Odyssey And Oracle _________________ https://rateyourmusic.com/~dudia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 23.11.2020, 21:31 Temat postu: |
|
|
B.J. napisał: | Status Quo - Piledriver (1972)
Piąty album kapeli spod znaku boogie rocka. Bardzo fajny. Grają bez napinki, ale precyzyjnie.
Pozdrowienia dla Jakuza i Strangera ... |
Status Quo nigdy u nas nie zyskało statusu gwiazdy, ale jak pamiętam wakacyjne spacery na "promenadzie" w Świnoujściu (lata 1977-79) to znaczki z wizerunkiem Status Quo były równie częste co te z Queen, Black Sabbath czy Led Zeppelin. Inna sprawa, że Nazareth, Uriah Heep czy "świeży" wtedy Judas Priest ustępowali im nieznacznie...
Fajny zespół, kilka "killerów" - podobnie zresztą jak w/w Nazareth, ale oczywiście nigdy TOP - choć może i szkoda?  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.11.2020, 22:08 Temat postu: |
|
|
Tak prawie TOP - może nie Liga Mistrzów, ale stale i regularnie Liga Europy - pewne miejsce zaraz za czubem - ale kilka wyskoków wyżej tez mieli. Chociaż - od 1972 do 1986 wszystkie płyty w pierwszej 10tce w UK, w tym kilka no 1. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 23.11.2020, 22:17 Temat postu: |
|
|
No właśnie, bo w GB sprzedali chyba z trylion płyt, nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.11.2020, 22:19 Temat postu: |
|
|
Każda ze złotym nakładem - w całej Europie wcale nie było gorzej, ale w USA nie zaistnieli. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|