|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Heartbreaker maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 25.01.2021, 14:23 Temat postu: |
|
|
Wczoraj zrobiłem się senymenalny i bawiłem się winylowymi singlami. I tak poleciało:
Hanna Banaszak - I Love you mr music / Summertime
Kwadrat - Polowanie na leśniczego / Quasimodo
Budgie - I Turned To Stone / She Used Me Up
Perfect - Pepe wróć / Opanuj się
Kasa Chorych - Zgniła porzeczka / Blues córek naszych
Kate Bush - Man With The Child In His Eyes / Moving |
|
Powrót do góry |
|
 |
Clive Codringher maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 25.01.2021, 18:25 Temat postu: |
|
|
BBI - BBI (Soleil Zeul, 2008)
Trochę dziwne, że dopiero teraz po to sięgnąłem, bo to był najlepszy utwór na składance Soleil Zeuhl, dodanej do Lizarda w 2012 roku. Rockowe trio wirtuozów, grające bardzo ciekawą instrumentalną muzykę, mocno okraszoną sosem Crimsonowym, ale nie stroniącą też od jazzu, fusion czy prog-rocka. Doskonały basista, jest tu parę genialnych solówek na przesterowanym basie; gitarzysta gra z ogniem i wyczuciem, aż dziwne, że po tej płycie praktycznie zniknął (choć pojawił się też trochę znikąd); do tego świetny perkusista - naprawdę soczyste granie! _________________ Co posiada Codringher: http://codringher.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2975 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 26.01.2021, 01:22 Temat postu: |
|
|
Rhiannon Giddens — Freedom Highway. Trafiłem przypadkiem; całkiem przyjemna folkowo-popowo-amerykańsko-country'owa płyta, nawet jeśli nie najrówniejsza. Sięgnąć warto; mnie przynajmniej śpiew tej pani sprawił dużą przyjemność i będę wsłuchiwał się w nią głębiej.
https://www.youtube.com/watch?v=tYuqnUs9gP8 _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 26.01.2021, 08:34 Temat postu: |
|
|
"Całkiem przyjemna" to jest mało powiedziane (nawet może trochę niezręcznie).
To bardzo, bardzo dobra płyta - i z ważnym, niełatwym przekazem w duchu black lives matter.
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 26.01.2021, 22:34 Temat postu: |
|
|
rockowy napisał: | Świadectwo Dojrzałości
Hulaj dusza
Zespół, który istniał pół roku. Powstał, żeby wygrać Jazz nad Odrą 1977 i trochę zarobić. Wygrali, zarobili, nagrali kilka utworów w radiu, za chwilę się rozpadli. Ale grali pięknie - rasowe fusion w klimatach Passport. A w składzie sama śmietanka - Wojciech Bruślik, Darek Kozakiewicz i Wojciech Morawski!
Na płycie komplet nagrań radiowych i finałowy koncert z Jazzu nad Odrą. W książeczce kompletna historia zespołu napisana przez naszego forumowego Backside'a. |
Owszem, panowie całkiem prawidłowo grają fusion i to tak, że jest w tym sporo oddechu, choć przestrzeń ani na chwilę nie wybrzmiewa całkowitą ciszą. Sęk w tym, że mnie to ani ziębi ani grzeje, może z wyjątkiem obszernych fragmentów Aksjomatu frapujących brzmieniem. A tak to z całej płyty najbardziej podoba mi się dziewczyna z okładki. Ale ze mnie nietęgi fan fusion, więc nie wykluczam, że innym bardzo się podoba - wszak to rocznik `77.
 _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szbe kaseta FeCr

|
Wysłany: 27.01.2021, 06:25 Temat postu: |
|
|
Duch 1532 napisał: | https://ecsmedia.pl/c/freedom-highway-b-iext48064001.jpg
Rhiannon Giddens — Freedom Highway. Trafiłem przypadkiem; całkiem przyjemna folkowo-popowo-amerykańsko-country'owa płyta, nawet jeśli nie najrówniejsza. Sięgnąć warto; mnie przynajmniej śpiew tej pani sprawił dużą przyjemność i będę wsłuchiwał się w nią głębiej.
https://www.youtube.com/watch?v=tYuqnUs9gP8 |
Idąc tym tropem bardzo polecam płytę, na której Rhiannon występuje wspólnie z jeszcze trzema innymi wokalistkami i snują mroczne historie głównie w oparciu o banjo i głos.
Piękna płyta, ciarki w paru miejscach:
Slave Driver, Black myself, Mamas Cryin Loud
https://ournativedaughters.bandcamp.com/album/songs-of-our-native-daughters |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 27.01.2021, 10:57 Temat postu: |
|
|
A ja bardzo polecam mały koncert z serii NPR Tiny Desk:
https://www.youtube.com/watch?v=q0fIdFx3pbY
Krótko, ale intensywnie i bardzo na temat. _________________ jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gacek japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 27.01.2021, 18:44 Temat postu: |
|
|
akond napisał: |
To bardzo, bardzo dobra płyta - i z ważnym, niełatwym przekazem w duchu black lives matter.
. |
Palić, niszczyć, okradać?
To nie brzmi jak zachęta do posłuchania folk popu
Mark Knopfler - Get Lucky
Słuchając tej płyty po dłuższym czasie jakoś bardziej ją doceniam. Dobry materiał przesiąknięty jak zawsze folkiem i momentami puszczający lekko oko do tych którzy szukają tu starego Dire Straits. Może nic wielkiego ale mało artystów starzeje się z taką klasą.
I jak zwykle piosenki o tematyce okołomotoryzacyjnej jakoś wyjątkowo chodzą mi po głowie:
https://www.youtube.com/watch?v=eugF5hHWA1U |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 27.01.2021, 19:26 Temat postu: |
|
|
O ile Dire Straits to niekoniecznie, ale solowy Knopfler już bardziej - "Get Lucky" też niedawno słuchałem i mam podobne, pozytywne odczucia. Chociaż Sailing to Philadelphia chyba jest lepsze. nie chyba - jest lepsze. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 27.01.2021, 20:43 Temat postu: |
|
|
Gacek napisał: | akond napisał: |
. |
Palić, niszczyć, okradać?
To nie brzmi jak zachęta do posłuchania folk popu
|
To umiarkowanie udany dowcip.
Jeśli nie masz płyty, to teksty możesz znaleźć w sieci, np. tutaj:
http://www.songlyrics.com/rhiannon-giddens/freedom-highway/
Za motto albumu można uznać zamieszczony we wkładce tekst dawnego ogłoszenia:
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 27.01.2021, 22:09 Temat postu: |
|
|
At the purchaser's option - taki jest też tytuł jednego z utworów. Gacku, wybacz, ale to nawet był dowcip nie tyle umiarkowanie nieudany, co zupełnie nieudany (oczywiście mówiąc eufemistycznie). W kwestii handlu niewolnikami mam wyjątkowo stępione poczucie humoru. Właściwie to skrajnie ujemne.
Piosenka zaś bardzo mi się podoba, może nie jest to nic odkrywczego, ale bardzo ładna i tchnie z niej niezwykłą wrażliwością, którą ta pani moim zdaniem zdecydowanie ma (i muzyczną, i ludzką).
Wersja z koncertu, o którym pisałem:
https://youtu.be/q0fIdFx3pbY?t=260 _________________ jeżeli nam zabraknie sił
|
Powrót do góry |
|
 |
Gacek japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 28.01.2021, 01:15 Temat postu: |
|
|
Crazy napisał: | At the purchaser's option - taki jest też tytuł jednego z utworów. Gacku, wybacz, ale to nawet był dowcip nie tyle umiarkowanie nieudany, co zupełnie nieudany (oczywiście mówiąc eufemistycznie). W kwestii handlu niewolnikami mam wyjątkowo stępione poczucie humoru. Właściwie to skrajnie ujemne.
|
Od kiedy robienie bydła na ulicach miast, bezmyślne okradanie sklepów, niszczenie pomników ma coś wspólnego z niewolnictwem? W ogóle co ma wspólnego niewolnictwo z BLM?
Szkoda że wszyscy tak nie płaczą po Indianach, oni nie są tak medialni...
Respect is something that you earn
Our indian brothers' getting burned
Original American
Turned into second class citizen
WOJTEKK napisał: | O ile Dire Straits to niekoniecznie, ale solowy Knopfler już bardziej - "Get Lucky" też niedawno słuchałem i mam podobne, pozytywne odczucia. Chociaż Sailing to Philadelphia chyba jest lepsze. nie chyba - jest lepsze. |
Philadelphia moim zdaniem najlepszy Knopfler...
ale jak żyję nie znam nikogo kto Knopflera solo ceni bardziej od DS  |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 28.01.2021, 08:18 Temat postu: |
|
|
Gacek napisał: | W ogóle co ma wspólnego niewolnictwo z BLM?  |
Jeżeli naprawdę tego nie rozumiesz, to właściwie nie ma czego tłumaczyć. Żałuję tylko w takim razie, że użyłem tej metafory - skoro sprowadziła Cię na takie tory myślenia.
Gacek napisał: | Szkoda że wszyscy tak nie płaczą po Indianach, oni nie są tak medialni... |
Kto to są wszyscy? I dlaczego uważasz, że "nie płaczą"?
Myślę, że każdy, kogo stać na refleksję nad losami Afroamerykanów, ma podobne podejście do eksterminacji pierwotnych mieszkańców "Nowego Świata"... i dobrze rozumie, na czym została zbudowana potęga współczesnych St.Zj.
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 28.01.2021, 08:39 Temat postu: |
|
|
Słucham Focus - Ship of Memories i chyba podzielam opinie wyrażone przez kolegów w wątku 1976. Fajne.
A dyskusję powyższą spróbuję skierować do wątku, który chyba do takich dyskusji został stworzony. _________________ jeżeli nam zabraknie sił
|
Powrót do góry |
|
 |
gharvelt limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 28.01.2021, 08:46 Temat postu: |
|
|
Zainteresowanych offtopem o BLM zapraszam do odpowiedniego wątku - kolejne posty na ten temat w tej dyskusji będą kasowane lub edytowane. _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|